Πότε να πω στην υιοθετημένη κόρη μου ότι έχει άλλα 2 αδέρφια από τη βιολογική της μητέρα;

Πότε να πω στην υιοθετημένη κόρη μου ότι έχει άλλα 2 αδέρφια από τη βιολογική της μητέρα;
Ερώτηση:
Έχω υιοθετήσει ένα κοριτσάκι 6 χρόνων. Μου ζητάει αδερφάκι, ξέρει την αλήθεια, της λέω πως δεν γίνεται για τον γνωστό λόγο ενώ γνωρίζω ότι η βιολογική της μητέρα έχει άλλα δύο παιδιά πιο μεγάλα από εκείνη. Ποτέ είναι η κατάλληλη ηλικία να της το πω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: aimg.sk

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θέμα της υιοθεσίας είναι ένα σύμπλοκο θέμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του, όχι μόνο για το πώς βιώνεται από το παιδί αλλά και από τους θετούς γονείς οι οποίοι έχουν μια διαρκή αγωνία καθόλη την πορεία του μεγαλώματος του παιδιού.

Το ερώτημα που βάζετε λοιπόν σας αφορά όλους, όχι μόνο την κόρη σας. Έχουν ιδιαίτερη σημασία πολλά στοιχεία για να καταλήξετε σε μια λειτουργική απάντηση, όπως η ηλικία της υιοθεσίας, το τι έχετε συζητήσει μέχρι τώρα, το τι γνωρίζει ή όχι για τους βιολογικούς της γονείς, εάν υπήρξε επικοινωνία μαζί τους κ.ά. Κυρίως, όμως, είναι υψίστης σημασίας η μεταξύ σας σχέση. Εάν η σχέση σας είναι όμορφη, τρυφερή, τότε μπορεί να γίνει πλαίσιο για όποια δυσκολία μπορεί να προκύψει που να αφορά αυτό το θέμα. Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη και χώρος για να εκφραστεί και να ακουστεί κάθε ερώτημα, κάθε συναίσθημα, τότε επιτρέπεται να μοιραστείτε στοιχεία καθώς δεν θα λειτουργήσουν σαν εμπόδια αλλά σαν αφορμές ανταλλαγής αγάπης και κατανόησης. Εάν δυσκολεύεστε στο μεταξύ σας και νιώθετε ότι κι εσείς έχετε περισσότερη αγωνία, τότε καλό θα ήταν, αν σας ταιριάζει, να ζητήσετε βοήθεια .

Είναι υπέροχο που της προσφέρατε μια νέα σχέση. Είναι υπέροχο που σας ζητά αυτήν την σχέση να την εμπλουτίσετε με νέα πρόσωπα. Πολύ όμορφο που την ακούτε και βάζετε νέο προβληματισμό για το πώς θα προχωρήσετε. Αυτή είναι η απόδειξη ότι το πάτε καλά.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v