Πώς να διαχειριστώ την άρνηση του 3 ετών γιου μου να επισκεφτεί τον πατέρα του;

Πώς να διαχειριστώ την άρνηση του 3 ετών γιου μου να επισκεφτεί τον πατέρα του;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 3 ετών, με τον πατέρα του έχουμε χωρίσει και στις τελευταίες επισκέψεις του (2 σαββατοκύριακα το μήνα), ο μικρός αντιδρά και κλαίει και δεν θέλει να πάει, ενώ γνωρίζω ότι ο πατέρας του ασχολείται πολύ μαζί του, πάνε βόλτες, παιδική χαρά και κάνουν διάφορες δραστηριότητες. Να τονίσω, ότι το παιδί είναι πολύ κοινωνικό, πάει ήδη δύο χρόνια παιδικό σταθμό και του αρέσει πολύ και οι δασκάλες του, όπως με ενημερώνουν, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς. Πώς πρέπει να διαχειριστώ την άρνησή του; Η αντίδραση ήταν στιγμιαία, μετά, κατά τη διάρκεια της παραμονής στον πατέρα του, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι γονείς λοιπόν είστε πολύ σημαντικοί για το παιδί σας. Ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται κάθε παιδί, εκδηλώνει και με διαφορετικό τρόπο την επιθυμία του ή τη δυσκολία του, και ο τρόπος αυτός συνεχώς διαφοροποιείται και ακολουθεί τη ζωή! Στο παράδειγμά σας, ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να κάνει το γιο σας να αντιδρά έτσι είναι το γεγονός ότι του είστε και οι δύο πολύ σημαντικοί, και για να χαρεί τον έναν, πρέπει να αποχωριστεί τον άλλο. Όσο μεγαλώνει λοιπόν και οι νοητικές του και συναισθηματικές του ικανότητες αυξάνουν, τόσο μπορεί να εκφράζει δυσκολία, ακόμη και για κάτι που ήδη έχει συμβεί, δηλαδή τον χωρισμό σας. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξετε κάτι στην απόφασή σας. Ωστόσο, επιτρέπεται και ο γιος να στενοχωρηθεί και να αντιδράσει σε αυτό. Πολύ όμορφα, τον φροντίζετε καθένας από την πλευρά του έτσι ώστε να είναι κερδισμένος, και τον χαίρεστε. Εφόσον αναφέρετε ότι είναι ένα παιδί που δεν παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς ή σχέσεων στο σχολείο, τότε η κουβέντα σας είναι πολύτιμη! Ρωτήστε τον, σε παρόμοια περίπτωση, τι είναι αυτό που τον δυσκολεύει και ακούστε τον! Το γεγονός ότι μπορεί να μοιραστεί μαζί σας την αγωνία του είναι πολύ βοηθητικό. Το ίδιο φυσικά θα μπορούσε να κάνει και ο πατέρας του, καθώς όπως αναφέρετε έχουν μια καλή σχέση.

Με κατανόηση λοιπόν και συζήτηση, του εισάγετε έναν καινούριο για εκείνον τρόπο να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, το μοίρασμα!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v