Πώς να μείνει η φλόγα αναμμένη σε μια μακροχρόνια σχέση: Ο ειδικός απαντά

Πώς να μείνει η φλόγα αναμμένη σε μια μακροχρόνια σχέση: Ο ειδικός απαντά

«Έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο –είμαι Σύμβουλος Σεξουαλικής Υγείας. Πληρώνομαι για να βοηθώ τον κόσμο να κάνει καλύτερο σεξ. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι αυτό που κάνω ως μια δημιουργική επίλυση σεξουαλικών προβλημάτων. Οι πελάτες μου έχουν προβλήματα όπως δυσκολία στην κλιμάκωση ή αταίριαστη σεξουαλική συμπεριφορά με το ταίρι τους. Θέλουν να μάθουν πώς να επικοινωνούν στο σεξ, πώς να νιώθουν πιο απελευθερωμένοι σεξουαλικά και πώς να διασώσουν την τραυματισμένη τους ερωτική ζωή.

Παρά το ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι κάπως… λογιστικό -“Ορίστε ένα διάγραμμα της κλειτορίδας σας” ή “Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό σας, για να γίνουν μερικές ορμονικές εξετάσεις”- η ουσία της δουλειάς μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ερωτική τους ζωή. Μπορεί να κάνεις το καλύτερο στοματικό στον κόσμο, αλλά αυτό το ταλέντο κάπως αχρηστεύεται αν βάζεις διαρκώς ως πρώτη σου προτεραιότητα στη ζωή τη δουλειά σου.

Αλλάζοντας τη “σεξουαλική μας νοοτροπία” μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την παρούσα ερωτική μας ζωή, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει φλογερή για δεκαετίες ακόμη. Παρά το ότι είμαστε όλοι ξεχωριστοί, ακολουθούν οι τέσσερις συμβουλές που δίνω στους πελάτες μου πιο συχνά.

Πάρ’ το και λίγο στην πλάκα

Ο κόσμος παίρνει το σεξ πάρα πολύ στα σοβαρά. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι που υποτίθεται ότι πρέπει να υιοθετήσουμε κατά τη διάρκεια του σεξ –του αθώου κοριτσιού της διπλανής πόρτας, του άγριου θηλυκού κ.λπ.. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε κάλπικοι, είναι αδιέξοδο και δεν έχει πλάκα. Μια απ’ τις ερωτήσεις που κάνω στους πελάτες μου είναι “Ποια είναι η τελευταία φορά που διασκέδασες πραγματικά στο σεξ;”. Ως απάντηση, συνήθως, εισπράττω βλέμματα που μεταφράζονται ως “Δεν είχα καταλάβει ότι αυτό είναι επιλογή”.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είστε αυθόρμητοι στο κρεβάτι και αγκαλιάστε την αστεία πλευρά του σεξ. Μη φοβάστε να πείτε ένα αστείο ή να γελάσετε παρέα με κάτι που κάνετε.

Μάθε να προσεγγίζεις και να απορρίπτεις πιο σωστά 

Οι αδέξιες προσεγγίσεις κι απορρίψεις είναι τοξικές για μία σχέση. Αναπαράγουν δυσαρέσκεια, απογοήτευση, άγχος και περιφρόνηση. Το κλασικότερο μοτίβο που συναντώ είναι του συντρόφου με τη μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ που κουράζεται να απορρίπτεται και σταματά να προσπαθεί. Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να έχει την επιθυμία, οπότε προσεγγίζει ερωτικά το ταίρι του με πιο πλάγια μέσα. Ο σύντροφος με τη λιγότερη διάθεση διαισθάνεται όλους αυτούς τους έμμεσους τρόπους και αρχίζει να απομακρύνεται ακόμα εντονότερα. Έτσι, μικρές τρυφερές κινήσεις όπως ένα χάδι ή μια αγκαλιά, γίνονται αιτίες έντασης και άγχους.

Ιδού μερικές βασικές συμβουλές που δίνω στους πελάτες μου:

Προσέγγιση:

 • Δηλώστε τι θέλετε ξεκάθαρα, αλλά χωρίς να γίνεστε επιτακτικοί.

 

 • Δείξτε ενδιαφέρον και προσπαθήστε να καταλάβετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας.

 

 • Ρωτήστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να νιώσει το άλλο σας μισό ανοιχτό σε επικοινωνία. Μήπως θέλει να κάνει ένα καυτό μπάνιο; Μήπως θέλει ένα ποτήρι κρασί; Μήπως θέλει να μιλήσει για τη δουλειά;

 

 • Αν σας απορρίψουν, νιώστε ελεύθερα την απογοήτευσή σας. Το να μην παίρνεις αυτό που θέλεις είναι άσχημο! Μην είστε σνομπ ή αγενείς, αλλά επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει εκνευρισμό.


Απόρριψη:

 • Αφουγκραστείτε τον/την σύντροφό σας. Μην απορρίπτετε αμέσως την πρότασή του, ακόμα κι αν η πρώτη σας σκέψη είναι “με τίποτα!”. Διερευνήστε για λίγο την πιθανότητα να επιθυμείτε κι εσείς την ερωτική επαφή. Παρεμπιπτόντως: μην πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που δεν θέλει. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να περάσετε.

 

 • Σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάτι διαφορετικό που θέλετε να κάνετε. Μπορεί να μην έχετε διάθεση για ένα ολοκληρωμένο σεξ, αλλά ίσως κάτι πιο light είναι ό,τι πρέπει.

 

 • Δώστε μια ειλικρινή απάντηση στον/στην σύντροφό σας. Όχι επειδή χρωστάτε μια εξήγηση, αλλά γιατί βοηθά να πέσουν οι τόνοι.

 

 • Δεν πειράζει αν το άλλο σας μισό νιώσει απογοήτευση. Δεν πειράζει να λέμε “όχι” και δεν πειράζει να στεναχωριόμαστε όταν μας λένε “όχι”.

 

Να εστιάζεις πάντα στην απόλαυση

Καμιά φορά παγιδευόμαστε όλοι τόσο πολύ στο άγχος, την πίεση και την αμηχανία που ξεχνάμε ότι ένας απ’ τους καλύτερους λόγους να κάνεις σεξ είναι απλώς και μόνο το γεγονός ότι δίνει απόλαυση. Όταν οι πελάτες μου νιώθουν αμφιβολία ή ανησυχία για το πόσο σημαντική είναι η απόλαυση στο σεξ, συνήθως τους παραθέτω αυτή τη λίστα λόγων που η ικανοποίηση βελτιώνει τη ζωή μας:

 • Το να δίνεις σημασία στην απόλαυση κι όχι στον τερματισμό σε “ξεαγχώνει”.

 

 • Το να είσαι σαφής σχετικά με το τι σ’ αρέσει, βοηθάει τρομερά να έχεις αυτό που θες.

 

 • Συγκεντρώνοντας την προσοχή σας στην ευχαρίστηση που αισθάνεται το σώμα σας κατά τη διάρκεια του σεξ χαλαρώνετε περισσότερο. Αποκλείεται να ανησυχείτε για την κυτταρίτιδα στους μηρούς σας, αν νιώθετε συντονισμένοι με τις κινήσεις της γλώσσας του συντρόφου σας στο σώμα σας.

 

 • Το να αφεθείς αμέσως στην απόλαυση βοηθάει στο να νιώσεις τη στιγμή –γιατί το σεξ δεν έχει πλάκα αν το μυαλό σου αποσπάται απ’ τον σωρό με τα άπλυτα που βρίσκεται στο πάτωμα.

 

Δώσε αξία και ζωή στην ερωτική σου ζωή

Παρά την εμμονή που έχει η κουλτούρα μας με το σεξ, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία που έχει πραγματικά στη ζωή μας. Βλέπω πολλά ζευγάρια που προσποιούνται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα που κάνουν σεξ μία φορά τον μήνα ή που δεν δοκιμάζουν ποτέ τίποτα άλλο εκτός απ’ το ιεραποστολικό. Πολλοί μένουν σε μια σχέση που ξεκάθαρα υποφέρει από σεξουαλική ασυμφωνία.

Αν δεν δίνεις αξία στην ερωτική σου ζωή είναι δύσκολο να προσπαθήσεις να την κάνεις πιο υγιή. Μπορείς να μείνεις με τα χείλη σφραγισμένα, να πηγαίνεις στον αυτόματο πιλότο και να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά ενώ δεν είναι. Όμως, αυτές οι τακτικές δεν είναι βιώσιμες. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση κάποτε θα ξεσπάσουν –είτε σας αρέσει είτε όχι.Ακολουθούν μερικές προτάσεις που κάνω στους πελάτες μου:

 • Πείτε στον εαυτό και τον σύντροφό σας ότι το σεξ είναι σημαντικό.

 

 • Ζητήστε ό,τι θέλετε ανοιχτά και ειλικρινά, χωρίς ενοχές.

 

 • Μιλήστε τακτικά μεταξύ σας για την κατάσταση της ερωτικής σας ζωής.

 

 • Επενδύστε στην ερωτική σας ζωή. Προγραμματίστε ερωτικά ραντεβού, αγοράστε σέξι εσώρουχα και ερωτικά βοηθήματα αν σας αρέσουν ή διαβάστε μαζί για νέες στάσεις και ερωτικές τεχνικές.

 

 • Κλείστε το κινητό, το laptop και την τηλεόραση και βρείτε χρόνο ο ένας για τον άλλον.

 

Φερθείτε σαν... αρχάριος

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να πειραματιστείς στο σεξ. Το σεξ είναι κάτι στο οποίο δεν μπορείς ποτέ να θεωρηθείς ειδήμων. Προσεγγίστε το σαν να υπάρχει πάντα κάτι καινούριο να μάθετε και να δοκιμάσετε, γιατί είναι ακριβώς έτσι!


Δοκιμάστε μια περίπλοκη στάση, διατηρήστε την περιέργειά σας για το τι αρέσει στον σύντροφό σας και μην σταματάτε να τον ρωτάτε. Αυνανιστείτε με διαφορετικό τρόπο. Παίξτε παιχνίδια μαζί, αγοράστε sex toys που μοιάζουν αμήχανα αλλά ενδιαφέροντα.

Οι πελάτες μου συνήθως γελούν όταν προτείνω κάτι τέτοιο και, όταν αναπόφευκτα τους ξαναβλέπω την επόμενη εβδομάδα, χαμογελούν σαν να λένε “πιστεύαμε ότι ξέραμε τι μας αρέσει και τι όχι, αλλά –κοίτα να δεις!- κάναμε μερικές σημαντικές ανακαλύψεις”.»

*Μεταφρασμένο κείμενο της Vanessa Marin από το xojane.com

v