«Η τσάντα στο σχολείο»: Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον ξεκουράζει τους μαθητές του απ’ το διάβασμα!

«Η τσάντα στο σχολείο»: Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον ξεκουράζει τους μαθητές του απ’ το διάβασμα!

Λίγο καιρό πριν, είχαμε δημοσιεύσει το κείμενο μιας μαμάς που διαμαρτυρόταν για το διάβασμα και τον τεράστιο φόρτο εργασιών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι- εμείς και αμέτρητοι ακόμα Έλληνες γονείς δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της. Όμως το ερώτημα είναι: τι θα μπορούσε να κάνει το σχολείο γι’ αυτό; Η απάντηση έρχεται από το 10ο Δημοτικό σχολείο Ιλίου, που πήρε μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία. O σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε να απαλλάσσει τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς από το διάβασμα στο σπίτι το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα.

Τις μέρες αυτές, η τσάντα θα παραμένει στο σχολείο, αφού οι μαθητές δεν θα την χρειάζονται! Κατά τη διάρκεια αυτού του «ελεύθερου» σαββατοκύριακου, γονείς και παιδιά θα μπορούν να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί και να χαίρονται ο ένας τον άλλον χωρίς να έχουν το άγχος των μαθημάτων, που ομολογουμένως επηρεάζει όλη την οικογένεια. Παρά το ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν διευκολύνει τέτοιες δράσεις, αποδεικνύεται ότι υπάρχει χώρος για λίγες μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές.

Δείτε το αυτούσιο το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο blog του 10ου Δημοτικού Σχολείου:

«Αγαπητοί γονείς,

ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας παρακολουθώντας τα σημεία των καιρών και με γνώμονα πάντα το καλύτερο για τους μαθητές, αποφάσισε να εφαρμόσει μια πιλοτική δράση με τίτλο : “Η τσάντα στο σχολείο.”

Σύμφωνα με το εγχείρημα αυτό, η τσάντα θα παραμένει στο σχολείο ένα σαββατοκύριακο του μήνα και φυσικά μετά την αξιολόγηση της εμπειρίας θα μπορεί να υπάρξει σταδιακή επέκταση του μέτρου.

Γνωρίζουμε πως το σχολικό διάβασμα είναι μια καθημερινή πρόκληση για τα παιδιά, η οποία περιορίζει σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο τους και την ενασχόλησή τους με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ταλέντα τους. Ταυτόχρονα και εσείς οι γονείς δέχεστε πίεση αφού σημαντικό μέρος του οικογενειακού σας χρόνου αφιερώνεται στο διάβασμα των παιδιών σας. Στη γεμάτη άγχος και υποχρεώσεις εποχή μας, ο χρόνος είναι μάλλον ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο γίνεται. Στηρίζουμε δημιουργικά τα παιδιά μας και γι’ αυτό το λόγο αφήνουμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα ελεύθερο χωρίς κατ’ οίκον εργασίες και χωρίς άγχος! Όπως κι εσείς, έτσι και κάθε παιδί έχει την ανάγκη για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ξεκούρασης μα πάνω απ΄ όλα για λίγο χρόνο αλληλεπίδρασης με τους γονείς του. Ευκαιρία λοιπόν, για βόλτες, κουβέντα, περιπάτους στη φύση, ενασχόληση με αντικείμενα που φέρνουν ηρεμία και χαμόγελα…

Οι στιγμές με τα παιδιά μας θα είναι οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους!

Ξεκινάμε από τον μήνα αυτόν και, λόγω των σχολικών εκδηλώσεων για την επέτειο της «17ης Νοέμβρη», αφήνουμε την τσάντα στο σχολείο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου!

Η Δ/ντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων.»

v