Γιατί η 15 μηνών κόρη μου βάζει τα κλάματα αν την πλησιάσει κάποιο άλλο παιδάκι;

Γιατί η 15 μηνών κόρη μου βάζει τα κλάματα αν την πλησιάσει κάποιο άλλο παιδάκι;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Έχουμε ξεκινήσει βρεφονηπιακό σταθμό από 11 μηνών και της αρέσει πολύ Με τον κόσμο είναι αρκετά κοινωνική και χαρούμενη, της αρέσει να της μιλάνε, πάει σε αγκαλιές, χαιρετάει.... Μέχρι πριν αρχίσει να χαλάει ο καιρός, πηγαίναμε καθημερινά στην παιδική χαρά και της άρεσε πολύ να βλέπει τα παιδάκια. Από τον σταθμό πριν τις γιορτές μας είπαν ότι είναι πολύ ευχάριστη, προσαρμόστηκε πολύ εύκολα αλλά γκρινιάζει όταν την πλησιάζουν παιδάκια πολύ κοντά. Παρατήρησα σε ένα φιλικό σπίτι και εγώ ακριβώς αυτό. Μόλις την πλησίαζε το παιδάκι (1 μήνα μικρότερο) έβαζε τα κλάματα και ήθελε να έρθει αγκαλιά σε εμένα. Έτσι δεν είχε κανένα θέμα. Έστελνε φιλιά κλπ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει αυτό. Τι μπορώ να κάνω να τη βοηθήσω; Ανησυχώ γιατί δεν θέλω να αισθάνεται άσχημα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε μεμονωμένη αντίδραση και συμπεριφορά των παιδιών, δεν μπορεί να ερμηνευτεί αν δε ληφθούν άλλα σημαντικά στοιχεία υπόψη. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναπτυξιακά φάση στην οποία βρίσκεται το παιδί, η συνολική εικόνα της λειτουργικότητάς τους, και το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται, δηλαδή το περιβάλλον. 

Από όσα μπορώ να καταλάβω από το ερώτημά σας, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να σας ανησυχεί ή παραξενεύει στην συμπεριφορά της. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας προτιμούν το μοναχικό παιχνίδι, ακόμη και αν περιβάλλονται από άλλα παιδιά ή ενήλικες. Ιδιαίτερα τα πρώτα παιδιά, εφόσον δεν βρίσκονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση με αδερφάκι ή άλλο παιδί, μπορεί να αισθάνονται απειλητική την είσοδο κάποιου άλλου παιδιού στον προσωπικό τους χώρο, δηλαδή  στο παιχνίδι τους. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να μάθουν να συνεργάζονται και επιπλέον καθώς μεγαλώνουν κατακτούν περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες που βοηθούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές .

Επομένως, εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο να σας ανησυχεί, συνεχίζετε να είστε παρούσα όταν χρειάζεται να ανατρέξει σε εσάς για να νιώσει ασφαλής, και ταυτόχρονα τη φροντίζετε για να ανοιχτεί ξανά προς τα έξω! Σιγά σιγά και με διαφορετική απόσταση, αν νιώθει ασφαλής, θα μπορέσει να πλησιάσει για να μοιραστεί, στο δικό της χρόνο. Δεν χρειάζεται πίεση. Φροντίζετε παράλληλα να περνάτε κι εσείς καλά με τις σχέσεις σας, έτσι ώστε να της δίνετε πρακτικά την εικόνα ότι οι σχέσεις είναι όμορφες και μας προχωράνε μπροστά!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v