Η κόρη μου κι εγώ έχουμε έρθει πιο κοντά με τον πρώην άντρα μου όμως δεν υπάρχει περίπτωση επανασύνδεσης. Μπορεί να μπερδευτεί το παιδί με τη συμπεριφορά μας;

Η κόρη μου κι εγώ έχουμε έρθει πιο κοντά με τον πρώην άντρα μου όμως δεν υπάρχει περίπτωση επανασύνδεσης. Μπορεί να μπερδευτεί το παιδί με τη
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Με τον πρώην σύζυγό μου έχουμε χωρίσει τα τελευταία 6 χρόνια και έχουμε ένα κοριτσάκι 8 χρονών. Οι σχέσεις μας ήταν τραγικές μέχρι και πριν 2 μήνες. Είχαμε μόνο τα τυπικά όταν ερχόταν να πάρει το παιδί και όταν το γυρνούσε μετά το σαββατοκύριακο. Τους τελευταίους 2 μήνες, έχει αλλάξει πολύ η σχέση μας, υπάρχει επικοινωνία και σε συζητήσεις που κάνουμε το μόνο που μας απασχολεί είναι να μεγαλώσουμε ένα ισορροπημένο παιδάκι! Ενώ η επικοινωνία μέχρι τώρα ήταν αυτή που είχε οριστεί από το δικαστήριο, ο πρώην σύζυγός μου έρχεται για πρώτη φορά έπειτα από τόσα χρόνια σπίτι μου τρώμε όλοι μαζί, παίζουμε, την διαβάζουμε μαζί... Ο προβληματισμός μου είναι αν όλη αυτή η συχνή επαφή μπορεί να μπερδέψει το παιδί και να το κάνει να νιώσει πως ο μπαμπάς και η μαμά θα ξαναείναι μαζί κάτι όμως που το έχουμε ξεκαθαρίσει και οι δύο πως δεν υπάρχει θέληση για κάτι τέτοιο! Το παιδί για την ώρα το διαχειρίζεται υπέροχα. Χαίρεται όταν είμαστε όλοι μαζί, περνάμε πολύ όμορφα αλλά όταν φεύγει ο μπαμπάς της δεν επηρεάζεται ή τουλάχιστον έτσι δείχνει! 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: nawa3em.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά δημιουργούν σκέψεις βασισμένες στην εμπειρία τους, στο υλικό το οποίο έχουν μέσα από την ημέρα τους. Ένα μπλεγμένο μήνυμα είναι λοιπόν πιθανό να τα μπερδέψει και να κινηθεί η σκέψη τους προς άλλη κατεύθυνση. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την άλλη, όσο και αν υπάρχει μια έντονη επιθυμία, εφόσον παραμένει ξεκάθαρο, δεν αφήνει περιθώρια σύγχυσης. Τα παιδιά έχουν πάντα αγωνία για τους γονείς τους και η έγνοια τους είναι να τους βλέπουν καλά. Καλά χώρια ή καλά μαζί. Το καλά είναι το σημαντικό στοιχείο.

Στο ερώτημά σας, λοιπόν, μοιάζει να μιλάτε για μια μεγάλη αλλαγή έπειτα από πολλά χρόνια. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που σας κινητοποίησε να αλλάξετε, αν ωστόσο έχετε μια καλύτερη επικοινωνία τώρα, είναι σημαντικό. Για να διαφυλάξετε αυτή την καλή εξέλιξη, έχετε σε επίπεδο ενηλίκων να πάρετε σημαντικές αποφάσεις, πού το πάτε, τι θέλετε, με ποιον τρόπο θα το καταφέρετε. Κάντε μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ σας. Είναι σημαντικό να βάζετε εσείς τους όρους στη μεταξύ σας σχέση, έχοντας πάντα κατά νου ότι κάθε σας κίνηση επηρεάζει και το παιδί.

Είναι πολύ όμορφο που επιτρέπετε να αναπτυχθούν σχέσεις ή να βιωθούν με έναν διαφορετικό τρόπο. Πολύ όμορφο επίσης που χαίρεστε τη σχέση που αναπτύσσει το κορίτσι σας με τον πατέρα του. Η σχέση λοιπόν αυτή είναι ξεχωριστή  κι όσο μεγαλώνει υπάρχουν δυνατότητες ξεχωριστού χρόνου και εμπειριών με τον καθένα σας, έτσι ώστε να μπορεί να σας χαρεί και τους δυο σας στο προσωπικό σας προχώρημα.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v