Κώδικας τιμής για μαμάδες

Κώδικας τιμής για μαμάδες

Σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά, υπάρχει ένας άγραφος «κώδικας τιμής». Για παράδειγμα, στις ανδροπαρέες ο κώδικας περιλαμβάνει τις εντολές «δεν επικοινωνούμε ποτέ με την πρώην του φίλου μας» ή «δεν μαρτυράμε σε καμία γυναίκα τι κάναμε στο bachelor». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στον κύκλο των μαμάδων –σε περίπτωση που δεν το έχετε ακόμα αντιληφθεί.

Κάποιοι από αυτούς του κώδικες, λένε, για παράδειγμα:

-Δεν εμφανίζομαστε στο σπίτι του φίλου του παιδιού μας, με το παιδί μας, για παιχνίδι αν δεν έχουμε πρώτα επικοινωνήσει με τους γονείς.

-Αν επιστρέφουμε στο σπίτι με το παιδί μας και ένα άλλο παιδί και έχουμε ένα μόνο παιδικό καθισματάκι, το παραχωρούμε στο άλλο παιδί.

-Δεν χαρίζουμε σε άλλων γονιών τα παιδιά έμψυχα δώρα (δηλαδή ζωάκια).

Πέρα από αυτούς τους βασικούς κανόνες βέβαια, η ζωή έχει διδάξει εδώ και χρόνια τις μαμάδες μερικούς ακόμα «κώδικες τιμής», που καλό είναι να θυμόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους γονείς ή άλλα παιδιά:

-Δεν δίνουμε σε άλλα παιδιά τρόφιμα που δεν είμαστε βέβαιες ότι θα έδιναν και οι γονείς τους (ειδικά αν πρόκειται για γλυκά και πατατάκια). Ούτε, φυσικά, φάρμακα ή άλλα σκευάσματα.

-Δεν κριτικάρουμε, σχολιάζουμε ή κοροϊδεύουμε άλλα παιδιά ή άλλους γονείς μπροστά στα παιδιά μας ή μπροστά σε τρίτους.

-Δεν επιτρέπουμε στο παιδί μας να αρπάξει το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού χωρίς πρώτα να το έχει ζητήσει ευγενικά και το άλλο να έχει δεχτεί.

-Δεν μιλάμε άσχημα μπροστά σε άλλα παιδιά (ούτε μπροστά στο δικό μας).

-Δεν χαρίζουμε υπερ-χρησιμοποιημένα αντικείμενα του παιδιού μας σε φίλες μας (ή γνωστές μας) με δικά τους παιδιά, για να μην τις φέρουμε σε δύσκολη θέση να τα απορρίψουν ή να τα χρησιμοποιήσουν με το ζόρι.

-Όταν αναλαμβάνουμε να φιλοξενήσουμε ένα άλλο παιδί ακολουθούμε τις οδηγίες της μαμάς του ως προς το πρόγραμμά του –αλλιώς δεν το φιλοξενούμε.

-Όταν αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε στο σπίτι τους άλλα παιδιά, μαζί με το δικό μας, δεν κάνουμε διακρίσεις ως προς το ποια θα πάρουμε μαζί. Θα πάρουμε όσα χωράνε.

-Δεν υποτιμάμε τις επιλογές άλλων γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών τους, π.χ. αν εμείς έχουμε την δυνατότητα να στείλουμε τα δικά μας σε ιδιωτικό σχολείο και εκείνοι όχι.

-Δεν σχηματίζουμε «ομάδες» με ορισμένες μαμάδες, αφήνοντας απ’έξω άλλες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα στις παρέες των παιδιών.

Πηγή: Modernmom

v