Βρεφικό μασάζ: Οδηγίες για νέους μπαμπάδες

Βρεφικό μασάζ: Οδηγίες για νέους μπαμπάδες

Τα μωρά λατρεύουν το άγγιγμα των γονιών τους. Για την ακρίβεια, με το άγγιγμα αυτό «ευδοκιμούν» -τα χάδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξή τους. Άλλωστε, η επαφή σας, δέρμα-με-δέρμα, θα βοηθήσει εσάς και το μωρό σας να δεθείτε ακόμα περισσότερο, ενώ θα το ανακουφίζει κάθε φορά που θα νιώθει αναστατωμένο ή θα υποφέρει από κολικούς.

Ο πιο απλός τρόπος για να θυμάστε τις κατάλληλες κινήσεις μασάζ για το μωρό σας, είναι το λεγόμενο «I love you» μασάζ, με το οποίο θα σχηματίσετε τα γράμματα «Ι», «L» και «U» στο σωματάκι του.

Προετοιμασία:

Βρείτε μία ζεστή, φλατ επιφάνεια για να ξαπλώσετε το μωρό σας, π.χ. μία μαλακή κουβερτούλα στο πάτωμα ή σε σκληρό στρώμα. Ρίξτε λίγο baby oil, κατάλληλο για μωρά, στις παλάμες σας και τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους για να τα ζεστάνετε.

Προσπαθήστε να κοιτάτε το μωρό σας στα μάτια, να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε καθώς θα του κάνετε μασάζ. Και δώστε προσοχή στις αντιδράσεις του: Αν δείχνει να μην το απολαμβάνει δοκιμάστε πιο απαλές κινήσεις ή απλά σταματήστε.

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό σας:

  1. Κοιτάζοντας το μωρό σας, χρησιμοποιήστε δύο ή τρία δάκτυλα για να σχηματίσετε το γράμμα «I» στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς του, με σταθερές αλλά απαλές κινήσεις. Ξεκινήστε κάτω από τα πλευρά του και συνεχίστε ευθεία κάτω προς την άρθρωση του ισχίου του.
  2. Έπειτα, χαϊδέψτε απαλά από αριστερά προς τα δεξιά την κοιλίτσα του μωρού σας, σχηματίζοντας με το χέρι σας το γράμμα «L». Για να ολοκληρώσετε το γράμμα χαϊδέψτε το μωρό σας κάθετα και προς τα κάτω, στην δεξιά μεριά του στομαχιού του.
  3. Για το γράμμα «U», χαϊδέψτε το μωρό σας ξεκινώντας από το οστό του ισχίου, στην αριστερή μεριά της κοιλιάς του, συνεχίστε με τα δάκτυλά σας προς την κορυφή της κοιλιάς του και καταλήξτε στην αριστερή μεριά της κοιλιά του, όπου βρίσκεται το άλλο ισχίο.

Πηγή: Babycenter.com

v