Ο μεγάλος μου γιος διαρκώς υποβιβάζει τον μικρό. Πώς να το χειριστώ;

Ο μεγάλος μου γιος διαρκώς υποβιβάζει τον μικρό. Πώς να το χειριστώ;
Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω τρία παιδάκια, δυο αγόρια 7 και 5 χρονών και ένα κοριτσάκι σχεδόν 1. Ο μεγάλος γιος μου διαρκώς προσπαθεί να υποβιβάζει τον άλλο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο όταν έρχεται και κάποιο άλλο παιδί για να παίξουν, οπότε ο μεγάλος γιος μου πάντα βρίσκει τρόπο να προσελκύει το άλλο παιδάκι και να απομονώνει τον μικρό ο οποίος μετά κλαίει και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή συνήθως αδέξια ή και με άσχημο τρόπο. Πώς μπορώ να το χειριστώ αυτό; Είμαι εργαζόμενη μητέρα χωρίς καμιά βοήθεια και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για εμένα. Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είμαι βέβαιη πως το ερώτημά σας αφορά πολλές ακόμη αναγνώστριες, καθώς, μεταξύ αδερφών, οι διαφωνίες και οι τσακωμοί είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Ξεκινώντας λοιπόν από το παράδειγμά σας, αν και τα 2 χρόνια διαφοράς μεταξύ των αγοριών δεν είναι αποτελούν μεγάλη ηλικιακή διαφορά, ωστόσο στη συγκεκριμένη ηλικία η διαφορά αυτή τους κατατάσσει σε διαφορετική φάση. Ο μεγαλύτερος, λοιπόν, βρίσκεται στη σχολική φάση και ο επόμενος στην προσχολική. Το σύντομο προβάδισμα αυτό κάνει τον μεγαλύτερο να θέλει να επικρατήσει και να αναγνωριστεί σαν πιο ικανός. Αυτό φυσικά είναι κάτι θεμιτό και δεν είναι καθόλου εναντίον σας! Αυτό που έχετε να κάνετε για να βοηθηθείτε είναι να φροντίζετε να αναγνωρίζετε και να ενθαρρύνετε τον καθένα, αλλά και την κόρη σας, ξεχωριστά! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όντως ο μεγάλος σας γιος είναι πιο ικανός σε σχέση με το δικό του επίπεδο, ο μεσαίος επίσης ικανός σε σχέση με το δικό του και η κόρη σας αντίστοιχα. Αν αυτό αναγνωρίζεται και διαφοροποιεί τα παιδιά σας, τότε δεν θα χρειάζεται να επιβεβαιώνουν τις ικανότητές τους έναντι των άλλων. Πολύ τρυφερά λοιπόν, φροντίστε την αυτοεκτίμησή τους!

Θα ήταν βέβαια σημαντική παράληψη εκ μέρους μου εάν δεν σας ανέφερα πως η αδερφική σχέση, λόγω της σημαντικότητας και της αγάπης που εμπεριέχει, είναι μια σχέση ιδανική και ικανή για επεξεργασία διαφωνίας, αντίθεσης και διαφορετικότητας. Αυτά τα πολύτιμα στοιχεία χρειάζεται να επιτρέψετε στα παιδιά σας να τα δοκιμάσουν και καλλιεργήσουν μεταξύ τους, χωρίς τη δική σας παρέμβαση, εάν δεν κρίνεται απαραίτητη. Εμπιστευτείτε ότι όλα τα παιδιά σας μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι και ο δεύτερος σας γιος γίνεται πιο ικανός και θα διαφοροποιήσει τη στάση του! Να τους χαίρεστε όλους!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v