Πώς να σηκώσετε τα παιδιά απ’ το κρεβάτι χωρίς να γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος

Πώς να σηκώσετε τα παιδιά απ’ το κρεβάτι χωρίς να γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος

Μάχη πιο αιματηρή και δύσκολη κι απ’ αυτήν με τον χρόνο, η μάχη του πρωινού ξυπνήματος είναι μία απ’ τις περιπτώσεις που οι γονείς βγαίνουν σπάνια νικητές. Αν έχετε κι εσείς ένα παιδί που αρνείται να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι του τις καθημερινές (και, φυσικά, τα σαββατοκύριακα είναι στο πόδι απ’ το άγριο χάραμα), τότε πρέπει να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές, για να γίνει το πρωινό ξύπνημα λιγότερο γκρινιάρικο και εκνευριστικό για όλους.

Αφήνουμε στην άκρη, προφανείς συμβουλές, όπως «Κοιμηθείτε νωρίς» ή «Θεσπίστε ένα πρόγραμμα ύπνου» και πάμε σε λύσεις πρακτικότερες: Τι κάνεις όταν χρειάζεται να πεις τρεις χιλιάδες φορές «Αγάπη μου, ξύπνα! Έχουμε αργήσει!»;

Φως στο τούνελ

Πριν απ’ όλα, φροντίστε να ανοίξτε παράθυρα, φώτα, να ρίξετε προβολείς στο κρεβάτι και, εν ανάγκη, να ανάψετε τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το πολύ φως, περνάει –σε πρώτη φάση- το μήνυμα «Ώρα ύπνου, τέλος».

Βάλτε μουσική

Φροντίστε, όμως, να μην βάλετε Αλεξίου επειδή θέλετε να «μερακλώσετε» με τον πρωινό καφέ. Βάλτε δυνατά τραγουδάκια που ξέρετε ότι αγαπούν τα παιδιά, αφήστε την να παίξει –ίσως είστε τυχεροί και ξυπνήσουν χωρίς καν να προσπαθήσετε- και τραγουδήστε χαρωπά, μήπως και τα πείσετε να σηκωθούν απ’ το κρεβάτι με χαμόγελο.

Αν δεν αντέχετε ν’ ακούσετε «Ζουζούνια» με την τσίμπλα στο μάτι, έχουμε συγκεντρώσει εδώ μερικά «ενήλικα» τραγουδάκια που αρέσουν στα παιδιά.

Το πανάρχαιο κόλπο του «χαλασμένου» ρολογιού

Κλασικό κι αγαπημένο τρικ που χρησιμοποιούν ήδη χιλιάδες μαμάδες ανά τον κόσμο κι αξίζει τον κόπο να εφαρμόσετε κι εσείς. Το προσωπικό σας ρολόι λέει την αλήθεια, το ρολόι της κουζίνας, του σαλονιού και του παιδιού όμως, πηγαίνει –ποιος ξέρει γιατί- δέκα λεπτάκια μπροστά.

Μυρωδάτο πρωινό

Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το τρικ καθημερινά, γιατί έτσι κινδυνεύετε να καταστρέψετε όσα χτίσετε ως προς τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Μια στο τόσο, όμως, που το πρωινό ξύπνημα θα είναι πραγματικό βασανιστήριο για όλους, βάλτε μπροστά τα τηγάνια, ψήστε μπέικον, φτιάξτε τηγανίτες, γεμίστε κρέπες με σοκολάτα και απολαύστε τα αποτελέσματα.



Το κατοικίδιό σας στις υπηρεσίες σας

Αν είστε περήφανη μαμά (και) ενός τετράποδου, τότε θέστε το στις υπηρεσίες σας. Αφήστε το να σκαρφαλώσει στο κρεβάτι του παιδιού και να αναλάβει προσωπικά το ξύπνημά του, όσο εσείς θα πίνετε μια-δυο γουλιές καφέ.

Γίνετε παιχνιδιάρικα ενοχλητικοί

Ξαπλώστε δίπλα του, δώστε πολλά μικρά φιλάκια, ξεκινήστε έναν μικρό μαξιλαροπόλεμο, γαργαλήστε, βάλτε μια πλαστική αραχνούλα στο μαξιλάρι του ή πλακώστε το με το σώμα σας. Στην αρχή ίσως αντιδράσει με έξτρα δόσεις γκρίνιας, όμως αργά ή γρήγορα θα ενδώσει.

«Μπορείς να μου κάνεις μια χάρη;»

Αν δεν υπάρχει κάτι στο οποίο το παιδί θα μπορούσε να σας βοηθήσει, προσπαθήστε να εφεύρετε κάτι για τις ανάγκες του αναίμακτου, πρωινού ξυπνήματος. Το κόλπο «Σε χρειάζομαι» μπορεί να ενεργοποιήσει το παιδί πολύ περισσότερο απ’ το «Έχουμε αργήσει».

Το δικό του ξυπνητήρι

Ακόμη κι αν το παιδί είναι μικρό κι ανίκανο να σηκωθεί και να ετοιμαστεί μόνο του ακόμα, η αίσθηση αυτονομίας που θα του προσφέρει το δικό του, μεγάλο, αστείο, παιχνιδιάρικο ξυπνητήρι είναι με το μέρος σας.



Ο πρώτος που θα σηκωθεί…

Αν είστε ευτυχείς μαμά περισσότερων του ενός παιδιών, τότε μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι «Ο πρώτος που θα σηκωθεί απ’ το κρεβάτι…», απονέμοντας ένα βραβείο ταχύτητας στον νικητή, το οποίο μπορεί να είναι από ένα αυτοκόλλητο (ο πρώτος που θα συγκεντρώσει 10, κερδίζει ένα μικρό παιχνιδάκι ή μια λιχουδιά) έως το δικαίωμα να επιλέξει την ταινία που θα δείτε όλοι μαζί το βράδυ.

«Αν σηκωθείς τώρα, θα προλάβουμε να…»

Δελεάστε το παιδί με κάτι, όπως ένα 5λεπτο παρακολούθησης παιδικών –αν το επιτρέπει η παιδαγωγική σας γραμμή- ή μια γρήγορη επίσκεψη στη γιαγιά για ένα φιλάκι πριν το σχολείο.

Προγραμματίστε πάντα λίγο χρόνο για αγκαλίτσες

Δώστε λίγο χρόνο στο καλύτερο ξυπνητήρι όλων των εποχών: τις αγκαλίτσες. Όταν όλα τ’ άλλα αποτυγχάνουν, οι χρονοβόρες αλλά απολαυστικές αγκαλίτσες, έρχονται για να δώσουν τη λύση.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v