Η 25 μηνών κόρη μου δεν μιλάει καθόλου. Να ανησυχήσω;

Η 25 μηνών κόρη μου δεν μιλάει καθόλου. Να ανησυχήσω;
Ερώτηση:
Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών,με βάρος 13 κιλά και ύψος 90 πόντους. Η ερώτησή μου και η ανησυχία μου είναι ότι ακόμα δεν μιλάει καθόλου. Έχω ρωτήσει την παιδίατρο και μου έχει πει να μην ανησυχώ. Θα εκτιμούσα και την δική σας γνώμη. Σας ευχαριστώ. 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: ehowcdn.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε παιδιού είναι διαφορετικός. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικού και απόκλισης από το φυσιολογικό. Η ανάπτυξη σαφώς δεν αφορά μόνο τη σωματική αύξηση, αλλά και τις δεξιότητες τις οποίες ένα παιδί αναμένεται να κατακτά ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται.

Στο ερώτημά σας λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό που έχετε επικοινωνήσει την ανησυχία σας με τον παιδίατρό σας και που εκείνος είναι καθησυχαστικός απέναντί σας. Είναι σημαντική η δική του ματιά, διότι έχει μια συνολική εικόνα του παιδιού σας και της ανάπτυξής του, επομένως εάν εκείνος δεν ανησυχεί για το αν σημαίνει κάτι η απουσία λόγου, εφόσον τον εμπιστεύεστε, μπορείτε να τον ακούσετε.

Ακόμη κι αν ωστόσο ο παιδίατρος δεν εντοπίζει κάποια παθολογία, θα ήταν σημαντικό για να βοηθήσετε την κόρη σας, να πάρετε μια εκτίμηση και από έναν λογοπεδικό. Η εκτίμηση αυτή θα ήταν βοηθητική καθώς μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το πώς να τη βοηθήσετε να παράγει λόγο ή ακόμη να ακολουθήσει η ίδια κάποιες συναντήσεις μαζί του, έτσι ώστε να προχωρήσει καλά.

Είναι καλό να αξιοποιήσετε την αγωνία σας για να φροντίσετε την κόρη σας! Η φροντίδα δεν χρειάζεται να περιμένει την ανάγκη για να δοθεί.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v