Πώς αντιμετωπίζουν τους πόνους περιόδου 4 γυναίκες που υποφέρουν κάθε μήνα

Πώς αντιμετωπίζουν τους πόνους περιόδου 4 γυναίκες που υποφέρουν κάθε μήνα

Υπάρχουν γυναίκες που τις ημέρες της περιόδου τους νιώθουν ένα φούσκωμα, μια δυσάρεστη ενόχληση χαμηλά στην κοιλιά και είναι, εν γένει, κακόκεφες γιατί –όπως και να το κάνεις- η πρώτη, δεύτερη μέρα περιόδου δεν σε γεμίζει ενέργεια και αγάπη για ζωή.

Κι υπάρχουν κι οι άλλες γυναίκες. Αυτές που όταν η περίοδος τους χτυπά την πόρτα πονάνε, σπαρταράνε, καταπίνουν παυσίπονα που δεν τις πιάνουν, ανακατεύονται, έχουν νεύρα, πεινάνε, κλαίνε χωρίς λόγο και άλλα τέτοια όμορφα. Γυναίκες αυτής της δεύτερης κατηγορίας, που υποφέρουν από τους πόνους περιόδου, μοιράζονται τα πιο ανακουφιστικά τους μυστικά.

Βγαίνω για περπάτημα

«Είναι γνωστό ότι η γυμναστική είναι καλή λύση για τη δυσμηνόρροια -έχω διαβάσει ότι η αερόβια άσκηση που απελευθερώνει ενδορφίνες είναι η καλύτερη. Εγώ γυμναστήριο δεν μπορώ να πάω, γιατί δεν έχω όρεξη (άσε που το βαριέμαι θανάσιμα), αλλά όταν τα παυσίπονα δεν με πιάνουν, βγαίνω έξω και περπατάω για μισή ώρα. Το περπάτημα βοηθάει στις συσπάσεις και ανακουφίζει από τον πόνο στην κοιλιά –τουλάχιστον για ‘μένα είναι το καλύτερο φάρμακο.»

Μπουκάλι με ζεστό νερό στην κοιλιά

«Όταν όλα τ’ άλλα έχουν αποτύχει ή όταν δεν πονάω σαν τρελή μεν αλλά νιώθω αφόρητη δυσφορία δε, ξαπλώνω και βάζω στην κοιλιά μου κάτι ζεστό. Επειδή δεν έχω θερμοφόρα, κάνω το εξής: γεμίζω ένα πλαστικό μπουκαλάκι με πολύ ζεστό νερό βρύσης και το βάζω πάνω στην κοιλιά μου. Επίσης, με βοηθάει τρομερά κι ένα ζεστό μπάνιο!»

 

 

Αν το παυσίπονο δεν σε πιάνει;

«Γενικά είχα μεγάλο θέμα με την περίοδο. Τα κλασικά παυσίπονα δεν μ’ έπιαναν, τα πολύ βαριά μου είπε η φαρμακοποιός μου να τ’ αποφεύγω και συχνά περνούσα όλη την πρώτη μέρα περιμένοντας να περάσει ο πόνος. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζω κάποιες τακτικές:

-εναλλάσσω τα παυσίπονα ανά 2-3 μήνες για να μην τα συνηθίζει ο οργανισμός μου

-αν θέλω να πάρω κάποιο ελαφρύ παυσίπονο, φροντίζω να το πάρω όταν ξεκινάει ο πόνος κι όχι αφού με έχει ήδη "γονατίσει"

-ρώτησα την φαρμακοποιό μου και μου πρότεινε έναν συνδυασμό (κοκτέιλ, ας το πούμε) παυσίπονων –ρωτήστε και το φαρμακοποιό και τον γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε.»

Μετά τα αντισυλληπτικά σταμάτησα να πονάω

«Για μένα η λύση στους πόνους περιόδου που με ταλαιπωρούσαν από 15 χρονών ήταν μία: τα αντισυλληπτικά. Τα ξεκίνησα για εντελώς διαφορετικούς λόγους, αλλά πραγματικά η περίοδός μου μεταλλάχτηκε από τότε που τα παίρνω. Εννοείτε ότι πρέπει να ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας, αλλά για ‘μένα τα αντισυλληπτικά ήταν σωτήρια!»

*Οι συμβουλές που παρέχονται εδώ είναι εμπειρικές και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v