Οι Έλληνες μαθητές θέλουν να μεταναστεύσουν

Οι Έλληνες μαθητές θέλουν να μεταναστεύσουν

Το brain drain, αγγλικός όρος για την μετανάστευση των απανταχού μορφωμένων σε χώρες του εξωτερικού με καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μειωμένων επαγγελματικών ευκαιριών. Όμως, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι αυτή η τάση φυγής επεκτείνεται και σε (πολύ) μικρότερες ηλικίες- συγκεκριμένα στους μαθητές.

Σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε σε 3 πειραματικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία του 76% των μαθητών απάντησε ότι σκέφτεται σοβαρά να σπουδάσει στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το 43,3% απάντησε ότι έχει σοβαρή πρόθεση να μεταναστεύσει για σπουδές.Το 33% δήλωσε ότι έχει μέτρια πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο ενώ μόλις το 23,7% απάντησε ότι σκέφτεται ελάχιστα αυτό το ενδεχόμενο ή ότι δεν θα κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Όπως αποδεικνύεται, η πλειοψηφία των μαθητών σκέφτεται πολύ σοβαρά να… ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της, γιατί προφανώς τα παιδιά δεν βλέπουν κάποιο αξιόλογο μέλλον στη χώρα μας.

Οι τουλάχιστον 20.000 επιστήμονες που μετανάστευσαν την περίοδο 2009-2014 μπορούν να τους συμβουλεύσουν για το αν πρόκειται για μια συνετή απόφαση. Θα θέλαμε πολύ να απαντήσουμε «όχι», αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε.

Πηγές: keeptalkinggreece.com και efsyn.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v