7 ασκήσεις γιόγκα για να ενεργοποιήσετε τα τσάκρα σας

7 ασκήσεις γιόγκα για να ενεργοποιήσετε τα τσάκρα σας

Τη γιόγκα την ξέρετε σίγουρα. Τα τσάκρα μπορεί να μην τα έχετε ακούσει ποτέ, γι’ αυτό θα σας βοηθήσουμε να περπατήσετε (και να διαλογιστείτε!) σ’ αυτά τα ανεξερεύνητα μονοπάτια. Τα τσάκρα, λοιπόν, είναι τα κέντρα του σώματός μας μέσα από τα οποία πιστεύεται ότι περνάει η ενέργειά μας. Είναι 7 στο σύνολο και βρίσκονται σε μια ευθεία από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Αν είναι ανοιχτά, θεωρείται ότι η ενέργεια που έχουμε μέσα μας κυκλοφορεί ελεύθερα, ενώ αν «μπλοκαριστούν», η ενέργεια σταματάει να ρέει στο σώμα μας, κάτι που -σύμφωνα πάντα με τους... θεωρητικούς της γιόγκα- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής μας.

*Φωτογραφία: pixfeeds.com

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα τσάκρα μας με μια σειρά εύκολων ασκήσεων- μία για το καθένα. Μπορεί να μην σας βρίσκει σύμφωνους αυτή η εξήγηση, όμως δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε τις παρακάτω ασκήσεις, ακόμα κι αν δεν έχετε καμία επαφή με τη γιόγκα. Είναι πολύ απλές και σας εγγυόμαστε ότι θα σας βοηθήσουν να ξεπιαστείτε και να χαλαρώσετε- τις έχουμε ήδη δοκιμάσει εμείς.

Ωστόσο, αν ο γιατρός σας σας έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε μορφή άσκησης λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή αν δυσκολευτείτε να τις φέρετε εις πέρας, καλό θα είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του πριν συνεχίσετε.

Το δέντρο

Τσάκρα: Ρίζα

Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια στο πλάι. Ρίξτε το βάρος στο αριστερό πόδι και τοποθετήστε το δεξί πέλμα στο εσωτερικό του αριστερού μηρού. Μόλις βρείτε την ισορροπία, φέρτε τα χέρια μπροστά από το στήθος και ενώστε τις παλάμες. Εισπνέοντας από τη μύτη, σηκώστε τα χέρια πάνω από τους ώμους με τις παλάμες ενωμένες. Μείνετε σε αυτή τη στάση για λίγα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε από την αντίθετη πλευρά.



Με την άσκηση αυτή ενεργοποιείτε το τσάκρα της ρίζας με αποτέλεσμα να νιώθετε ασφαλείς, δυνατοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση γιατί μπορείτε να στηριχτείτε στον εαυτό σας. Αν το τσάκρα της ρίζας μπλοκαριστεί, χάνετε την αυτοεκτίμησή σας και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε πλέον να βασιστείτε στις δυνάμεις σας.

Η θεά

Το ιερό τσάκρα

Η άσκηση της θεάς βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, αφού γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι και το εσωτερικό των μηρών, της σπονδυλικής στήλης ενώ βοηθά και στην ισορροπία.  Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ακριβώς πώς μπορείτε να την κάνετε.



Η στάση αυτή είναι ευεργετική για το αναπαραγωγικό σύστημα και τα γεννητικά όργανα, γι’ αυτό και αντιπροσωπεύει τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα. Για τους ίδιους λόγους, το ιερό τσάκρα συνδέεται με την απόλαυση και θεωρείται πως όταν είναι σε ισορροπία, μας βοηθά να είμαστε δημιουργικοί, να βλέπουμε τη ζωή θετικά και να δεχόμαστε εύκολα τις αλλαγές. Αντίθετα, όταν μπλοκαριστεί, γινόμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και συναισθηματικά ασταθείς.

Η βάρκα

Τσάκρα: Αφαλός

Η στάση της βάρκας δυναμώνει τον κορμό και τους τετρακέφαλους ενώ ουσιαστικά είναι σαν να κάνετε κοιλιακούς χωρίς να καταπονείτε τον αυχένα σας. Δείτε βήμα-βήμα πώς θα την πετύχετε:



Ανοίγοντας το τσάκρα του αφαλού, νιώθετε δυνατοί, είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, παίρνετε εύκολα αποφάσεις και γίνεστε ιδιαίτερα παραγωγικοί. Αν μπλοκαριστεί, όμως, παραμένετε αδρανείς και στάσιμοι και αποφεύγετε να αναλαμβάνετε ευθύνες.

Η καμήλα

Τσάκρα: Καρδιά

Τεντώνεται όλο το μπροστινό μέρος του σώματος με το στήθος και την κοιλιακή χώρα, δυναμώνετε τους γοφούς και τους μύες της πλάτης ενώ βελτιώνετε τη στάση του σώματός σας. Με τη στάση αυτή, αποβάλλετε το άγχος και την κούραση και νιώθετε γεμάτοι ενέργεια. Στο βίντεο θα δείτε πώς θα την πετύχετε:



Ενεργοποιώντας το τσάκρα της καρδιάς, μαθαίνετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, γίνεστε δοτικοί, καλλιεργείτε την ενσυναίσθησή σας και μπορείτε να συγχωρείτε πιο εύκολα τους συνανθρώπους σας. Γι’ αυτό, θεωρείται ότι το τσάκρα της καρδιάς μάς βοηθά να αναπτύξουμε υγιείς σχέσεις και να μάθουμε να αγαπάμε απεριόριστα. Διαφορετικά, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και γινόμαστε καχύποπτοι με τους γύρω μας.

Η λαμπάδα

Τσάκρα του λαιμού

Η στάση αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, δυναμώνει τον κορμό,  θεωρείται ευεργετική για το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ βοηθά και τη διαδικασία της πέψης.



Όταν το τσάκρα του λαιμού είναι ενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχουμε μάθει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο, να ακούμε πραγματικά τους συνανθρώπους μας και να μην τους κρίνουμε. Δεν φοβόμαστε, επίσης, να «έχουμε φωνή» και να είμαστε ειλικρινείς. Αντίθετα, αν μπλοκαριστεί το τσάκρα του λαιμού, σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί ακροατές και ότι έχουμε την τάση να μιλάμε πολύ για τον εαυτό μας χωρίς όμως να λέμε κάτι ουσιαστικό.

Η εύκολη στάση

Τσάκρα: Τρίτο μάτι

Η συγκεκριμένη στάση είναι η στάση του διαλογισμού και συνήθως γίνεται πριν την έναρξη των ασκήσεων γιόγκα και μετά το τέλος τους. Είναι πανεύκολη, χαλαρωτική και σας βοηθά να «ξεπιαστείτε» στα πόδια.



Το Τρίτο Μάτι θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των υπόλοιπων τσάκρα. Με την ενεργοποίησή του, γίνεστε πιο δεκτικοί στο να μάθετε καινούρια πράγματα και να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Έχετε διαίσθηση και εμπιστεύεστε την σοφία που πηγάζει από μέσα σας για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και να κάνετε σωστές επιλογές. Όταν το Τρίτο Μάτι δεν είναι ενεργοποιημένο, αντιμετωπίζετε τα πράγματα κυνικά και έχετε παρωπίδες, δυσκολεύεστε δηλαδή να δεχτείε εύκολα κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε.

Η στάση του πτώματος

Τσάκρα: Κορώνα

Ακούγεται μακάβρια όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι. Είναι πολύ απλή, αφού το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα και να έχετε ελεύθερα τα άκρα σας δεξιά και αριστερά- ο δάσκαλος της Γιόγκα πιθανώς σας πει να εφαρμόσετε κάποιες συγκεκριμένες αναπνοές αν είστε προχωρημένοι. Στόχος είναι η πλήρης χαλάρωση και το «καθάρισμα» του μυαλού από κάθε σκέψη.

*Φωτογραφία: yogawyz.com

Η ενεργοποίηση του Τσάκρα της Κορώνας σας βοηθά να έρθετε σε επαφή με εσωτερικό σας «εγώ», να εξυψωθείτε πνευματικά και να νιώθετε ελεύθεροι. Όταν η Κορώνα έχει μπλοκαριστεί, επικεντρώνεστε στα λάθος πράγματα στη ζωή σας, ,γιατί νομίζετε ότι από αυτά πηγάζει η ευτυχία.

Πηγές: yogajournal.com και mindbodygreen.com

v