Πώς θα πούμε στα παιδιά ότι σκεφτόμαστε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό;

Πώς θα πούμε στα παιδιά ότι σκεφτόμαστε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας! Σκεφτόμαστε με τη γυναικά μου να μεταναστεύσουμε στη Σκωτία και τα παιδιά να πηγαίνουν αναγκαστικά σε σκωτσέζικο σχολείο. Πώς να τους το πούμε; Οι ηλικίες τους είναι 8 ετών το κορίτσι και 10 ετών το αγόρι (το οποίο είναι και πολύ ευαίσθητο). Μια φορά που τους το ανέφερε απ’ έξω- απ’ έξω η γυναίκα μου, έβαλαν τα γέλια. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Μια μετακόμιση είναι ένα γεγονός που επηρεάζει σημαντικά κάθε μέλος μιας οικογένειας. Οι γονείς φέρουν το βάρος της ευθύνης για το βήμα αυτό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί δική τους απόφαση που χρειάζεται να έχει παραχθεί έπειτα από επεξεργασία. Τα παιδιά από την άλλη, δεν φέρουν ευθύνη, είναι υποχρεωμένα να δεχθούν την απόφαση των γονέων και να ακολουθήσουν και φυσικά σε αυτό μπορεί να αντιδράσουν.

Οι αλλαγές είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα, γι' αυτό και η μετακόμιση αποτελεί μια περίοδο με έντονο στρες για όλους. Αλλαγή τόπου, αλλαγή οικίας, αλλαγή εργασίας, αλλαγή σχολείου, φίλων, γειτονιάς, κλίματος, ώρας, απόστασης από αγαπημένα πρόσωπα και πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, από όλα είναι κατά πόσο υπάρχει απόφαση και πόσο οι γονείς μπορούν να την υποστηρίξουν γιατί έχουν υπολογίσει ότι αυτό θα είναι ένα καλό βήμα για την οικογένειά τους.

Αν, λοιπόν, εσείς είστε χαρούμενοι με αυτήν την προοπτική, αν λαχταράτε μια τέτοια αλλαγή γιατί σας ανοίγονται νέες προοπτικές και ορίζοντες, τότε τα παιδιά, παρά τη δυσκολία που θα βιώσουν, θα σας ακολουθήσουν γιατί εσείς θα έχετε δημιουργήσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης που θα μπορέσετε να τα ακούσετε και να τους απαντήσετε στην ανησυχία τους. Εάν εσείς έχετε πολλή αγωνία και αμφιβολία για τις αποφάσεις σας, τότε η δυσκολία των παιδιών θα γίνεται πιο έντονη και μάλιστα μπορεί να γίνει και λόγος για να διαπραγματεύεστε ξανά και ξανά το πώς θα προχωρήσετε.

Εν ολίγοις, ναι η μετακόμιση είναι μια δύσκολη συνθήκη. Ναι, τα παιδιά σας θα δυσκολευτούν. Αυτά είναι δεδομένα. Το ερώτημα που έχετε να απαντήσετε είναι το εξής: είναι για εσάς μια καλή απόφαση και θα είστε δυνατοί ώστε να τη στηρίξετε ακόμη και στη δυσκολία που θα φέρει;

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v