Γιατί η κόρη μου, που έχει διαγνωστεί με αυτισμό, δεν δέχεται να λέει συγκεκριμένα ονόματα;

Γιατί η κόρη μου, που έχει διαγνωστεί με αυτισμό, δεν δέχεται να λέει συγκεκριμένα ονόματα;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 6 χρόνων με αυτισμό πολύ υψηλής λειτουργικότητας. Εδώ και 2 χρόνια κάνει κάθε εβδομάδα 1 ώρα λογοθεραπεία, 1 εργοθεραπεία και 1 με ψυχολόγο. Επίσης, πρόσφατα ξεκίνησε θεατρικό παιχνίδι και συνεδρίες ψυχολογίας μαζί με ένα άλλο παιδάκι. Ένα θέμα που με απασχολεί είναι ότι δεν θέλει να λέει ονόματα π.χ. Ελένη, Κώστας. Αυτά που δέχεται να πει είναι πολύ λίγα. Επίσης, κάποια ζώα και διάφορες άλλες λέξεις. Είναι ένα πολύ χαρούμενο παιδί, καλή μαθήτρια, κοινωνική αν και επειδή της λείπει η διπλωματία και η χαλαρότητα, συχνά δυσκολεύεται. Τι μπορεί να είναι αυτό που την εμποδίζει να πει τις λέξεις και πώς μπορώ να τη βοηθήσω; Αρνείται έντονα κάθε προσπάθειά μου. Παρόλα αυτά, κατάφερα και την έκανα τουλάχιστον σε επίπεδο ανάγνωσης να τα λέει συλλαβιστά. Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο και αξιοθαύμαστο το πόσο πολύ έχετε φροντίσει την κόρη σας! Είναι τόσο όμορφη η εξέλιξή της που σας κάνει να ξεχνάτε τη δυσκολία της, καθώς βλέπετε τις πολλές δυνατότητές της! Όλα αυτά τα καλά που έχει καταφέρει είναι κέρδος της δικής της προσπάθειας, την οποία μπορεί να χαρεί επειδή εσείς την πλαισιώνετε πολύ όμορφα.

Ακριβώς επειδή έχετε φροντίσει ώστε η κόρη σας να έχει την κατάλληλη στήριξη και παρέμβαση, χρειάζεται αυτή σας την απόφαση να την εμπιστευτείτε. Οι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί σας και μαζί της, είναι εκεί για να σας ακούσουν, για να την ακούσουν και για να φροντίσουν για εκείνη. Τα ερωτήματά σας έχει νόημα, λοιπόν, να στραφούν προς τους συνεργάτες σας, αφού έχουν την πλήρη εικόνα του παιδιού σας, αλλά και θεραπευτικό πλάνο. Είναι σημαντικό το ότι ήδη τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά. Κάθε εξέλιξη έχει έναν άλλο ρυθμό, οπότε επιτρέψτε της να βρει τον δικό της.

Η προσπάθειά σας λοιπόν χρειάζεται να στραφεί στο να τη χαρείτε και να νιώθει αυτήν την όμορφη αποδοχή σας που της δίνει δύναμη να προχωράει! Με τη δύναμη αυτήν θα αξιοποιήσει και τα μέγιστα από τις θεραπείες της!

Να τη χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v