5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε θήλαστρο

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε θήλαστρο

Έρχεται κάποτε η στιγμή που η άδεια λοχείας τελειώνει και πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά. Και επειδή δεν θέλεις -και πολύ καλά κάνεις- να διακόψεις τον θηλασμό, το θήλαστρο ξαφνικά γίνεται σύμμαχος και το νέο σου οικιακό αξεσουάρ. Φυσικά, τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φυσικό θηλασμό, όμως μέχρι το κράτος να αποφασίσει να δώσει μεγαλύτερη άδεια λοχείας στις μαμάδες ώστε να θηλάζουν το μωρό τους για περισσότερο καιρό, το θήλαστρο αποτελεί αναγκαίο κακό. Κάποιες από εσάς πιθανώς χρειάστηκε να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο από πολύ νωρίς και μπορεί πλέον να έχετε εξοικειωθεί απόλυτα με τη διαδικασία του. Αν, όμως, ανήκετε σε εκείνες που τώρα ξεκινούν να πειραματίζονται με αυτό, δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Χειροκίνητο ή ηλεκτρικό θήλαστρο;

Πριν καταλήξετε στο θήλαστρο που θα επιλέξετε, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε και τους δύο τύπους, για να δείτε ποιος σας βολεύει καλύτερα. Και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται αναρρόφηση της θηλής μέσω μιας αντλίας, ώστε το γάλα που θα βγει να παροχετευτεί στο ειδικό μπουκαλάκι που είναι συνδεδεμένο στο θήλαστρο.

Το χειροκίνητο θήλαστρο, με το οποίο τον ρυθμό άντλησης κανονίζετε εσείς με τα χέρια σας, συνιστάται για τις περιπτώσεις που δεν θα το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές ή πολύ συχνά (π.χ. μία στο τόσο, όταν θα χρειαστεί να λείψετε από το μωρό για κάποιες ώρες), ενώ είναι και πιο οικονομικό από το ηλεκτρικό.

Αν, όμως, πρόκειται να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, το ηλεκτρικό θήλαστρο εξυπηρετεί, καθώς η άντληση γίνεται πιο γρήγορα. Ενδεικτικά, εφόσον ο θηλασμός έχει εδραιωθεί, μπορείτε να αντλήσετε περί τα 150ml σε 15 λεπτά. Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε και διπλό θήλαστρο, ώστε να αντλείτε γάλα ταυτόχρονα και από τους δύο μαστούς, ενώ στην αγορά κυκλοφορεί και ένα ειδικό μπουστάκι, το οποίο στερεώνει καλά το ηλεκτρικό θήλαστρο στο στήθος, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται καν να το κρατάτε ενώ γίνεται η άντληση και να έχετε έτσι τα χέρια σας ελεύθερα!

Τέλος, υπάρχουν και τα νοσοκομειακά-επαγγελματικά θήλαστρα, τα οποία πιθανώς γνωρίζετε ήδη από το μαιευτήριο, που έχουν βέβαια τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, όμως, είναι σημαντικά ακριβότερα και πιο δύσκολα στη μεταφορά.

Όποιο κι αν επιλέξετε, πάντως, φροντίστε να είναι από υλικό καλής ποιότητας, ελαφρύ και εύκολο στον χειρισμό και τη μεταφορά.

Να το αγοράσω ή να το νοικιάσω;



Καθώς το κόστος ενός καλού ηλεκτρικού θηλάστρου είναι σχετικά υψηλό -και επειδή δεν είναι πάντα βέβαιο ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα σας βολέψει και πόσο καιρό θα το χρησιμοποιήσετε- μια καλή λύση, αν δεν θέλετε να το αγοράσετε, είναι να το νοικιάσετε. Ανάλογα με το θήλαστρο που θα επιλέξετε, το κόστος ενοικίασης κυμαίνετε από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγιεινή σας, εφόσον νοικιάσετε το θήλαστρο, καθώς το σετ των επιμέρους εξαρτημάτων που έρχονται σε επαφή με εσάς και το μωρό σας αγοράζονται και εκ των υστέρων αποστειρώνονται από εσάς, ενώ παραμένουν στην κατοχή σας για μελλοντική χρήση. Εσείς, λοιπόν, ουσιαστικά νοικιάζετε μόνο το θήλαστρο.

Μόνο τα ηλεκτρικά θήλαστρα νοικιάζονται και μάλιστα από πολλά σημεία της περιοχής σας, π.χ. από φαρμακεία (ειδικά αυτά που βρίσκονται πλησίον μαιευτηρίων), καταστήματα με βρεφικά είδη (π.χ. anatello.gr) ή και από τις ίδιες τις εταιρίες θηλάστρων, π.χ. την Klinikum.gr, η οποία διαθέτει όλα τα προϊόντα Medela.

Πώς καθαρίζεται το θήλαστρο;

Τα μέρη του θηλάστρου τα οποία έρχονται σε επαφή με το γάλα, με εσάς ή με το μωρό σας, πρέπει να καθαρίζονται εξονυχιστικά και να αποστειρώνονται για όσο διάστημα ορίσει ο παιδίατρός σας. Είναι πολύ σημαντικό να μη μένει ούτε ελάχιστο γάλα που δεν έχει ξεπλυθεί καλά, καθώς μπορεί να αποτελέσει πηγή μικροβίων και να προκαλέσει λοιμώξεις. Λεπτομέρειες για το πώς πλένονται τα εξαρτήματα του κάθε θηλάστρου θα βρείτε στη συσκευασία του, αλλά θα σας δώσουν και από εκεί που θα το πάρετε.

Σχετικά με την αποθήκευση του γάλακτος



Το ιδανικό είναι το γάλα, αφού αντληθεί, να προσφέρεται απευθείας στο μωρό. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως η κατάψυξη, η απόψυξη και το ζέσταμα του μητρικού γάλακτος, μπορεί να υποβαθμίζουν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτό. Άλλη μελέτη έδειξε, ότι ακόμα και για μία μόνο ημέρα να καταψυχθεί, το μητρικό γάλα μπορεί να χάσει πολύτιμα λιπαρά οξέα που έχει ανάγκη το μωρό.

Αν, όμως, δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να το αποθηκεύσετε, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ειδικό μπουκαλάκι, μέσα στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 48 ώρες ή στην κατάψυξη μέχρι 4 μήνες, χρησιμοποιώντας τα ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης. Σε αυτά θα πρέπει να γράψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο την ημέρα και ώρα που αντλήθηκε το γάλα. Σε θερμοκρασία δωματίου καλό είναι το γάλα να μη μένει παραπάνω από 4 ώρες, από την έναρξη της άντλησης έως τη λήξη της κατανάλωσης.

Προσέξτε όμως: Μην καταψύχετε ποτέ γάλα που έχει ήδη διατηρηθεί στο ψυγείο και μην καταψύχετε ποτέ δεύτερη φορά γάλα που έχει αποψυχθεί! Όταν αποψύχετε το γάλα, το μωρό πρέπει να το καταναλώνει μέσα σε 24 ώρες.

Άντληση γάλακτος και μείωση γαλουχίας

Πολλές νέες μαμάδες δικαιολογημένα αγχώνονται μήπως η χρήση θηλάστρου μειώσει την παραγωγή του γάλακτος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς όσο περισσότερο ενεργοποιείται η διαδικασία της γαλουχίας, τόσο αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος. Ένα καλό θήλαστρο έχει την ιδιότητα να μιμείται τον φυσικό ρυθμό ρουφήγματος του μωρού και να λειτουργεί όπως το μωρό σε δύο φάσεις, δηλαδή στην αρχή με διέγερση (σαν πιπίλισμα) του στήθους και έπειτα με άντληση. Τον ρυθμό της άντλησης μπορείτε να τον αποφασίσετε εσείς, με το δικό σας θήλαστρο. Μπορείτε π.χ. στην αρχή να επιλέξετε γρήγορες στροφές και ύστερα από μερικά λεπτά, που το γάλα θα ρέει, να τις χαμηλώσετε. Όσο για το πόσο συχνά θα αντλείτε, αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τις δικές σας και του μωρού.

Για να μη μειωθεί καθόλου η παραγωγή του γάλακτός σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, πάντως, είναι να μη «χάνει» γεύματα το στήθος σας. Δηλαδή, την ώρα που κανονικά θα θηλάζατε, να αντλείτε το γάλα με το θήλαστρο (αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε ακόμα και εν ώρα εργασίας ή μέσα στη νύχτα).

Τέλος, δεδομένου ότι όταν αρχίσετε το θήλαστρο θα αρχίσετε ταυτόχρονα και τη χρήση μπιμπερό, καλό είναι το μπιμπερό να δίνεται στο μωρό από κάποιον άλλο (π.χ. τον μπαμπά ή τη γιαγιά), είτε βρίσκεστε εκείνη την ώρα στο σπίτι είτε όχι. Έτσι, το μωρό δεν θα μπερδεύεται και θα ξέρει ότι μαζί σας πάντα θα θηλάζει φυσικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v