12 τρόφιμα που μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη για να κερδίσετε χρόνο

12 τρόφιμα που μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη για να κερδίσετε χρόνο

«Είτε φτιάξεις φαγητό για ένα άτομο είτε για πέντε, θα κάνεις τον ίδιο κόπο», έλεγε η γιαγιά μας και είχε δίκιο. Γιατί και πάλι θα βάλεις το ίδιο μεράκι για να μαγειρέψεις και την ίδια κούραση για να πλύνεις όλα τα σκεύη. Επομένως, ποιο είναι το κόλπο για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο απ' την καθημερινή μας μαγειρική; Να μαγειρεύουμε σε πιο μεγάλες ποσότητες και να τις φυλάμε στην κατάψυξη. Αν δεν σας έχει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό, δείτε ποια φαγητά μπορείτε να συντηρήσετε μ’ αυτόν τον έξυπνο τρόπο.

Σάλτσες

Βάλτε όση από τη φρέσκια σάλτσα περισσέψει σε παγοθήκες και φτιάξτε παγάκια από πέστο, από ένα μίγμα με ελαιόλαδο και μυρωδικά, σάλτσα με κιμά ή με ντομάτα.

Ζωμός

Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε σπιτικό ζωμό για να κάνετε τα φαγητά σας ακόμα πιο νόστιμα, κάντε λίγο παραπάνω και καταψύξτε το σαν παγάκια σε παγοθήκες από σιλικόνη.

Ζύμη για πίτες ή πίτσες

Για όσες «ανοίγουν» φύλλο μόνες τους: την επόμενη φορά, φτιάξτε τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα για να έχει έτοιμη τη ζύμη στην επόμενη πίτα.

*Φωτογραφία: livingwellspendingless.com

Μαγειρεμένο ρύζι

Αφού μαγειρέψετε το ρύζι, απλώστε το σε ένα μεγάλο δίσκο που μπαίνει στην κατάψυξη, αφήστε το να παγώσει και έπειτα ξαναβάλτε το στις ειδικές σακούλες για την κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα να το ζεστάνετε για να το καταναλώσετε, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα.

Μακαρόνια

Βάλτε τα μακαρόνια σε μια από τις ειδικές αεροστεγείς σακούλες και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη, αφού βεβαιωθείτε ότι τις έχετε κλείσει καλά και έχει φύγει όλος ο αέρας. Το κόλπο για να τα «ζωντανέψετε» την επόμενη φορά είναι ν’ αφήσετε λίγο ζεστό νερό να τρέξει πάνω τους όπως φαίνεται στη φωτογραφία.



Πουρές πατάτας

Με μια κουτάλα παγωτού, χωρίστε τον πουρέ σε μπαλάκια και βάλτε τον στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν αρκετά, μπορείτε να τα μεταφέρετε στις ειδικές σακούλες μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό.

Σούπες

Και οι σούπες μπορούν να αποθηκευθούν έξυπνα στην κατάψυξη. Επιλέξτε ένα πλαστικό δοχείο που έχει την ειδική σήμανση (που «αντέχει» δηλαδή σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες) και έπειτα μεταφέρετε μέσα τη σούπα, αφήνοντας όμως ένα κενό περίπου 2,5 εκατοστών ανάμεσα στη σούπα και το καπάκι, γιατί τα υγρά διογκώνονται σ’ αυτές τις θερμοκρασίες.

Τηγανίτες και βάφλες

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να περισσέψουν όμως αν σας «μείνουν», μπορείτε να τις απολαύσετε κάποια άλλη μέρα. Και πάλι, το μυστικό είναι να τις αφήσετε να παγώσουν απευθείας στην κατάψυξη και έπειτα να τις μεταφέρετε στις ειδικές σακούλες.

Λαχανικά που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας

... όπως τα κρεμμύδια, οι πιπεριές και το καλαμπόκι. Αφού τα ψιλοκόψετε, λοιπόν, βάλτε τα στην κατάψυξη για να μην χρειαστεί να ξανακουραστείτε την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε.



Κρέας

Για να έχετε μπριζόλες έτοιμες για ψήσιμο σε χρόνο dt, αρκεί να κάνετε το εξής: βάλτε τις στις ειδικές σακούλες, προσθέτοντας τη μαρινάδα. Όταν τις βγάλετε, θα είναι σχεδόν έτοιμες.

Έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό

Η κατηγορία αυτή είναι κάπως γενική γιατί μπορεί να περιέχει σχεδόν τα πάντα, όπως για παράδειγμα λαζάνια, γεμιστά και παστίτσιο. Το μυστικό, ωστόσο, είναι το φαγητό που θα διατηρήσετε να περιέχει αρκετή σάλτσα έτσι ώστε να μείνει αρκετά ζουμερό και αφού το ξαναζεστάνετε. Για να τα αποθηκεύσετε, βολεύει ακόμα περισσότερο να τα κόψετε σε μερίδες προτού τα βάλετε στην κατάψυξη.

Πίτες

Γλυκές ή αλμυρές, μπορούν να αποθηκευθούν για να καταναλωθούν έπειτα από πολύ καιρό ενώ η γεύση τους σπάνια αλλοιώνεται.

Πηγή: onegoodthingbyjillee.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v