Με τον άντρα μου δεν τα πηγαίνουμε καλά και αυτό έχει επίπτωση στα παιδιά μας. Νιώθω ότι παλεύω με τα κύματα…

Με τον άντρα μου δεν τα πηγαίνουμε καλά και αυτό έχει επίπτωση στα παιδιά μας. Νιώθω ότι παλεύω με τα κύματα…
Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω δυο παιδάκια 2 και 5 χρονών. Η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί με τον άντρα μου δεν τα πηγαίνουμε καθόλου καλά. Η κόρη μου, 5 χρονών, εδώ και κάποιες μέρες συνέχεια τραβάει τα χειλάκια της με αποτέλεσμα να ματώνουν. Καταλαβαίνω, ότι έχει άγχος ή και θυμό, αλλά το εκφράζει με έμμεσο τρόπο. Δεν ξέρω πώς να τη βοηθήσω να εκφραστεί άμεσα. Ο μικρός ακόμα δε μιλάει, εκτός από 10 λεξούλες που λέει. Γενικά νιώθω ότι παλεύω μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και τα κύματα ώρες-ώρες είναι πελώρια. Ευχαριστώ πολύ! 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι οικογενειακές σχέσεις, λόγω της σημαντικότητάς τους, είναι «ευαίσθητες» και πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου δοκιμάζονται. Οι δοκιμασίες μπορεί να είναι μικρές ή μεγάλες, όπως τα κύματα που αναφέρετε. Μία σχέση λοιπόν, ακόμη και αν ξεκινήσει με τις καλύτερες των προθέσεων, δε σημαίνει ότι απαραίτητα θα έχει την ίδια καλή πορεία. Για την πορεία, έχουμε μεγάλη ευθύνη, καθώς ο καθένας με τη συμμετοχή του συμβάλλει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα. Όπως πολύ ωραία διαπιστώνετε, είναι αλληλένδετα στοιχεία η σχέση μεταξύ των γονέων και η ψυχική κατάσταση των παιδιών. Όσο πιο πολύ φροντίζετε τη σχέση και άρα είστε ικανοποιημένοι εσείς, τόσο πιο ήσυχα θα είναι τα παιδιά σας, καθώς αυτή τη στιγμή που στα δικά τους μάτια είστε πολύ δυνατοί, εάν εσείς δεν τα καταφέρνετε, τότε εκείνα έχουν κάθε λόγο να αγχώνονται. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλα στην πορεία θα είναι ρόδινα. Ούτε ότι δε δικαιούστε να δυσκολευτείτε με κάτι. Και τα κύματα θα έρθουν και οι φουρτούνες. Ωστόσο, φροντίζετε καταρχήν να ξέρετε κολύμπι για να μην πνιγείτε. Έπειτα κοιτάξτε γύρω καλύτερα, μήπως υπάρχει στεριά και άρα παλεύετε αδίκως; Δε μπορεί η φουρτούνα να είναι μόνιμη, ούτε η πάλη σας, γιατί το να αντέξετε απλώς δε μπορεί να είναι στόχος. Πως θα σταματήσετε να παλεύετε αλλά θα χαρείτε και τη θάλασσα!

Επομένως, μια δύσκολη κατάσταση εντός οικογένειας έχει επιπτώσεις και αφορά όλα τα μέλη. Μια οικογενειακή επίσκεψη σε έναν οικογενειακό ψυχοθεραπευτή θα βοηθούσε ιδιαίτερα να δρομολογήσετε τις δυσκολίες των παιδιών και παράλληλα να προχωρήσετε και τη μεταξύ σας σχέση.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v