Γιατί πρέπει να περιορίσετε τη χρήση του κινητού μπροστά στα παιδιά

Γιατί πρέπει να περιορίσετε τη χρήση του κινητού μπροστά στα παιδιά

Πόσες φορές έχετε δει γονείς να κάθονται δίπλα στα παιδιά τους, με το κινητό ανά χείρας, χωρίς να τους δίνουν καμία σημασία; Πριν κατηγορήσετε κάποιον άλλον γονιό, πόσες φορές έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα; Δεν είμαστε εδώ για να σας κάνουμε να νιώσετε ενοχές (εξάλλου, κι εμείς έχουμε κάνει τα ίδια λάθη), όμως ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τη χρυσή τομή για να περιορίσετε τη χρήση του κινητού, τουλάχιστον όσο είστε με τα παιδιά, για τους εξής λόγους…

*Φωτογραφία: redbookmag.com

Για να δείξετε στα παιδιά τα όριά τους

Μια μαμά ή ένας μπαμπάς που είναι όλη μέρα «κολλημένοι» πάνω από το κινητό, δεν μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις στα παιδιά τους, για τις ώρες που περνούν μπροστά απ’ τις οθόνες. Όταν εκείνα βλέπουν, ότι εσείς οι ίδιοι βάζετε όρια στον εαυτό σας και τους ζητάτε να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμά, η δουλειά σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη αφού τους δίνετε το σωστό παράδειγμα.

Το ίδιο ισχύει, βέβαια, όταν χρησιμοποιείτε το κινητό για να μένουν τα παιδιά απασχολημένα και να μην κάνουν φασαρία. Επιτρέποντάς τους να περνούν απεριόριστο χρόνο μπροστά απ' την οθόνη, τους δίνετε το πράσινο φως για να «κολλήσουν» κι εκείνα και μάλιστα με την άδειά σας. 

Για να «χτίσετε» τη μεταξύ σας σχέση

Το κινητό μας αποσπά σε τέτοιο βαθμό που ακόμα κι αν ο διπλανός μας φωνάζει, μπορεί να μην του δώσουμε σημασία. Το ίδιο γίνεται και με τα παιδιά. Μπορεί να μην θέλετε να ακούσετε για πέμπτη φορά πώς παίζεται το καινούριο παιχνίδι που τους πήρατε, όμως, μένοντας αποχαυνωμένοι μπροστά στην οθόνη, χάνετε αυτές τις σημαντικές στιγμές που τώρα θεωρείτε δεδομένες αλλά που δεν πρόκειται να ξανάρθουν.

*Φωτογραφία: showandtellonline.s3-ap-southeast-2.amazonaws.com

Για να είναι πιο ήρεμα τα παιδιά σας

Σύμφωνα με το Psychologytoday, σχετική έρευνα έδειξε, ότι κάποια προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών σχετίζονται με την υπερβολική χρήση του κινητού από τους γονείς. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει κάτι που ήδη ξέρουμε: ότι η οπτική επαφή, ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιών και παιδιών, τα βοηθά να ηρεμούν. Και όλοι ξέρουμε, ότι η ψυχική ηρεμία και τα λιγότερα νεύρα οδηγούν σε καλύτερη και πιο σωστή συμπεριφορά.

Για να οργανώνεστε καλύτερα

Το κινητό, εκτός του ότι μας αποσπά την προσοχή, μας αποσυντονίζει και μας αποδιοργανώνει, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούμε όπως θα θέλαμε και να μην είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας- κάτι που ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για να μπορέσει μια μαμά να βάλει σε τάξη την καθημερινότητά της.

Για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά

Το ‘χουμε ξαναπεί: σημασία έχει ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας να είναι ουσιαστικός. Το να καθόμαστε, λοιπόν, στο ίδιο δωμάτιο, με τα παιδιά, ο καθένας κολλημένος στη δική του οθόνη, δεν είναι ποιοτικός χρόνος, είναι απλώς μια συνύπαρξη χωρίς καμία ουσιαστική επικοινωνία.

*Φωτογραφία: i.huffpost.com

Δεν εννοούμε, ότι πρέπει να κάνετε συζητήσεις φιλοσοφίας ούτε να επιδοθείτε στο σκάκι, αλλά μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε στην άκρη το κινητό και τι τάμπλετ και να παίξετε το αγαπημένο επιτραπέζιο του παιδιού, να δείτε την αγαπημένη του ταινία ή απλώς να τον αφήσετε να σας διηγηθεί πώς πέρασε τη μέρα του στο σχολείο.

Γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν…

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!», λέει το γνωστό τραγούδι κι εμείς θα συμφωνήσουμε. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές, οι γονείς έχουμε την αίσθηση, ότι τα παιδιά δεν «καταλαβαίνουν», ότι δεν τους νοιάζει και ότι είναι ευχαριστημένα με το να παίζουν μόνα τους και χωρίς εμείς να τους δίνουμε σημασία.

Όμως, έρευνες επιβεβαιώνουν το αντίθετο: ότι τα παιδιά εύχονται οι γονείς τους να μην περνούν πολλή ώρα στα κινητά τους, ενώ βρίσκουν εξαιρετικά ενοχλητική αυτή τη συνήθεια όταν γίνεται την ώρα του φαγητού.

Εσείς, λοιπόν, ακόμα να πειστείτε; 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v