Η κόρη μου παθαίνει «κρίσεις», αλλάζει, γίνεται επιθετική και πετάει τα παιχνίδια της. Γιατί;

Η κόρη μου παθαίνει «κρίσεις», αλλάζει, γίνεται επιθετική και πετάει τα παιχνίδια της. Γιατί;
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 2,5 ετών. Τις περισσότερες ώρες τις ημέρας είναι ήρεμη -παίζει και συνεργάζεται.Κάποιες στιγμές όμως -εγώ το ονομάζω «κρίση»- αλλάζει. Γίνεται επιθετική μαζί μας, πετάει τα παιχνίδια της. Προσπαθώ με διάφορους τρόπους: είτε κάνω πως απλά δεν δίνω βάση σε αυτό που κάνει είτε της φωνάζω και γενικότερα ψάχνω απεγνωσμένα τι είναι αυτό που της αλλάζει την συμπεριφορά την προκείμενη χρονική στιγμή! 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: farm6.static.flickr.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες, ιδιαίτερα πριν αναπτύξουν το λόγο, βρίσκουν διάφορους τρόπους που έχουν διαθέσιμους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους. Οι τρόποι αυτοί, λόγω της μικρής τους ηλικίας, είναι περιορισμένοι. Έτσι λοιπόν, μπορούν να φωνάξουν, να κλάψουν, να γελάσουν και να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους, είτε για να προσεγγίσουν κάτι είτε για να το απομακρύνουν.

Στο ερώτημά σας, αντιλαμβάνομαι ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς της κόρης σας μάλλον συνδέεται και με αλλαγή στη διάθεσή της. Η διάθεση επηρεάζεται από διαφόρους παράγοντες όπως η κούραση, η όρεξη, το εάν έχει περάσει καλά την ημέρα της, ο ύπνος κ.ά. Έτσι λοιπόν, μπορεί κάθε φορά να είναι κάτι διαφορετικό που να το εκφράζει με άλλον τρόπο και να σας δυσκολεύει να την καταλάβετε. Αυτό που θα ήταν πολύ βοηθητικό και για εσάς αλλά και για εκείνη, είναι να κρατήσετε σταθερό τον δικό σας τρόπο ανταπόκρισης στην αντίδρασή της. Για παράδειγμα θα ήταν πολύ χρήσιμο να μείνετε τρυφερή και να τη ρωτήσετε τι είναι εκείνο που θέλει ή εκείνο που τη δυσκολεύει ώστε να τη φροντίσετε. Έτσι εκείνη μαθαίνει να επικοινωνεί αξιοποιώντας όποιον τρόπο έχει στη διάθεσή της κι εσείς φροντίζετε να τη διδάσκετε έναν τρόπο που και για εσάς είναι λειτουργικός!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v