Πώς να οργανώσετε το παιδικό δωμάτιο σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Πώς να οργανώσετε το παιδικό δωμάτιο σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Το παιδί μαθαίνει από τα ερεθίσματα που παίρνει από το περιβάλλον του και μέσω αυτών γίνεται ανεξάρτητο, γι’ αυτό πρέπει να το διευκολύνουμε να ανακαλύψει τον κόσμο στην καθημερινότητά του. Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, ένας τρόπος να το πετύχουμε είναι να οργανώσουμε το δωμάτιό του απλά, πρακτικά, έξυπνα και σύμφωνα πάντα με την ηλικία του. Εσείς ποιες απ’ αυτές τις συμβουλές θα εφαρμόσετε;

Το κρεβάτι στο πάτωμα

Τοποθετώντας το στρώμα στο πάτωμα σε μια γωνία του δωματίου, το παιδί μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει απ’ αυτό όποτε θέλει κι εσείς να μην φοβάστε μήπως πέσει και χτυπήσει, όπως με το κλασικό κρεβάτι. Δίπλα του, μπορείτε να στρώσετε ένα χαλί στο οποίο θα παίζει αν θέλει. 

Βάλτε έναν καθρέφτηΕνδεχομένως έχετε παρατηρήσει ότι στα παιδιά αρέσει να παρατηρούν τον εαυτό τους- είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να έρθουν σ’ επαφή με το σώμα τους. Ένας καθρέφτης που θα τοποθετηθεί οριζόντια και χαμηλά, θα τα βοηθήσει στο έργο και την παρατήρησή τους. Για να προλάβουμε την ανησυχία σας, προτιμήστε άθραυστους καθρέφτες που αντί για γυαλί, είναι φτιαγμένοι από πλαστικό υψηλής ποιότητας και έτσι το παιδί δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί. Εδώ θα τους βρείτε online.

Έπιπλα «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των παιδιών

Φωτογραφία: alpha-img.com

Το γραφείο του παιδιού και όλα τα υπόλοιπα έπιπλα πρέπει να είναι «κομμένα και ραμμένα» για τις διαστάσεις του. Έτσι, δεν θα το «τρομάζουν» και θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς να δυσκολεύεται. Επιπλέον, θα τα ξεχωρίζει από τα έπιπλα των «μεγάλων» και θα τα νιώθει περισσότερο δικά του.

(Παν)εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια

Όπως και τα έπιπλα, έτσι και τα παιχνίδια πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στο παιδί και φυσικά να μην ξεπερνούν το ύψος του. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

*Προτιμήστε μια διώροφη, χαμηλή και μακρόστενη ραφιέρα που θα επιτρέπει στο παιδί να την χρησιμοποιεί σαν τραπεζάκι ή πάγκο παιχνιδιού, αν θέλει.

Φωτογραφία: howwemontessori.com

*Τα παιχνίδια πρέπει να είναι λίγα. Το παιδί θα μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στο καθένα από αυτά και να κατανοήσει πώς «δουλεύει».

*Η οργάνωση είναι εξίσου σημαντική. Ομαδοποιήστε τα παιχνίδια και τοποθετήστε τα σε πλαστικά ή ψάθινα καλαθάκια, τα οποία όμως δεν θα παραγεμίσετε. Τα τουβλάκια, για παράδειγμα, θα τοποθετηθούν όλα μαζί. Έξω απ’ το κουτί, μπορείτε να κολλήσετε μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία του κάθε παιχνιδιού για να βλέπει το παιδί το περιεχόμενό του. Είναι σημαντικό η κάθε κατηγορία παιχνιδιών να είναι ευδιάκριτη και να μην μπερδεύεται με τις υπόλοιπες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο εύκολη και η οργάνωσή τους.*Για τα μεγάλα παιχνίδια και τις δραστηριότητες, τοποθετήστε έναν δίσκο που θα οριοθετεί τον χώρο που θα παίζει το παιδί.

Αλλά και στα ρούχα

Φωτογραφία: howwemontessori.com

Η ντουλάπα του παιδιού πρέπει να είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για εκείνο. Γι’ αυτό, «κατεβάστε» το κοντάρι με τη βοήθεια του μπαμπά για να κρεμάσετε τα παιδικά ρούχα σε ύψος που να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση, όπως στη φωτογραφία. Ακόμα κι αν δεν ντύνεται μόνο του, μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα τα ρούχα που θα βάλει στον παιδικό σταθμό. Ακόμα κι αυτές οι δόσεις αυτοεξυπηρέτησης διευκολύνουν το παιδί να παίρνει μικρές πρωτοβουλίες και να γίνεται λίγο- λίγο όλο και πιο αυτόνομο.

Τα βιβλία του παιδιού πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση

Φωτογραφία: parentmap.com

Τα στοιβαγμένα σε μια βιβλιοθήκη παραμύθια και βιβλία του παιδιού δεν βοηθούν στο να του εξάψουν την περιέργεια για να τα ανοίξει. Προτιμήστε να τοποθετήσετε στον τοίχο ραφάκια (τα ειδικά ράφια για τα μπαχαρικά είναι χρήσιμα γιατί στηρίζουν τα βιβλία και δεν πέφτουν- δείτε εδώ μια οικονομική επιλογή) στα οποία θα απλώσετε τα βιβλία. Το παιδί πρέπει να βλέπει το εξώφυλλό τους για να επιλέξει ποιο θα διαβάσει κάθε φορά.

Η γωνιά του παιχνιδιού

Φωτογραφία: pucalucababy.com

Μια αυτοσχέδια τέντα, παζλ δαπέδου, μια φλοκάτη ή ακόμα και μια κουβερτούλα οριοθετούν την γωνιά του παιχνιδιού, στην οποία το παιδί θα ξεδιπλώνει τη φαντασία του. Φροντίστε να την εμπλουτίσετε με διαφορετικά υλικά που θα εξιτάρουν τις αισθήσεις του παιδιού. Σε παλαιότερο άρθρο μας θα βρείτε κάποιες δραστηριότητες εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι, με τις οποίες θα απασχολήσετε το παιδί στη γωνιά του.

Αλλά και η γωνιά της φύσης

Φωτογραφία: parentmap.com

Η φύση είναι σχολείο για κάθε παιδί. Κοντά στο παράθυρο, δημιουργήστε μια γωνιά με μια μικρή γλαστρούλα, πέτρες και κοχύλια από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Δίπλα τοποθετήστε έναν μεγεθυντικό φακό για να τα παρατηρεί το παιδί πιο εύκολα. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα (δείτε ποια είναι αυτά σε παλαιότερο άρθρο μας). Αν έχετε ακόμα ενδοιασμούς, μπορείτε να απομακρύνετε τη γλάστρα απ’ το παιδικό δωμάτιο κάθε βράδυ πριν το παιδί πέσει για ύπνο.

Στο σκίτσο, θα δείτε την κάτοψη ενός δωματίου εμπνευσμένο από τη μέθοδο Μοντεσσόρι:

Φωτογραφία: howwemontessori.com

v