«Μέλλουσες μαμάδες, μη φοβάστε τον τοκετό!»

«Μέλλουσες μαμάδες, μη φοβάστε τον τοκετό!»

Στο μυαλό κάθε γυναίκας που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ο τοκετός είναι τρομακτικός. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει είναι πολλές: από το πώς θα γεννήσει μέχρι το αν θα κάνει επισκληρίδιο. Αυτό που τις επισκιάζει όλες, όμως είναι η ανησυχία για το μωρό της, για το αν θα είναι ασφαλές και υγιές, για το αν θα είναι και η ίδια αρκετά δυνατή για ν’ αντέξει αυτή τη δοκιμασία. Αν έχετε κι εσείς αμφιβολίες για το τι μπορεί να καταφέρει το σώμα σας, διαβάστε το κείμενο αυτής της έμπειρης μαμάς...

*Φωτογραφία: theguardian.com

«Μέλλουσες μαμάδες,

Μην φοβάστε τον τοκετό.

Ξέρω ότι ακούτε ιστορίες που σας τρομάζουν. Ξέρω πως, αν είστε σαν εμένα, μπορεί ακόμα και να φοβάστε ότι δεν θα βγείτε ζωντανές από όλη αυτή τη διαδικασία. Ο τοκετός είναι μια τρομακτική λέξη. Είναι δύσκολος. Ταξιδεύεις σε ένα άλλο μέρος για να βρεις εκείνη την ψυχή στην οποία θα δώσεις ζωή. Είναι καταπληκτικό αλλά πραγματικά δύσκολο.

Είναι λογικό να φοβάσαι τον τοκετό, είναι λογικό να ανησυχείς για σένα και το μωρό σου. Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος στη γη που αμφισβητούν την ικανότητά τους να γεννήσουν.

Η πρώτη μου γέννα με έκανε ευάλωτη. Άκουγα να μου λένε “οι γυναίκες το κάνουν τόσα χρόνια” και πίστευα ότι απέτυχα γιατί δεν ήταν εύκολο. Αλλά δεν απέτυχα. Απλώς ξέχασα πόσο δυνατή είμαι. Έτσι, ξαναμάζεψα τη δύναμή μου και επέστρεψα έτοιμη. Χρησιμοποίησα τη δύναμή μου.



Έχετε κι εσείς την ίδια δύναμη.

Αν θέλετε να διαβάσετε βιβλία για τον τοκετό γιατί αγχώνεστε, κάντε το.

Αν θέλετε να πάρετε παυσίπονα, πάρτε.

Αν θέλετε να νιώσετε κάθε στιγμή γιατί μπορείτε, κάντε το.

Αν θέλετε να κάνετε καισαρική, κάντε την.

Έχετε κάθε δικαίωμα να επιλέξετε πώς θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας. Είναι το σώμα σας, είναι το μωρό σας.

Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε, δεν σημαίνει ότι αποτύχατε. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας με ασφάλεια και αυτό είναι η μεγαλύτερη θυσία που μπορεί να κάνει κάποιος. Είστε εσείς, που αποδεικνύετε την αγάπη σας για το μωρό σας. Μην στρέφεστε κατά του εαυτού σας. Ποτέ. Να νιώθετε δυνατές και να ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα για το μωρό σας.

Δεν είναι λάθος να γεννήσεις με καισαρική. Δεν είναι λάθος να γεννήσεις φυσιολογικά. Μπορεί να γεννήσετε μέσα στο νερό, στο νοσοκομείο, να κάνετε επισκληρίδιο ή να πάρετε φάρμακα. Δεν είναι τίποτα απ’ αυτά λάθος. Λάθος είναι να κρίνουμε άδικα τις μαμάδες. Να αγνοείτε αυτές τις κριτικές. Να αγνοείτε τα άτομα που λένε μόνο αρνητικά πράγματα για κάτι για το οποίο δεν έχουν ιδέα, δεν σας ξέρουν, δεν ξέρουν την ιστορία σας, δεν ξέρουν το μωρό σας. Ο τρόπος που επιλέξατε να γεννήσετε δεν αλλάζει το πόσο αγαπάτε το μωρό σας. Ούτε δείχνει το πόσο σας αγαπάει εκείνο.

Αξίζει να το γιορτάσετε. Μεγαλώσατε μέσα σας ένα μωρό, δώσατε ζωή σε ένα μωρό, το γεννήσατε! Δεν έχει σημασία πώς το κάνατε, φυσιολογικά, με καισαρική, με παυσίπονα ή χωρίς, αλλά ότι το κάνατε. ΕΣΕΙΣ!

Ο τοκετός είναι φυσιολογικός, ο φόβος είναι φυσιολογικός και εσείς δεν πρέπει να υποτιμάτε τον εαυτό σας γιατί είστε πολύ δυνατές.»

Πηγές: babbe.com, facebook.com/themumontherun

v