Βρεφική ροδάνθη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Βρεφική ροδάνθη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ποια μαμά δεν θα ανησυχούσε αν παρατηρούσε ότι το σωματάκι του μωρού της ξαφνικά γέμιζε κόκκινα σημάδια; Αν και είναι δύσκολο να παραμένουμε πάντα ψύχραιμοι ως γονείς σε ό,τι αφορά την υγεία του παιδιού μας, δεν πρέπει να τρομάζουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα έντονα κόκκινα σημάδια μπορεί να οφείλονται στη βρεφική ροδάνθη, πιο γνωστή και ως αιφνίδιο εξάνθημα.

Ποιες ηλικίες είναι οι πιο επικίνδυνες

Αν ακούσετε τους όρους : αιφνίδιο εξάνθημα, βρεφική ροδάνθη, έκτη νόσο ή πυρετό των τριών ημερών, να ξέρετε ότι όλα σημαίνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Περιγράφουν μία οξεία νόσο που προσβάλλει κυρίως παιδιά από 6 μηνών μέχρι 2 ετών και η οποία μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά πολύ σπάνια - ειδικά μετά τα 4 χρόνια. Δεν «προτιμά» κάποια εποχή ιδιαίτερα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από τι προκαλείται και πώς μεταδίδεται

Όπως αναφέρει και η παιδίατρος Ευγενία Καράμπελα σε σχετικό άρθρο της, το αιφνίδιο εξάνθημα είναι μία από τις πιο κοινές μεταδοτικές νόσους που ταλαιπωρεί βρέφη και μικρά παιδιά. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που οφείλεται στους ανθρώπινους ερπετοϊούς 6 και 7 ενώ τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να ταλαιπωρεί τον μικρό ασθενή αλλά στο τέλος αποκτά ανοσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να την «ξαναπεράσει»!



Όπως και στις περισσότερες ασθένειες, ο τρόπος μετάδοσης γίνεται μέσω σταγονιδίων και συγκεκριμένα μέσα από το φτάρνισμα, τον βήχα και την ομιλία από άτομα που έχουν πιο ήπια ή και καθόλου συμπτώματα αλλά που φέρουν τον ιό. Γι’ αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μην πλησιάζουμε μικρά παιδιά, και ειδικά τα βρέφη, όταν έχουμε έστω και την υποψία ότι είμαστε άρρωστοι. Αντίστοιχα, η νόσος μπορεί να μεταφερθεί από ένα μωρό που ήδη νοσεί σε ένα άλλο, όπως επισημαίνει ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Υψηλός πυρετός: Έρχεται και φεύγει απότομα



Αν το παιδί εκδηλώσει εντελώς ξαφνικά υψηλό πυρετό, από 39,4 βαθμούς και πάνω, ίσως θα πρέπει να υποψιαστείτε το αιφνίδιο εξάνθημα, εφόσον παρατηρήσετε και τα υπόλοιπα συμπτώματα. Είναι πιθανό ο πυρετός να συνοδεύεται και από τα κλασικά συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, βήχας και πονόλαιμος, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Τα καλά νέα είναι ότι ο πυρετός συνήθως υποχωρεί ξαφνικά στις 3 μέρες (γι’ αυτό ονομάζεται και πυρετός τριών ημερών), με ενδεχόμενη… παράταση σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τις 5 μέρες. Όπως αναφέρει ο ειδικός παιδίατρος Νίκος Μαυρίδης, η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μέχρι την απότομη μείωση του πυρετού, καθώς αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου.

Τα κακά νέα, όμως, είναι ότι εδώ δεν σταματά η ταλαιπωρία…

«Κοκκινίλες» στον κορμό του παιδιού



Μετά τον πυρετό, μπορεί να παρατηρήσετε ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα στο σώμα του παιδιού και κυρίως στην περιοχή του στήθους, της κοιλιάς και της πλάτης ενώ στις πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταφερθεί στον λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Συνήθως μοιάζει με μικροσκοπικά σπυράκια που εξαφανίζονται αν τα πιέσετε. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι το παιδί δεν ταλαιπωρείται από φαγούρα, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα κάνει σημάδια στο σώμα του προσπαθώντας να ξυστεί, όπως στην ανεμοβλογιά.

Όπως και ο πυρετός, έτσι και το εξάνθημα εμφανίζεται και εξαφανίζεται απότομα, γι’ αυτό και δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες και στην χειρότερη συνήθως υποχωρεί έπειτα από 3 μέρες.

Δευτερεύοντα συμπτώματα

Όπως αναφέρεται στο Mayoclinic, η ευερεθιστότητα, η μειωμένη όρεξη για φαγητό, η ελαφριά διάρροια και τα πρησμένα βλέφαρα μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται στα λιγότερο γνωστά συμπτώματα.

Μήπως το παιδί σας ανήκει στα… τυχερά;

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, το αιφνίδιο εξάνθημα δεν εκδηλώνεται πάντα με τα τυπικά συμπτώματα, για τα οποία μιλήσαμε, και έτσι κάποια παιδιά μπορεί να «περάσουν» μια ήπια μορφή της νόσου, που δεν θα γίνει ποτέ αντιληπτή. Όπως εξηγεί ο γιατρός, τα περισσότερα παιδιά μέχρι 3 ετών έχουν νοσήσει από τη λοίμωξη, χωρίς όμως να εκδηλώσουν ούτε ένα εμφανές σύμπτωμα.

Πώς θα ανακουφίσετε το παιδί

Η θεραπεία της νόσου είναι συμπτωματική και σχετίζεται με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αφού ο ίδιος ο οργανισμός την καταπολεμά δημιουργώντας τα κατάλληλα αντισώματα.

*Τα αντιπυρετικά θα βοηθήσουν τον πυρετό να πέσει. Για τον τρόπο με τον οποίο θα δώσετε το αντιπυρετικό (είτε σε μορφή υπόθετου είτε με σύριγγα) και για τη δόση που χρειάζεται το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

*Φροντίστε να μην «κουκουλώνετε» το παιδί με πολλές κουβέρτες ή ρούχα, αλλά να προτιμάτε πιο ελαφριά ενδυμασία που δεν θα το κάνει να δυσανασχετεί.

*Παράλληλα, είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωσή του καθώς ο οργανισμός ειδικά των βρεφών, αφυδατώνεται με τον πυρετό και χρειάζεται να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει.

Πότε αυτή η απλή ασθένεια μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Η κυριότερη επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει η βρεφική ροδάνθη είναι οι πυρετικοί σπασμοί, οι οποίοι οφείλονται στην απότομη αύξηση της θερμοκρασίας από τον πυρετό. Σ’ αυτή την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το παιδί μπορεί να αναπνέει ελεύθερα και επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας για να σας συμβουλεύσει σχετικά. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι στην πλειοψηφία των σπασμών, δεν παρατηρούνται χρόνιες επιπλοκές ή επιληψία.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν: ο πυρετός ξεπερνά τους 39,4 βαθμούς, αν δεν υποχωρεί ακόμα και έπειτα από μια βδομάδα αλλά και αν το εξάνθημα επιμείνει για πάνω από 3 μέρες.

Και φυσικά παραμείνετε ψύχραιμοι!

Όπως οι περισσότερες νόσοι, η βρεφική ροδάνθη κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί μόνη της. Ξέρουμε ότι δεν σας είναι ευχάριστο να βλέπετε το μωράκι σας να «ψήνεται» στον πυρετό και το σώμα του να είναι γεμάτο κοκκινίλες, όμως πρέπει να θυμάστε ότι η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος, όχι μόνο για εσάς αλλά και για τον μικρό ασθενή!

v