Είμαι 21 ετών και θέλω να γίνω μητέρα. Είμαι πολύ μικρή ακόμα;

Είμαι 21 ετών και θέλω να γίνω μητέρα. Είμαι πολύ μικρή ακόμα;
Ερώτηση:
Συζώ με κάποιον εδώ και ενάμιση χρόνο και η σχέση μας οδεύει προς τον γάμο (συγκεκριμένα πρόκειται να παντρευτούμε σε ένα μήνα). Είμαστε και οι δύο αρκετά σίγουροι πως η σχέση μας θα κρατήσει. Τους τελευταίους 2 μήνες θέλω πολύ να κάνω ένα παιδί. Εκείνος είναι 28 χρονών οπότε συμφωνεί στο να κάνουμε παιδί, αλλά εγώ είμαι μόνο 21. Νιώθω πως έχει χτυπήσει το βιολογικό μου ρολόι λίγο νωρίς, αλλά θέλω τόσο πολύ να γίνω μαμά και δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Πριν 2 χρόνια έχασα την μητέρα μου (με την οποία ήμασταν πολύ δεμένες) και πιθανόν εξαιτίας αυτού βιάζομαι να γίνω μητέρα. Οι φίλοι και οι συγγενείς μου δεν υποστηρίζουν καθόλου αυτή μου την επιθυμία. Θέλω να γίνω μαμά σε μία ηλικία που είναι θεωρητικά, μη συμβατή με την μητρότητα, παρόλο που νιώθω έτοιμη να αναλάβω κάθε ευθύνη. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Να γίνω μαμά χωρίς να με νοιάζει η άποψη των άλλων; Ή να πείσω τον εαυτό μου πως είναι ακόμα νωρίς;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η επιθυμία για μητρότητα είναι μια υπέροχη επιθυμία! Πολλές φορές στις μέρες μας, λόγω των δύσκολων συνθηκών, κινδυνεύει να καταγράφεται περισσότερο ως ανάγκη, ως επιτακτική διαδικασία που λόγω χρονολογικού περιορισμού, αν δεν βιωθεί θα χαθεί. Η πίεση αυτή κλέβει κατά πολύ από την χαρά και την ελευθερία μέσα στην οποία μπορεί να παραχθεί μια τέτοια απόφαση.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μιλάτε για επιθυμία. Επιθυμία μάλιστα που προκύπτει από μια εμπειρικά όμορφη σχέση, αυτή με τη δική σας μητέρα. Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο προχώρημά σας να σας δυσκολεύει και να ψάχνετε τρόπους να βιώσετε ξανά μια σχέση τόσο δυνατή, τόσο σημαντική. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, κάνετε το πιο σημαντικό βήμα. Βάζετε τις καλές βάσεις, το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ένα παιδί μπορεί να έρθει στον κόσμο και να μεγαλώσει όμορφα. Το πλαίσιο αυτό είναι η σχέση με τον σύντροφό σας. Πάρτε, λοιπόν, όλη την ευθύνη και φροντίστε τη σχέση σας, γιατί εκείνη είναι που θα κυοφορήσει, όχι μόνο το μελλοντικό παιδί σας, αλλά τη μελλοντική ζωή σας!

Η επιλογή του συντρόφου σας και της μεταξύ σας δέσμευσης  είναι στοιχεία πολύ σημαντικά που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το επόμενο βήμα, όταν αισθάνεστε ότι προχωράτε καλά. Δεν υπάρχει απόλυτος χρόνος κατά τον οποίο είναι σωστό ή λάθος το προχώρημα! Φροντίστε εσάς και αξιοποιήστε το χρόνο υπέρ σας.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v