Το μεγάλο, μαύρο σύννεφο: Τι πραγματικά σημαίνει να έχεις κατάθλιψη

Το μεγάλο, μαύρο σύννεφο: Τι πραγματικά σημαίνει να έχεις κατάθλιψη

Οι άνθρωποι συγχέουν τακτικά την κατάθλιψη με τη μελαγχολία. Μπερδεύουν, εν ολίγοις, μια ψυχική διαταραχή με μια εποχική κακοκεφιά που μπορεί να «χτυπήσει» τον καθένα. Μια νεαρή graphic designer, σκιτσογράφος και φωτογράφος, η Jayashree Swaminathan, βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση και αποφάσισε να κάνει εικόνες το κλινικό σύνδρομο που την ταλαιπωρεί.

Η ίδια γράφει στο Bored Panda: «Η κατάθλιψη είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα περιγράφεται. Είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονο αίσθημα θλίψης ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Παλεύω με την κατάθλιψη εδώ και αρκετό καιρό. Έχω κουραστεί να μιλάω στους ανθρώπους γι’ αυτό κι εκείνοι να μου προτείνουν να “ξεφύγω απ’ αυτό” ή να μου λένε “πάμε μια βόλτα –θα αδειάσει λίγο το μυαλό σου”. Προσπαθούσα να φαίνομαι χαρούμενα και “φυσιολογικά”, αλλά η κατάσταση δεν άλλαζε.

Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περνούν ό,τι κι εγώ και δεν μπορούν να το εκφράσουν.

Σ’ αυτές τις εικόνες, η κατάθλιψη απεικονίζεται ως ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο.  

Η κατάθλιψη είναι σαν αυτό το μαύρο σύννεφο που απλώνεται από πάνω μου συνέχεια.



Μπορεί όλα να είναι μια χαρά κι εγώ να θέλω απλώς να καθίσω σε μια γωνιά και να κλάψω.



Προσπαθώ να είμαι θετική και χαρούμενη, αλλά το σύννεφο παραμένει εκεί, ρίχνοντας τη σκιά του στις ηλιόλουστες μέρες μου.



Με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά καλή, όσο σκληρά κι αν προσπαθώ. Με κάνει να αμφιβάλλω για τη δουλειά μου και τη δημιουργικότητά μου κι έχει συντρίψει την αυτοπεποίθησή μου.



Οι φίλοι μου προσπαθούν να με πείσουν να βγαίνω περισσότερο, αλλά ακόμα και σε μια μεγάλη, διασκεδαστική παρέα νιώθω μόνη.



Έχουν υπάρξει φορές που θέλησα να παραδοθώ, να σταματήσω να προσπαθώ…



Το να μιλάς γι’ αυτό σε ανθρώπους που δεν έχουν περάσει ό,τι κι εγώ είναι σαν να τους μιλάς μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν.»

Πηγή: boredpanda.com
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v