Τι μαρτυρούν τα χείλη για την κατάσταση της υγείας σας

Τι μαρτυρούν τα χείλη για την κατάσταση της υγείας σας

Συνήθως δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στα χείλη μας πέρα από το να τα βάψουμε. Όμως, στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν να μας πουν πολλά περισσότερα για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Μην προσπερνάτε οποιαδήποτε αλλαγή έχετε παρατηρήσει και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο.

Ματωμένα χείλη

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Καλλιόπη Βαρδάκα στο Iatronet, τα ματωμένα χείλη είναι πιθανό σημάδι αβιταμίνωσης και συγκεκριμένα έλλειψης βιταμινών του συμπλέγματος B. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές όπως το πολύσπορο ψωμί, η βρώμη, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί και το ρύζι που θα αναπληρώσουν τις βιταμίνες που σας λείπουν.

*Φωτογραφία: chakru.com

Ξηρά και σκασμένα χείλη

Συνήθως η αφυδάτωση κρύβεται πίσω από τα ξηρά και σκασμένα χείλη, γι’ αυτό καλό θα είναι να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα. Σε σχετικό άρθρο μας θα δείτε πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από την ενόχληση που προκαλούν για να έχετε πάλι χείλη... για φίλημα.

Φουσκάλες και πληγές

Ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται με επώδυνες πληγές στα χείλη και στην περιοχή γύρω απ’ αυτά, οι οποίες συνήθως μοιάζουν με μεγάλα σπυράκια. Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στον ιό του έρπητα, το έντονο στρες αλλά και η επαφή με ένα ήδη μολυσμένο άτομο είναι πιθανές αιτίες εμφάνισής του. Αν παρατηρήσετε κάποιο απ’ αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τον δερματολόγο σας για να σας χορηγήσει ειδική αγωγή. Θα απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα, που όμως μπορεί να επανεμφανιστούν αργότερα καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό μας.

Πρήξιμο

Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, γιατί το πρήξιμο στα χείλη μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης σε κάποια συγκεκριμένη τροφή που καταναλώσατε ή προϊόν με το οποίο ήρθατε σε επαφή. Συνήθως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χρήση αντιισταμινικών, ωστόσο δεν θα πρέπει να ενεργήσετε μόνοι σας πριν πάρετε ιατρική βοήθεια.

*Φωτογραφία: just-health.net

Κάψιμο στα χείλη

Ένα από τα συμπτώματα της καυσαλγίας είναι η αίσθηση καψίματος και τσουξίματος στα χείλη, τη γλώσσα αλλά και το υπόλοιπο στόμα. Όπως επισημαίνει ο χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος, Χαρίλαος Ταμπαθάνης, «η καυσαλγία είναι συνήθως σύμπτωμα άλλων παθήσεων και δεν είναι αυτοτελής πάθηση». Μεταξύ άλλων, μπορεί να προκληθεί από άγχος, ξηροστομία, στοματίτιδα, αλλεργία σε κάποιες τροφές, έλλειψη βιταμινών και σιδήρου και από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει πώς θα αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα, ωστόσο καλό θα είναι να πίνετε πολύ νερό, να μην καταναλώνετε πικάντικες τροφές και να μην καπνίζετε μέχρι να υποχωρήσουν.

Χλωμά χείλη

Η ελλιπής έκθεση στον ήλιο είναι ο λιγότερο σοβαρός λόγος για τον οποίο τα χείλη σας δεν είναι κόκκινα. Γι’ αυτό, φροντίστε να εφαρμόζετε ένα ενυδατικό με αντηλιακή προστασία και να κάνετε περισσότερες βόλτες στον ήλιο. Διαφορετικά, η ωχρότητα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου (δείτε εδώ ποια είναι τα υπόλοιπα συμπτώματά της), που συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, σε αναιμία. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσπρια, τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

*Φωτογραφία: makeupguineapig.com

Σχισμές στις άκρες

Η γωνιακή χειλίτιδα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόγος που τα χείλη «σκίζονται» στις άκρες. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η λοίμωξη από βακτήριο ή μύκητα, η έλλειψη βιταμινών και η αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε παιδιά που φοράνε σιδεράκια λόγω διαρροής σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει.

Αποχρωματισμός των χειλιών

Αν είστε καπνιστής, ο αποχρωματισμός των χειλιών στα σημεία που ακουμπά το τσιγάρο συνηθίζεται. Όμως, μπορεί να είναι και ένδειξη διαβήτη, γι’ αυτό μην αμελήσετε να κλείσετε άμεσα ραντεβού στον γιατρό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v