Πόσο γάλα χωράει το στομαχάκι του νεογέννητου;

Πόσο γάλα χωράει το στομαχάκι του νεογέννητου;

Οι περισσότερες νέες μανούλες που θηλάζουν έχουν τον εξής προβληματισμό: Μήπως το νεογέννητο μωρό μου δεν λαμβάνει αρκετό γάλα τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό; Η αγωνία αυτή τις κάνει να ανησυχούν για το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες δεν έχουν αρκετό γάλα και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι το μωρό τους δεν τρέφεται επαρκώς. Και είναι αυτή η αγωνία που μπορεί να οδηγήσει κάποιες στο να συμπληρώσουν το γεύμα του μωρού με ξένο γάλα.

Το αν χρειάζεται ή όχι να κάνετε κάτι τέτοιο, θα το κρίνει ο παιδίατρός σας, λαμβάνοντας υπ’όψιν το βάρος του μωρού και κατά πόσο αυτό αυξάνεται καθώς περνούν οι μέρες.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα www.health-and-parenting.com δημιούργησε αυτή την άκρως περιγραφική εικόνα, η οποία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο περίπου είναι το μέγεθος του στομάχου του μέσου νεογέννητου και ποια η αντίστοιχη ποσότητα πρόσληψης μητρικού γάλακτος σε ένα γεύμα.Έτσι, την πρώτη ημέρα της γέννησής του, το στομάχι του μωρού σας έχει το μέγεθος ενός κερασιού και γι’αυτό αρκούν 5-7 ml μητρικού γάλακτος ανά γεύμα.

Την τρίτη ημέρα έχει αποκτήσει το μέγεθος καρυδιού, έτσι χρειάζεται 22-27 ml γάλακτος ανά γεύμα.

Την πρώτη εβδομάδα έχει μεγαλώσει σε μέγεθος βερίκοκου, γι’αυτό οι ανάγκες του αυξάνονται σε 45-60 ml γάλακτος ανά γεύμα.

Τον πρώτο μήνα που το στομάχι του μοιάζει με ένα μεγάλο αυγό, χρειάζεται από 80 έως 150 ml γάλακτος ανά γεύμα.

Για να διαπιστώσετε με κάποια βεβαιότητα ότι το γάλα που οι μαστοί σας παράγουν ανά γεύμα, αντιστοιχεί σε αυτές τις ποσότητες που περιγράφονται παραπάνω, θα σας βοηθήσει το να αντλήσετε γάλα με το θήλαστρο και να δείτε πόσο γεμίζει το μπουκαλάκι.

Διαφορετικά, ο παιδίατρός σας θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε κρίνοντας από την πρόσληψη βάρους του μωρού, αλλά και κατά πόσο αυτό χορταίνει ανά γεύμα και πόσο συχνά πεινάει ξανά.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει ακριβώς το ίδιο πράγμα χρησιμοποιώντας άλλα φρούτα, καθώς και την ποσότητα μητρικού γάλακτος σε δοχεία:

 Πηγή: health-and-parenting.com

v