10 ερωτήσεις που θα σου πουν αν έχεις επιλόχεια κατάθλιψη

10 ερωτήσεις που θα σου πουν αν έχεις επιλόχεια κατάθλιψη

Ήρθε, λοιπόν, η μέρα να φέρεις στον κόσμο το πολυπόθητο μωράκι σου! Είχες μια αρκετά καλή εγκυμοσύνη, ο τοκετός κύλησε χωρίς προβλήματα και πλέον είστε στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, κάνεις τις πρώτες προσπάθειες να το θηλάσεις και όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Μέχρι τη στιγμή που αρχίζεις να νιώθεις καταβεβλημένη, έντονα εκνευρισμένη και -σταδιακά- βαθιά λυπημένη. Μέχρι τη στιγμή που σε πιάνουν κλάματα με λυγμούς, τα οποία σου είναι αδύνατο να δικαιολογήσεις, μα ακόμα πιο δύσκολο να σταματήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι υποφέρεις από επιλόχειο κατάθλιψη και θα το διαπιστώσεις πιο εύκολα αν απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις.

Διανύεις, λοιπόν, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, οι οποίες για όλες τις νέες μαμάδες είναι δύσκολες, κουραστικές, κάποιες στιγμές εξαντλητικές, όμως στην δική σου περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα:

1. Στο μυαλό σου επικρατεί μια ανεξήγητη «θολούρα» που δεν σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά, ούτε καν για τις πιο βασικές σου λειτουργίες. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε κάτι και συχνά ξεχνάς ακόμα και λέξεις που χρησιμοποιείς τακτικά;

2. Σε πιάνουν έντονα κλάματα και νιώθεις βαθιά λύπη ή ότι «πνίγεσαι» χωρίς συγκεκριμένο λόγο, και συνήθως αφού πέσει ο ήλιος;

3. Νιώθεις μεγάλες ενοχές (κυρίως λόγο αυτών των συναισθημάτων) και πιστεύεις ότι είσαι η πιο ανάξια μαμά του κόσμου;

4. Καταλαβαίνεις ότι αυτό που σου συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό, ξέρεις ότι κανονικά θα έπρεπε να νιώθεις ευλογημένη, όμως δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα αρνητικά συναισθήματα που σε έχουν κατακλύσει –ούτε τα δάκρυά σου.

5. Δεν υπάρχει κάτι μέσα που να σου δίνει ιδιαίτερη χαρά, ούτε καν το μωρό σου. Όσες προσπάθειες κι αν κάνει ο σύντροφός σου, π.χ. φέρνοντας σου τα αγαπημένα σου γλυκά, δεν έχεις καν όρεξη να δοκιμάσεις.

6. Έχεις συχνές εναλλαγές διάθεσης μέσα στη μέρα, ενώ εκνευρίζεσαι εύκολα, έχεις θυμό ή νιώθεις ανεξήγητο άγχος;

7. Όχι μόνο δεν κοιμάσαι κανονικά, αλλά έχει αλλάξει τρομερά και το πρόγραμμα διατροφής σου;

8. Νιώθεις ότι έχεις πάψει να είσαι «συνδεδεμένη» με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους και -το χειρότερο- δεν νιώθεις «δεμένη» με το μωρό σου. Δεν μπορείς, δηλαδή, να πεις με ειλικρίνεια ότι το αγάπησες με την πρώτη ματιά, όπως ακούς άλλες μαμάδες να λένε.

9. Σου έχει περάσει από το μυαλό ότι ίσως να μην ήθελες τελικά αυτό το μωρό;

10. Σου έχει περάσει από το μυαλό να κάνεις κακό στον εαυτό σου ή στο μωρό;

Αν σου συμβαίνουν πολλά ή και όλα από τα παραπάνω, μην πανικοβληθείς! Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, όμως κατά κανόνα αρχίζουν να μειώνονται σε διάστημα 2 εβδομάδων, ενώ θα πρέπει να εξαλειφθούν μέχρι να σαραντίσεις. Προσπάθησε να ξεκουράζεσαι όσο περισσότερο γίνεται, ζήτα βοήθεια από τους κοντινούς σου ανθρώπους και ειδικά από τον άνδρα σου και μην διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, στην περίπτωση που δεις ότι τα συμπτώματα όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά και επιδεινώνονται. Προσέξε: Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που απασχολεί περίπου το 15-20% των νέων μαμάδων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι έτσι! Πάλεψέ την μαζί με ανθρώπους που ξέρεις ότι μπορούν να σε βοηθήσουν και κέρδισε τις όμορφες πρώτες ημέρες της μητρότητας που σου αξίζουν.

*Οι παραπάνω ερωτήσεις συντάχθηκαν σύμφωνα με τα συμπτώματα που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη, όπως τα περιγράφει η Αμερικανική Ακαδημία Γυναικολογίας και η Mayo Clinic.

 

v