Ο άντρας μου έφυγε απ’ το σπίτι και φοβάμαι για την ψυχική υγεία του γιου μου...

Ο άντρας μου έφυγε απ’ το σπίτι και φοβάμαι για την ψυχική υγεία του γιου μου...
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 16 ετών. Πριν λίγο καιρό, ξαφνικά, ένα βράδυ ο πατέρας του του ανακοίνωσε πως φεύγει από το σπίτι. Έφυγε για να ζήσει με μια άλλη γυναίκα χωρίς να έχουμε πάρει διαζύγιο. Το είχε κάνει και παλαιότερα με την ίδια γυναίκα. Ο γιος μου του έδωσε προθεσμία τριών ημερών και του ξεκαθάρισε πως εάν δεν επέστρεφε στο σπίτι άμεσα, δεν θα του ξαναμιλούσε ποτέ. Παλαιότερα, που είχε συμβεί το ίδιο, δεν του μιλούσε για τρεις μήνες. Πώς να χειριστώ την κατάσταση; Φοβάμαι για την ψυχική υγεία του παιδιού.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: fm104.ie

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον στο οποίο αναπτυσσόμαστε, τόσο το κοινωνικό, όσο και το οικογενειακό. Το οικογενειακό περιβάλλον, λόγω της άμεσης, στενής και συνεχούς επαφής, σαφέστατα έχει δυνατότητα να επηρεάσει περισσότερο. Η επιρροή αυτή λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να είναι προς κάθε κατεύθυνση, επιρροή για προαγωγή της ψυχικής υγείας ή επιρροή προς δυσκολία.

Ο γιος σας διανύει ήδη την εφηβεία. Σε αυτήν τη φάση της ζωής του διαπραγματεύεται πολλά δικά του θέματα. Οι σχέσεις του, τόσο με το άλλο φύλο όσο και με τους κοντινούς ανθρώπους του, είναι στο προσκήνιο και μέσω αυτών των εμπειριών θα πάρει στοιχεία για να δομήσει την ταυτότητά του. Όπως λοιπόν πολύ σωστά αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν δεδομένα στην ιστορία σας που μπορεί να τον δυσκολέψουν.

Η κατάσταση ωστόσο που περιγράφετε, δεν είναι δύσκολη μονομερώς για τον γιο σας. Είναι δύσκολη για όλα τα μέλη της οικογένειας, και μάλιστα ο γιος σας θα έπρεπε να είναι σε ρόλο παρατηρητή αφού η δυσκολία έγκειται στη σχέση του ζευγαριού. Μοιάζει λοιπόν πως προκειμένου να επιστρέψει ο σύζυγός σας, έχει αναλάβει ρόλο να τον πιέσει, γνωρίζοντας από το παρελθόν ότι μπορεί να το πετύχει. Προκειμένου να τον φροντίσετε, χρειάζεται να πάρετε ευθύνη και να τον απαλλάξετε από αυτό το βάρος, περιορίζοντας τη δυσκολία σας σε επίπεδο ζευγαριού. Έχετε να αποφασίσετε πώς θέλετε να συνεχίσετε με το σύζυγό σας, αποδεσμεύοντας τον γιο σας από το να φέρει τη λύση.

Η ψυχική υγεία όλων σας είναι πολύ σημαντική. Υπερασπιστείτε την και μέσα στη δυσκολία σας. Κάνετε καλά που ανησυχείτε, ωστόσο η λύση είναι πολύ κοντά στο δικό σας χέρι και προς κάθε κατεύθυνση, μην τη χάνετε!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v