Πώς να πω στον γιο μου ότι ο πατέρας του έχει καινούρια σύντροφο, με την οποία περιμένουν παιδί;

Πώς να πω στον γιο μου ότι ο πατέρας του έχει καινούρια σύντροφο, με την οποία περιμένουν παιδί;
Ερώτηση:
Πώς μπορώ να βοηθήσω τον 10χρονο γιο μου να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ο πατέρας του, με τον οποίο είμαστε σε διάσταση τους τελευταίους 20 μήνες, έχει μια νέα σύντροφο και σύντομα θα αποκτήσει και μωρό; Δυστυχώς, έχει παραμελήσει πολύ τον γιο μας, δεν έχει προσφέρει καμιά οικονομική βοήθεια μέχρι στιγμής και τον βλέπει από σπάνια έως καθόλου και για πολύ λίγο. Δεν θέλω να νιώσει παραμελημένος κι ανεπιθύμητος. Ο πατέρας του δεν έχει μιλήσει ούτε σε εκείνον, ούτε σε μένα για να προετοιμάσει το έδαφος. Το μάθαμε τυχαία.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη περίοδος που αφορά και επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας. Η επιρροή αυτή δεν αφορά μόνο το χρονικό διάστημα που οι εξελίξεις είναι στο προσκήνιο και τα διαδικαστικά θέματα τρέχουν. Αντιθέτως, η μακροχρόνια επίδραση του χρειάζεται επεξεργασία και καλή δουλειά προκειμένου το επόμενο βήμα να είναι σταθερότερο από το προηγούμενο.

Στη δική σας περίπτωση φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι νωπές ακόμη, τόσο ως προς τη δική σας οικογένεια όσο και ως προς τις κινήσεις του πατέρα. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία του «ξεκαθαρίσματος». Η εμπλοκή τους τους δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις και την εξέλιξη των πραγμάτων και αυτή η αίσθηση με τη σειρά της γίνεται πηγή άγχους, ενοχής, αγωνίας και πολλών ακόμη επιβαρυντικών συναισθημάτων. Αυτό που μπορείτε να προσφέρετε στο γιο σας είναι ασφάλεια φροντίζοντας να μείνει όσο το δυνατόν εκτός αυτής της διαδικασίας. Μια συζήτηση δική σας με τον πατέρα του θα βοηθούσε να συναποφασίσετε για το πώς θα ενημερώσετε το παιδί σας για τις αποφάσεις που έχετε πάρει και πως θα προχωρήσετε.

Ακόμη και εάν αυτό δεν είναι δυνατό, το πιο σημαντικό που έχετε να κάνετε είναι να  φροντίσετε τη σχέση μεταξύ εσάς και του γιου σας, δίνοντάς του την αγάπη σας και μια διαφορετική στάση ως παράδειγμα. Μην ξεχνάτε πως η σχέση σας είναι πολύ σημαντική και του επιτρέπει να νιώθει ασφαλής όταν ξέρει πως παρά τη δυσκολία, είστε εκεί και υπερασπίζεστε το προχώρημα. Φροντίστε εσάς. Φροντίστε τη σχέση με το παιδί σας.  

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v