Η μεγαλύτερη δυσκολία στον θηλασμό για την οποία δεν μιλά ποτέ κανείς

Η μεγαλύτερη δυσκολία στον θηλασμό για την οποία δεν μιλά ποτέ κανείς

Ελάχιστες είναι οι νέες μαμάδες που έχουν αποφασίσει, ήδη πριν γεννήσουν, ότι δεν θέλουν να θηλάσουν. Οι περισσότερες το θέλουν τόσο πολύ που βάζουν ψυχή και σώμα, ήδη από την πρώτη επαφή με το νεογέννητο μωρό τους, προκειμένου να τα καταφέρουν. Και όταν οι ώρες και οι μέρες περνούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι περισσότερα από το γάλα που καταφέρνουν τελικά να δώσουν στο μωρό τους, η ανικανότητα που νιώθουν (σε συνδυασμό με την τρομερή αναστάτωση που βιώνουν) μπορεί να τις κουρελιάσει, να τους προκαλέσει τρομερή απελπισία και πολλά-πολλά ενοχικά δάκρυα…

Πριν μερικές ημέρες, η Heyona Cho πόσταρε στο Instagram μία φωτογραφία της, στην οποία θήλαζε τον νεογέννητο γιο της Βο. Κάτω από αυτό το τρυφερό στιγμιότυπο η νέα μαμά περιγράφει το τρομερό συναίσθημα αποτυχίας που νιώθει, εξαιτίας της μικρής παραγωγής γάλακτος, βασιζόμενη όμως στη βοήθεια άλλων μαμάδων που ξεπέρασαν το ίδιο πρόβλημα:



«Το συναίσθημα που σε κατακλύζει όταν το μωρό σου κλαίει για γάλα είναι δύσκολο να το περιγράψω. Ο σπαραγμός που νιώθεις όταν το μωρό σου κλαίει και εσύ δεν έχεις γάλα να του δώσεις, είναι ακόμα δυσκολότερο να περιγραφεί. Οι πληγιασμένες θηλές που τσούζουν αφόρητα δεν είναι τίποτα μπροστά στο κλάμα του μωρού που ηχεί σαν συναγερμός μέσα στο μυαλό μου, ενώ εγώ προσπαθώ απελπισμένα να κάνω ό,τι μπορώ για να ανακουφίσω την δυσφορία του και να ανταποκριθώ στις ανάγκες του.

Όταν έρχεται το βράδυ πρέπει να πάρω την απόφαση αν θα του δώσω φόρμουλα ή αν θα τον αφήσω να κοιμηθεί πεινασμένος. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξυπνάω κάθε μία ώρα, αγχωμένη και στρεσαρισμένη προσπαθώντας να καλύψω τα κλάματα πείνας του, θα τσακώνομαι με τον αγαπημένο μου σύντροφο, και θα νιώθω ντροπή και αποτυχία. Ακόμα κι έτσι, όποια επιλογή κι αν κάνουμε, κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος και κανείς δεν γλυτώνει την ντροπή. Τι έχει μέσα η φόρμουλα; Γιατί μυρίζει σαν λάστιχο; Γιατί δεν «κατεβάζω» γάλα; Κάνω κάτι λάθος; Κανείς δεν μου είπε ποτέ. Κανείς δεν μου μίλησε για το πόσο δύσκολο θα είναι να θηλάσω. Αυτή πρέπει να είναι μια πραγματικότητα για πολλές μαμάδες, για την οποία δεν μιλά κανείς.

Απευθύνομαι στον εαυτό μου και σε όποια πασχίζει να θηλάσει ένα νεογέννητο. Μη νιώθετε καμία ενοχή και καμία ντροπή καθώς συνεχίζετε το ταξίδι της μητρότητας. Κάποια πράγματα απλά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, και έτσι, κάνουμε την καλύτερη επιλογή που ξέρουμε και μπορούμε και την κάνουμε με τόση πολλή αγάπη στην ΤΟΣΟ γεμάτη καρδιά μας που ξεχειλίζει με δάκρυα από τα μάτια μας.

Σε αγαπώ, Bo.

Και κάτι ακόμα, ο Θεός είναι καλός και η κοινότητα των μαμάδων ακόμα καλύτερη. Οι μαίες είναι σημαντικές, όπως είναι και οι αδερφικές φίλες. Φίλες με μωρά που αγαπούν εμένα και το μωρό μου. Κοινότητα μαμάδων και αλληλεγγύη –αυτή είναι η λύση. Μαμάδες πριν από εμένα, πριν από άλλες και πριν από ακόμα περισσότερες.

Για την ιστορία, η παραγωγή γάλακτός μου αυξάνεται καθημερινά και ελπίζω σιγά-σιγά να αρχίσουμε να κόβουμε το βραδινό συμπλήρωμα.»

Το παραπάνω post της μαμάς έλαβε εκατοντάδες likes και πολλά ενθαρρυντικά σχόλια από άλλους γονείς, ενώ η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε στην ομάδα The Empowered Birth Project του Instagram, όπου έλαβε περισσότερα από 5.300 likes.

H Cho, η οποία ζει στην Washington, είπε στην Huffington Post ότι αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της επειδή ήξερε ότι και άλλες μαμάδες δίνουν τον ίδιο αγώνα. «Αυτό το πρώτο στάδιο μητρότητας με έχει ρίξει σε έναν τυφώνα, με έχει διαλύσει. Χρειαζόμουν έναν τρόπο για να εκφράσω κάπως αυτή την πολύ δυνατή εμπειρία».

«Θέλω να πω στους γονείς ότι ο θηλασμός μπορεί να είναι μία πολύ αργή διαδικασία», εξηγεί η Cho. «Όταν γέννησα το μωρό μου, μου είπαν ότι το γάλα θα κατέβει κανονικά σε περίπου 3 μέρες –και ότι μέχρι τότε το μωρό μου θα τρέφεται επαρκώς από μια παχύρευστη, γλυκιά ουσία, το λεγόμενο πρωτόγαλα, το οποίο θα είναι μεν λίγο αλλά επαρκές για να το θρέψει.»

«Δεν ήξερα, όμως, ότι μερικές φορές, η παραγωγή του γάλακτος απαιτεί περισσότερες από 3 μέρες», προσθέτει η ίδια, σημειώνοντας ότι θα ήθελε κάποιος να της το έχει πει, ώστε να έχει προετοιμάσει εναλλακτικές συμπληρώματος.

«Έτσι, δεν θα ένιωθα τόσο ανεπαρκής που δεν μπόρεσα να παράγω αρκετό γάλα στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο», καταλήγει, λέγοντας ότι σκοπός της τώρα είναι να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα βοηθά μαμάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον θηλασμό. Γιατί οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι μόνες σε αυτόν τον αγώνα.

Πηγή: huffingtonpost.com

 

v