Tips για να διασκεδάσετε στα ψώνια με τα παιδιά

Tips για να διασκεδάσετε στα ψώνια με τα παιδιά

Εν μέσω θερινών εκπτώσεων οι βόλτες στα καταστήματα είναι δελεαστικές ενώ αποτελούν και μία καλή ευκαιρία για βόλτα, μαζί με τα παιδιά. Όχι όμως πάντα. Μερικές φορές τα πιτσιρίκια δεν φαίνονται διατεθειμένα να ακολουθήσουν και το μόνο που τα απασχολεί είναι το πότε θα πάνε στον παιδότοπο και το πότε θα φάνε παγωτό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να είστε όλοι χαρούμενοι;

Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν όρια

Αν έχετε βγει για ψώνια με τα παιδιά, μην ξεχνάτε τις ανάγκες τους: Μήπως είναι κουρασμένα; Μήπως πεινάνε; Μήπως βρίσκονται σε υπερένταση από την φασαρία και την πολυκοσμία; Μήπως απλά θέλουν να βγουν στον καθαρό αέρα για να παίξουν ή μήπως θέλουν μια αγκαλιά από εσάς;

Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα

Τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα –με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους. Αν θέλουν να περιεργαστούν ένα αντικείμενο που τα ελκύει, μην τα μαλώνετε. Αντίθετα, βοηθήστε τα να το κρατήσουν καλά ή πείτε τους ότι μπορούν να το κοιτάζουν αλλά όχι να το αγγίζουν. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε: Αυτό είναι εύθραυστο, οπότε ας το κοιτάξουμε μαζί αλλά ας μην το πειράξουμε. Έτσι θα μοιραστείτε μαζί του τον ενθουσιασμό σας.

Για ψώνια με το μωρό

Τα ψώνια με το μωρό είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση, ειδικά αν είναι ξεκούραστο και ταϊσμένο. Ωστόσο τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν από την υπερβολική ζέστη ή από την έλλειψη καθαρού αέρα στα εμπορικά κέντρα, οπότε φροντίστε να τους δίνετε συχνά νερό ή χυμό.

Επίσης, τα μωρά είναι πάντα πιο χαρούμενα αν βρίσκονται στην αγκαλιά σας. Το σλινγκ ή ο μάρσιπος αποτελούν ιδανική λύση και για τους δύο σας. Αν πάλι τα έχετε στο καρότσι, φροντίστε να πάρετε μαζί και το αγαπημένο τους παιχνιδάκι για να απασχολούνται όταν, αναπόφευκτα, δεν θα έχετε την προσοχή σας στραμμένη πάνω τους. Να θυμάστε, όμως, να σταματάτε κάθε λίγο για να τους μιλήσετε, να τα κοιτάξετε και να τα χαϊδολογήσετε.

Για ψώνια με το νήπιο

Τα νήπια μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία του shopping προκειμένου να μην βαρεθούν. Αν, για παράδειγμα, ψωνίζετε ρούχα για αυτά μπορείτε να τα ρωτήσετε «ποια μπλούζα σου αρέσει πιο πολύ;» ή αν έχετε πάει σε κάποιο βιβλιοπωλείο μπορείτε να τα παροτρύνετε να επιλέξουν ένα βιβλίο που τους αρέσει και να τους το αγοράσετε. Επίσης, μπορείτε να κάνετε συχνές στάσεις για να πιούν ή να φάνε κάτι.

Για ψώνια με μεγαλύτερα παιδιά

Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει στα ψώνια, αν τα μετατρέψετε τα σε μία διασκεδαστική και ανταποδοτική διαδικασία. Αν, για παράδειγμα, του δώσετε την λίστα με τα ψώνια και το αφήσετε να σας κατευθύνει στο από πού θα τα αγοράσετε. Ενώ αν το παιδί είναι ακόμα πιο μεγάλο, μπορεί να σας δώσει συμβουλές ή να αποφασίσει εκείνο για το τι θα του αγοράσετε.

Αποφύγετε τα πλήθη

Τα ψώνια πριν το μεσημεριανό φαγητό ή τις ώρες αιχμής μπορούν να γίνουν πραγματικό μαρτύριο για μικρούς και μεγάλους. Όλοι πεινάνε, όλοι θα κουραστούν σύντομα από την πολυκοσμία, και όλοι τελικά θα εκνευριστούν. Προσπαθήστε να επιλέγετε τις πρωινές ώες για τις βόλτες σας στα μαγαζιά ή τις ώρες αμέσως μετά το μεσημεριανό, π.χ. 16.00-17.00, για να αποφύγετε τις ουρές στα ταμεία αλλά και για να είστε όλοι πιο ξεκούραστοι.

Ο πειρασμός του ταμείου

Είτε βρίσκεστε στο σούπερ-μάρκετ είτε σε κάποιο πολυκατάστημα που έχει και παιδικά είδη, το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά την διάρκεια της αναμονής σας στην ουρά του ταμείου δεν θα μπορείτε να συγκρατήσετε το παιδί από όλα αυτά τα πολύχρωμα, ελκυστικά μικρο-αντικείμενα. Ειδικά αν το παιδί είναι πεινασμένο, θα θέλει να του αγοράσετε όλα τα γαριδάκια και τις καραμέλες που βλέπει εκεί. Για να αποφύγετε την γκρίνια φροντίστε να έχετε μαζί ένα τοστάκι και έναν χυμό για να του προσφέρετε, εξηγώντας πόσο πιο θρεπτικά είναι από μία σακουλίτσα με καραμέλες. Σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα πρέπει απλά να πείσετε το παιδί, όπως και παραπάνω, ότι «κοιτάζουμε αλλά δεν αγγίζουμε».

Όταν πρέπει να πείτε «όχι»

Το πιο σημαντικό μέρος του «όχι», όταν το παιδί ζητά να του αγοράσετε κάτι, είναι να μεταδώσετε στο παιδί ότι ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε όλες του τις ανάγκες, είστε πάντα με το μέρος του. Πείτε, για παράδειγμα, «είναι πολύ ωραίο αυτό το παιχνίδι, ε; Δες το καλά και όταν πάμε στο σπίτι θα το γράψουμε στην λίστα με τα δώρα που θέλεις π.χ. για τα γενέθλιά σου». Κάντε το «όχι» σας να ακουστεί σαν «ναι» και συνοδεύστε το με χαμόγελα και αγκαλιές.

Όταν φτάνετε στα όριά σας

Όταν φτάνετε στα όρια της υπομονής και η ενέργειά σας έχει αρχίσει πλέον να εξαντλείται, είναι η κατάλληλη στιγμή να παραδώσετε μαθήματα διαχείρισης θυμού και εξάντλησης. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε «Έχω αρχίσει να χάνω την υπομονή μου. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε και οι δύο ένα διάλειμμα. Ας βγούμε λίγο έξω για μερικά λεπτά να πάρουμε λίγο αέρα». Μερικά λεπτά ηρεμίας, μακριά από τα πλήθη και την φασαρία, μπορούν να φανούν ευεργετικά και για τους δυο σας.

Όταν τα παιδιά φτάνουν στα όριά τους

Αν, μετά από όλες τις παραπάνω συμβουλές, τα παιδιά έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, γκρινιάζουν, κλαίνε, φωνάζουν και δεν αντέχουν άλλες βόλτες στα μαγαζιά… σεβαστείτε το. Τα ψώνια μπορούν να περιμένουν. Ένα κουρασμένο, πεινασμένο και εκνευρισμένο παιδί, όχι.

Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται όπως τους συμπεριφέρονται. Ένα παιδί που απολαμβάνει τακτικά τον χρόνο μας, την απερίσπαστη προσοχή μας, την υπομονή και την κατανόησή μας, θα είναι πιο ανεκτικό σε μια πολύωρη βόλτα στα μαγαζιά –ή σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίσταση που απαιτεί και από το ίδιο υπομονή.

Πηγή: Naturalchild 

v