5 σημαντικά μηνύματα από 5 οικογενειακές ταινίες της Disney

5 σημαντικά μηνύματα από 5 οικογενειακές ταινίες της Disney

Όλοι οι γονείς λίγο-πολύ θα θέλαμε να μπορούσαμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να «φορτώσουμε» το μυαλό και τη συνείδηση των παιδιών μας με πανανθρώπινα μηνύματα, αγάπης κι αλτρουισμού, ευσυνειδησίας κι ευαισθητοποίησης. Αυτό όμως δεν γίνεται, γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε τους πιο ευφάνταστους και διασκεδαστικούς τρόπους να μεταδώσουμε πολύτιμες αξίες στα παιδιά χωρίς να γίνουμε κουραστικοί ή διδακτικοί.

Μια απ' τις εντυπωσιακότερες κι αμεσότερες δεξαμενές αξιών είναι το παιδικό σινεμά, γι' αυτό κι εμείς ξεχωρίζουμε 5 ταινίες της Disney που αγαπήσαμε για το περιεχόμενο και τα μηνύματά τους. 

Έχουμε και λέμε:

#1 Άρης καλεί μαμά: Τη μαμά μας πρέπει να την προσέχουμε

Εντάξει, μπορεί να είναι κάπως υστερόβουλο εκ μέρους μας να τοποθετούμε πρώτο-πρώτο το μήνυμα «Τη μαμά σου και τα μάτια σου!» σε μια λίστα με αξίες που θέλουμε να υιοθετήσουν τα παιδιά μας. Το παραδεχόμαστε. Ωστόσο, στην ταινία «Άρης καλεί μαμά» τα παιδιά θα δουν τον εαυτό τους κι εσάς: ένα απολύτως φυσιολογικό αγόρι που λατρεύει τα κόμιξ, μισεί τα λαχανικά και θυμώνει με τη μαμά του που όλο τον καταπιέζει, θα αναγκαστεί να κάνει τα πάντα γι' αυτήν και, μέσα από ένα σωρό περιπέτειες, να αναγνωρίσει την τεράστια αξία της. Αφιερωμένο σε 'μας.

#2 Wall-E: Ο πλανήτης έχει ανάγκη απ’ την φροντίδα μας

 Το πιο γλυκό ρομποτάκι στην ιστορία των ρομποτακίων έχει δύο χαρακτηριστικά: τα τεράστια, «κουταβίσια» μάτια του και τη γενναιότητά του! Ο Wall-E ζει στη Γη κάποτε στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι τα έχουν καταφέρει κι έχουν απαλλάξει τον πλανήτη από την παρουσία τους αφήνοντας πίσω τόνους σκουπιδιών. Το γλυκό ρομποτάκι θα έχει την ευκαιρία να σώσει το μεγάλο μας σπίτι -αλλά πρέπει να δείξει θάρρος και να μπει σε περιπέτειες που περιλαμβάνουν το ανθρώπινο είδος που έχει πια αποχαυνωθεί εντελώς. 

#3 Mulan: Άλλες πριγκίπισσες περιμένουν το πριγκιπόπουλο κι άλλες σώζουν την Κίνα

 Οι περισσότερες πριγκίπισσες έχουν μία και μόνο αποστολή στη ζωή τους: να βρουν ένα καλό παιδί που θα τις «πάρει». Κι ενώ η Χιονάτη περιμένει στο φέρετρό της κάποιον να τη νεκροφιλήσει κι η Σταχτοπούτα ρίχνει γυροβολιές σε πάρτι, η Μουλάν πιάνει τα μαλλιά της κότσο, μαθαίνει να χειρίζεται φονικά όπλα, κατατάσσεται στον στρατό και σώζει την Κίνα, αγαπητές αναγνώστριες. Δεν περιγράφουμε άλλο.

#4 Beauty and the Beast: Κάθε «τέρας» μπορεί να είναι «πεντάμορφο»

 Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών, που πρόσφατα προβλήθηκε ξανά στη μεγάλη οθόνη, ζωντανεύοντας τα σκίτσα με πραγματικούς ηθοποιούς. Η Μπελ βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα μαγεμένο, τρομακτικό κάστρο από ένα... κακομούτσουνο Τέρας που λίγο-λίγο την ερωτεύεται και «μαλακώνει». Όσο η πλοκή προχωράει, οι πτυχές αλλά και το παρελθόν του Τέρατος ξεδιπλώνονται για να υπογραμμίσουν στον μικρό θεατή ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται κι ότι πεντάμορφος μπορεί να είναι και κάποιος που μας φαίνεται... ασχημούλης. 

#5 Η Λαίδη κι ο Αλήτης: O έρωτας είναι συναίσθημα, όχι συνδιαλλαγή

Η Λαίδη κι ο Αλήτης δεν είναι παρά μια ιστορία απόλυτης αγάπης. Ενός μοιραίου κι απαγορευμένου έρωτα μεταξύ μιας πλούσιας, γλυκιάς δεσποινίδος κι ενός ξύπνιου, λαϊκού παιδιού. Η Λαίδη είναι κόκερ σπάνιελ κι ο Αλήτης ένα συμπαθητικό αδέσποτο. Η ιστορία αγάπης μετράει περισσότερα από 50 χρόνια ζωής και περνάει ένα απ' τα διαχρονικότερα και πιο τρυφερά μηνύματα: η αγάπη στο τέλος θριαμβεύει. 

Και οι πέντε ταινίες της μικρής μας λίστας είναι ιδανικές για να πετύχετε αυτό που όλοι οι γονείς θέλουμε: να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις των παιδιών μας χωρίς να γίνουμε πληκτικοί και κουραστικοί. Όλες τις παραπάνω ταινίες, μπορείτε να τις απολαύσετε στο σπίτι μέσα από το Vodafone TV και την κατηγορία «Family Disney Magic», για 3 ολόκληρους μήνες -από 17/05 έως 17/08. Τώρα που το καλοκαίρι ήρθε, είναι καιρός να αδράξουμε την ευκαιρία για κοινό, ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς καλύτερους τρόπους από τις ταινίες; 

v