Η 5 ετών κόρη μου δεν θέλει να παίζει με κανένα παιδάκι. Τι να κάνω;

Η 5 ετών κόρη μου δεν θέλει να παίζει με κανένα παιδάκι. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 5 ετών –στην πρώτη δημοτικού- και δυστυχώς δεν θέλει να παίζει με κανένα παιδάκι. Η δασκάλα της την πιέζει να παίξει με τα άλλα παιδιά, αλλά η μικρή δεν θέλει και δικαιολογείται λέγοντας ότι τα άλλα παιδιά δεν την παίζουν. Είναι έτσι από την πρώτη μέρα του σχολείου. Σπίτι παίζει, ζωγραφίζει, βλέπει τηλεόραση, αλλά όταν της πω να βγούμε να παίξουμε με τους γείτονες, αντιδρά άσχημα. Φωνάζει ότι δεν την καταλαβαίνω, ότι την πιέζω, δεν την αγαπώ και ότι τη θυμώνω πολύ. Δεν ξέρω πού έκανα λάθος. Προσπαθώ συνέχεια να την κάνω ευτυχισμένη κι όμως νιώθω μ’ αυτές τις αντιδράσεις της ότι δεν είναι… Τι να κάνω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: vorumaateataja.ee

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι σχέσεις είναι υπέροχες, ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ απαιτητικές. Χρειάζονται πολλές δεξιότητες, ικανότητες, συναισθήματα, τρόποι επικοινωνίας για να προσεγγίσει καλά ένα πρόσωπο ένα άλλο! Η δυσκολία αυτή αφορά όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον τα παιδιά, τα οποία είναι σε αναπτυξιακή πορεία κι επομένως, οι ικανότητές τους αλλάζουν και αυξάνονται συνεχώς, χωρίς ωστόσο πάντα να το καταλαβαίνουν.

Φαίνεται λοιπόν από τα λεγόμενά σας, ότι κάτι δυσκολεύει την κόρη σας στη συναλλαγή της με τα άλλα παιδιά. Χρειάζεται να σκεφτείτε εάν η στάση αυτή ξεκίνησε με την έναρξη του σχολείου ή εάν και προηγουμένως δεν ήθελε το παιχνίδι. Χρειάζεται επιπλέον να σκεφτείτε εάν δυσκολεύεται μόνο με τα παιδιά ή και με τους ενήλικες. Αναφέρετε ότι με τη δασκάλα της επικοινωνεί, κι ότι σε εσάς μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά της ελεύθερα. Αυτό είναι πολύ καλό στοιχείο και αφού επικοινωνεί μαζί σας χρειάζεται να την ακούστε κι όχι να την πιέσετε. Τέλος, είναι σημαντικό να δείτε εάν πριν το σχολείο είχε δυνατότητα συναναστροφής με άλλα παιδιά ή εάν είναι μια καινούρια συνθήκη για την ίδια και άρα ίσως χρειάζεται χρόνο να την καταγράψει.

Είναι πολλά ακόμη τα στοιχεία που χρειάζονται για να σας δώσω μια σαφή απάντηση και εάν το επιθυμείτε η συνάντηση σας με κάποιον ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει στο πώς να κινηθείτε. Υπάρχει κάτι ωστόσο που μπορείτε να κάνετε από τώρα. Με αφορμή τη δυσκολία που εκφράζει η κόρη σας για τις σχέσεις της με τους συνομηλίκους αναρωτηθείτε, εσείς πώς προχωράτε σε αυτό το κομμάτι; Κάθε δικό σας βήμα ανοίγει δρόμο σε εκείνη να προχωρήσει και χαρά σε εσάς απολαμβάνοντας τους καρπούς των σχέσεών σας! Ένας τέτοιος καρπός είναι και η κόρη σας. Οι σχέσεις φέρνουν ευτυχία, υπέροχο που το θέλετε για την κόρη σας, υπέροχο να της το δείχνετε και στην πράξη!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v