Προσπαθούμε να κόψουμε την πάνα και νομίζω ότι η κόρη μου το βλέπει σαν παιχνίδι εξουσίας. Πώς να το χειριστώ;

Προσπαθούμε να κόψουμε την πάνα και νομίζω ότι η κόρη μου το βλέπει σαν παιχνίδι εξουσίας. Πώς να το χειριστώ;
Ερώτηση:
Έχω μια κόρη 2 ετών και έναν γιο 5 μηνών. Με τη μεγάλη, εδώ και μια βδομάδα είμαστε σε φάση κοψίματος της πάνας. Ενώ από τις πρώτες μέρες κιόλας, κατάλαβε ότι πρέπει να πηγαίνει στο μπάνιο χωρίς ιδιαίτερα ατυχήματα, όποτε τη μαλώνω για κάτι άσχετο, κάνει τσίσα πάνω της σαν αντίδραση. Εγώ δεν τη μαλώνω, αλλά της λέω έντονα ότι αυτό είναι λάθος και μάλλον το βλέπει σαν παιχνίδι εξουσίας… Πώς αντιδρώ; Συνεχίζω έτσι ή αλλάζω κάτι; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το κόψιμο της πάνας είναι ένα σημαντικό θέμα στην αναπτυξιακή εξέλιξη κάθε παιδιού. Αυτό γιατί τα παιδιά αποκτούν τον έλεγχο των σφιγκτήρων και επομένως ξεκινούν να διαμορφώνουν την αίσθηση αυτονομίας που επιτρέπει η ηλικία τους. Σε περίπτωση που η αυτονομία αυτή νιώθουν ότι δεν μπορεί να κατακτηθεί, αισθήματα αμφιβολίας και ανεπάρκειας ενδεχομένως να κατακλείσουν το παιδί. Επομένως, οι γονείς χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποστηρικτικοί.

Στη δική σας περίπτωση φαίνεται ότι έχετε κάνει καλή δουλειά και μάλιστα με άμεσα αποτελέσματα, αφού στην ηλικία των 2 ετών υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη μέχρι το παιδί να μάθει χωρίς την πάνα. Το καταφέρατε λοιπόν! Έχετε επίσης μια ακόμη σημαντική πληροφορία. Όταν την μαλώνετε, για οποιοδήποτε λόγω, το κορίτσι σας επιστρέφει στην προηγούμενη φάση, αυτήν της πάνας, γιατί εκεί νιώθει πιο ασφαλής. Αυτό συχνά συμβαίνει καθώς όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο λιγότερες «απαιτήσεις» έχουν οι γονείς από εκείνο. Σκεφτείτε λοιπόν, ότι η κόρη σας μεγαλώνει, τα καταφέρνει, αλλά κάτι τη δυσκολεύει σε αυτήν την πορεία και προτιμά να γυρίζει προς τα πίσω. Αυτό που έχετε λοιπόν να κάνετε, είναι να την επιβραβεύετε συνεχώς και να τη χαίρεστε για τα βήματα που κάνει μπροστά, τα οποία σαφώς είναι περισσότερα! Καμαρώστε την, όχι ψεύτικα, αναγνωρίστε της το προχώρημά της.Έτσι, ακόμη κι αν το χάσει μερικές φορές, πολύ τρυφερά της δείχνετε ότι η λύση είναι να συνεχίσει να προχωράει- χρήσιμη πληροφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους, δεν νομίζετε;

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v