Όταν καλούν όλα τα παιδιά στο πάρτι, εκτός απ'το δικό σου

Όταν καλούν όλα τα παιδιά στο πάρτι, εκτός απτο δικό σου

Δεν υπάρχει πιο λυπηρό συναίσθημα για ένα παιδί από το να μάθει πως δεν προσκλήθηκε στο πάρτι κάποιου φίλου του. Το περιγράφει με ακρίβεια η Σούζαν, μια μαμά δύο παιδιών από το New Hampshire της Αμερικής, της οποίας η 8χρονη κόρη έμεινε απ’έξω όταν μια συμμαθήτριά της έκανε πυτζάμα-πάρτι. «Η Σοφία ανέφερε ότι η φίλη της έκανε πάρτι, αφού άκουσε άλλες συμμαθήτριές της να μιλούν γι’αυτό στο διάλειμμα του σχολείου», λέει η Σούζαν. «Η κόρη μου, όμως, δεν έλαβε πρόσκληση. Είπα στην Σοφία ότι πιθανότατα δεν ήταν καλεσμένη, όμως εκείνη έκλαιγε και επέμενε πως είναι.»

Η Σούζαν, λοιπόν, βρήκε το θάρρος να τηλεφωνήσει στην άλλη μαμά και να την ρωτήσει και εκείνη «Επιβεβαίωσε πως η Σοφία δεν ήταν καλεσμένη. Το είπε εντελώς ουδέτερα. Μου είπε, μάλιστα, ότι είχε πει στην κόρη της ότι μπορεί να καλέσει μέχρι 8 κορίτσια. Εκείνη επίλεξε ποια θα ήταν αυτά και η κόρη μου δεν ήταν ανάμεσά τους. Εγώ θύμωσα γιατί με τη μαμά αυτή, όπως και με άλλες, κάνουμε συχνά παρέα –τις κόρες όλων των άλλων, όμως, τις είχε καλέσει», εξηγεί.

Προφανέστατα η Σοφία πληγώθηκε, όμως και η μητέρα της θύμωσε πολύ. Τουλάχιστον, όπως λέει, «όλο αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε γιατί αυτά τα πράγματα δεν θα πρέπει να αναφέρονται στο σχολείο μεταξύ των παιδιών».

Καθώς τα παιδιά μας πρωτοδιασχίζουν τα συχνά δύσκολα μονοπάτια της φιλίας και της δημοφιλίας στο Δημοτικό σχολείο, το να δεχτούν πρόσκληση για ένα πάρτι -ή να μείνουν ακάλεστα- στο μυαλό τους παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Εκείνα που δεν καλούνται στα πάρτι νιώθουν άσχημα, όμως και για τα παιδιά που καλούν μπορεί η τελική επιλογή ατόμων να είναι δύσκολη –ειδικά αν οι γονείς τους θέτουν όριο στον αριθμό παιδιών που μπορούν να προσκαλέσουν. Και όλα αυτά, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες γι'αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «σχεσιακή επιθετικότητα» (μια άτυπη μορφή bullying που δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα στα παιδιά).



Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποτε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά, όταν π.χ. μείναμε έξω από κάποιο πάρτι ή έξω από κάποια παρέα γενικότερα –πρόκειται για πτυχές της ζωής των γονιών, για τις οποίες δεν σου μιλά ποτέ κανείς πριν τις αντιμετωπίσεις. Θα έπρεπε, όμως. Γιατί είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα έρθουν. Γίνεσαι γονιός και μερικά χρόνια αργότερα έρχεται η μέρα να είσαι εσύ αυτός που θα κάνει ένα μεγάλο πάρτι και θα πρέπει να αποφασίσει ποιον θα καλέσει –ή θα είσαι εσύ αυτός που θα πρέπει να παρηγορήσει το παιδί που δεν έλαβε ποτέ την πολυπόθητη πρόσκληση. Πιθανότατα θα βρεθείς και στις δύο θέσεις.

Ακόμα πιο περίπλοκα γίνονται τα πράγματα όταν θέλεις μεν να κάνεις ένα εντυπωσιακό πάρτι για το παιδί σου σε έναν δημοφιλή παιδότοπο, αλλά τα χρήματα δεν περισσεύουν για να καλέσεις όλη του την τάξη και πρέπει να αφήσεις κάποια παιδιά έξω…

Κάποιες συμβουλές που μπορούν να διευκολύνουν κάπως την κατάσταση είναι οι εξής:

Μάθετε τι συνηθίζεται γενικώς στο σχολείο του παιδιού σας και παρατηρήστε τι κάνουν άλλοι γονείς. Αν κανείς δεν καλεί ποτέ όλη την τάξη, έχετε ήδη μία καλή δικαιολογία. Κάποιοι μπορεί να καλούν μόνο παιδιά του ίδιου φίλου, το οποίο μπορεί να μην αρέσει π.χ. στα αγόρια που κάνουν παρέα με κορίτσια, αλλά τουλάχιστον έχει μία λογική.

Λιγότερα θα είναι τα δράματα, επίσης, αν το πάρτι που θα κάνετε για το παιδί σας είναι πολύ μικρό, π.χ. με λιγότερους από 5 καλεσμένους. Το να μην είναι ένα παιδί καλεσμένο σε ένα μεγάλο πάρτι το κάνει να νιώθει χειρότερα από το να μην είναι καλεσμένο σε ένα πολύ μικρό. Τα παιδιά σας, λοιπόν, θα μπορούσαν να επιλέξουν 2 το πολύ 3 φίλους τους, οι οποίοι π.χ. θα μείνουν εκεί το βράδυ ή θα κάνουν κάτι διασκεδαστικό όλη μέρα μαζί τους, όπως το να πάνε στο λούνα παρκ ή να τα πάτε εσείς μια εκδρομή.



Σε κάθε περίπτωση, εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει λόγος να πληγώσει κανέναν φίλο του, ανακοινώνοντας δημόσια ποιους θα καλέσει και ποιους όχι.

Όπως με κάθε άλλη πρόκληση της παιδικής ηλικίας, το πώς θα την χειριστούμε έχει να κάνει με το τι πρότυπα θέλουμε να «περάσουμε» στα παιδιά μας. Το να είμαστε ανοιχτοί σε όλους είναι μια επιλογή –το ίδιο είναι, όμως, και το να είμαστε πιο «κλειστοί».

Αν, πάντως, έχετε σκοπό να αποκτήσετε κι άλλα παιδιά, προγραμματίστε το κάπως ώστε να γεννήσετε καλοκαίρι! Ακούγεται αστείο, αλλά βολεύει αφάνταστα ως προς τα παιδικά πάρτι: Είτε το σχολείο θα είναι κλειστό, οπότε θα καλέσετε όποιον θέλετε εσείς, χωρίς να έρχεστε σε καμία δύσκολη θέση, είτε μπορείτε να κάνετε το πάρτι σε ένα πάρκο ή ακόμα και στην παιδική χαρά της γειτονιάς και εκεί να καλέσετε όσα παιδιά θέλετε, χωρίς να ανησυχείτε ότι δεν θα χωράνε ή ότι θα σας κάνουν ένα σπίτι άνω-κάτω.

Τα καλά νέα, τουλάχιστον, είναι ότι τελικά έρχεται η στιγμή που τα παιδιά ξεπερνούν αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ μπορεί να πάρουν και κάποιο μάθημα από αυτές. Για τους γονείς, είναι μια άλλη ιστορία. Ως προς τη Σοφία, πάντως, όπως λέει η μαμά της «αποφάσισε να κάνει ένα πάρτι στο οποίο θα καλούσε όλους τους φίλους της, χωρίς να αφήσει κανέναν απ΄έξω. Προφανώς, πήρε ένα καλό μάθημα για το πόσο άσχημο είναι να νιώθεις απομονωμένος και θέλησε να κάνει το ακριβώς αντίθετο.»

Επιπλέον, καταλήγει η μαμά, «Το κορίτσι που δεν κάλεσε τότε τη Σοφία στο πάρτι του, είναι σήμερα η καλύτερή της φίλη. Και φυσικά η Σοφία δεν της κρατά καμία κακία. Σε αντίθεση με’μένα που το σκέφτομαι ακόμα ενοχλημένη καμιά φορά…».

Πηγή: mom.me

v