Γιατί έχω φαγούρα στα γεννητικά όργανα;

Γιατί έχω φαγούρα στα γεννητικά όργανα;

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ευαίσθητη περιοχή είναι η φαγούρα. Παρά το ότι δεν σημαίνει πάντα ότι υποδηλώνει κάτι σοβαρό, είναι σίγουρα πολύ ενοχλητική και δεν σ’ αφήνει σε ησυχία αν δεν την αντιμετωπίσεις. Αν σας ταλαιπωρεί κι εσάς, δείτε 8 πιθανές αιτίες που είναι η… αρχή του κακού.

*Φωτογραφία: prevention.com

Μυκητίαση

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Θεοδόση Αρκουλή, αρκετά συχνά η φαγούρα στα γεννητικά όργανα είναι αποτέλεσμα κολπικής μυκητίασης. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να εφαρμόζετε μια ενδοκολπική αλοιφή που δρα κατά των μυκήτων. Αν όμως δεν υποχωρήσει, το ραντεβού στον μικροβιολόγο, δεν θα το γλιτώσετε.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, αρκετά από τα ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια, ο έρπης γεννητικών οργάνων, η τριχομονίαση και η γονόρροια μπορεί να ευθύνονται για την ενοχλητικό κνησμό στην ευαίσθητη περιοχή. Ωστόσο, συνήθως η φαγούρα δεν αποτελεί τη μόνη ένδειξη ότι έχετε «κολλήσει» κάποιο ΣΜΝ. Συνήθως, η εκδήλωσή τους συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ο πόνος ή οι ασυνήθιστες εκκρίσεις. Τότε, ο αφροδισιολόγος θα σας κατατοπίσει σχετικά.

Τα προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιείτε στην ευαίσθητη περιοχή

Η χρήση πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής είναι πιθανό να διαταράσσει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τη φαγούρα. Αν το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο καθαριστικό, τότε θα χρειαστεί να το αλλάξετε. Όπως συστήνει και ο γυναικολόγος Θεόδωρος Αδάμης σε σχετικό άρθρο του, προτιμάτε την χρήση απλού σαπουνιού χωρίς αρώματα που θα ξεπλύνετε με άφθονο νερό και αποφύγετε ακόμα και τα ήπια αντισηπτικά.

*Φωτογραφία: bustle.com

Το σεξ

Αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η φαγούρα μπορεί να προκαλείται από κάποιο συστατικό τους. Συγκεκριμένα, αν έχετε παρατηρήσει ότι ο κνησμός οφείλεται στα προφυλακτικά, πιθανώς έχετε αλλεργία στο λάτεξ. Αντίστοιχα, το οινόπνευμα που περιέχεται στο λιπαντικά μπορεί να σας προκαλεί το ίδιο πρόβλημα.

Το άγχος

Μπορεί ν’ ακούγεται περίεργο αλλά έχει λογική εξήγηση: το αυξημένο στρες επηρεάζει το σώμα αλλά και τις ορμόνες, με αποτέλεσμα η ορμονική ανισορροπία που δημιουργείται, να προκαλεί φαγούρα ακόμα και στην ευαίσθητη περιοχή. Επιπλέον, ο οργανισμός γίνεται πιο ευαίσθητος σε λοιμώξεις, γι’ αυτό φροντίστε να αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις.

Καθημερινές, «αθώες» συνήθειες

Το ξύρισμα στην ευαίσθητη περιοχή, τα στενά παντελόνια αλλά και τα εσώρουχα που «κολλάνε» πάνω στο δέρμα είτε λόγω ιδρώτα (ειδικά μετά τη γυμναστική) είτε λόγω υλικού, δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη λίστα των ενόχων. Αποφύγετε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω για να μειώσετε και την πιθανότητα της φαγούρας.

*Φωτογραφία: rebelcircus.com

Εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται κατά πολύ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ότι τα κολπικά τοιχώματα λεπταίνουν και ότι ο κόλπος δεν λιπαίνεται αρκετά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κνησμό.

Δερματικές παθήσεις

Το έκζεμα, η ψωρίαση και άλλες χρόνιες δερματικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα και στην περιοχή του κόλπου. Αν μαζί με τη φαγούρα, παρατηρήσετε κοκκινίλες ή άλλους ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή, απευθυνθείτε στον γιατρό σας χωρίς να χάνετε χρόνο. 

v