Ο γιος μου παρά το ότι είναι καλός μαθητής, ξαφνικά άρχισε να κλαίει για να μην πάει σχολείο. Τι να κάνω;

Ο γιος μου παρά το ότι είναι καλός μαθητής, ξαφνικά άρχισε να κλαίει για να μην πάει σχολείο. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Τον τελευταίο μήνα, ο γιος μου παρότι είναι πολύ κάλος μαθητής, μου ζητάει να μην πηγαίνει σχολείο και κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί και μόλις ξυπνήσει το πρωί, κλαίει και αρνείται να ετοιμαστεί για το σχολείο. Αυτό συμβαίνει κάθε βραδύ και κάθε πρωί και υστέρα από μια κουβέντα μαζί του που έκανα, μου είπε ότι η μέρα του στο σχολείο είναι πολύ φορτωμένη, γράφουν συνέχεια και κουράζεται. Όσο κι αν έχουμε συζητήσει πάνω στο θέμα αυτό, δεν μπορούμε να το λύσουμε. Μίλησα και με την δασκάλα του, η οποία δεν το αρνήθηκε αλλά θεωρεί ότι πρέπει να βγάλει την ύλη και ότι πρέπει να γράφουν κατά αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά, βάσει της καθημερινότητάς τους, βρίσκουν αφορμές να ρωτούν για διάφορα θέματα τους γονείς τους, έτσι ώστε να διαμορφώνουν μια στάση ζωής για να προχωρήσουν. Το σχολείο έχει πολλή χαρά, έχει ωστόσο και υποχρεώσεις και δυσκολίες. Χρειάζεται να ξέρουν, λοιπόν, τα παιδιά σε τι είναι χρήσιμος ο κόπος τους και πού αυτός θα τους βοηθήσει στη ζωή τους.

Είναι πολύ ωραίο που συζητάτε τακτικά. Είναι μια καλή αφορμή για να μάθετε στο παιδί την αξία της προσπάθειας, της εργατικότητας, της συνεργασίας, της μη παραίτησης αλλά και της χαρά και της ελευθερίας.

Εκτός από τις συζητήσεις σας, είναι πολύτιμο να βλέπει και από εσάς, τους γονείς του, να υπερασπίζεστε στη δική σας φάση ζωής αυτές τις αξίες, έτσι ώστε να του επιβεβαιώνετε ότι είναι σημαντικές και χρήσιμες κι ότι είναι καλό να τις κρατήσει.

Η δυσκολία του βεβαίως να πάει στο σχολείο, χρειάζεται να σας παρακινήσει να αναρωτηθείτε πέρα από την κούρασή του, τι άλλο τον κάνει να επιθυμεί να μείνει στο σπίτι. Το κλίμα που υπάρχει στο σπίτι σας, τυχόν αλλαγές ή δυσκολίες, η δυνατότητα αποχωρισμού και διάφορα ακόμη θέματα χρειάζονται φροντίδα. Πέρα από τη δασκάλα του, θα ήταν χρήσιμο να μοιραστείτε τον προβληματισμό σας με κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε, έτσι ώστε να πλαισιώσετε όμορφα αυτή τη δυσκολία του γιου σας.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v