Πώς να πω στον γιο μου ότι πρέπει να δουλέψει;

Πώς να πω στον γιο μου ότι πρέπει να δουλέψει;
Ερώτηση:
Το πρόβλημά μου είναι ότι ο γιος μου δεν σκέφτεται τι θα κάνει με το μέλλον του. Είχε κάποιες περιστασιακές δουλειές αλλά ήταν περισσότερο για χαρτζιλίκι- έχει τελειώσει ένα Ι.Ε.Κ. αλλά δεν τον ενδιέφερε τελικά το αντικείμενο που σπούδασε. Πλέον έχει φτάσει 22 ετών και τίποτα. Όταν τον ρωτάω τι κάνει με το θέμα της δουλειάς, αρπάζεται και έτσι σταματάω. Πώς θα του δώσω να καταλάβει ότι έχει μεγαλώσει και πρέπει να δουλέψει; Μπορεί να τα βγάζουμε πέρα με τον πατέρα του, αλλά και πάλι είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν θέλει να στηριχτεί στα πόδια του;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: mirror.co.uk

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο που έχετε μεγαλώσει τον γιο σας και θέλετε να τον δείτε να χαράζει τη δική του πορεία! Είμαι βέβαιη ωστόσο, ότι πέρα από τη δική σας αγωνία για το μέλλον του, η δική του είναι εντονότερη, ακόμη και εάν δεν μπορείτε να την αντιληφθείτε.

Τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι εξαιρετικά απαιτητικά, ιδιαίτερα όταν η διαμονή εξακολουθεί να είναι με την πατρική οικογένεια. Αυτό συμβαίνει διότι ενώ θεωρητικά η φάση ζωής έχει αλλάξει, πρακτικά τα οι συνθήκες παραμένουν ίδιες, δυσκολεύοντας τους νεαρούς ενήλικες να καταγράψουν τις δυνατότητές τους. Αυτή η επεξεργασία τούς γεμίζει αγωνία και φόβους για το μέλλον, ειδικά σε δύσκολους καιρούς όπως τους σημερινούς, για το αν θα τα καταφέρουν, εάν οι γνώσεις και οι ικανότητές τους είναι επαρκείς.

Έτσι, λοιπόν, το να του προσθέσετε και τη δική σας αγωνία, δεν μπορεί να είναι βοηθητικό. Γεμίστε τον γιο σας με ευχές και για μέλλον του! Αναγνωρίστε του το πόσο άξιος είναι, και πόσο καλά τα έχει καταφέρει στη μέχρι τώρα πορεία του! Ελευθερώστε τον να ονειρευτεί το δικό του προχώρημα δίνοντάς του ό,τι μπορείτε από τις αξίες και τη στάση σας.

Είναι πολύ όμορφο που υπερασπίζεστε την εργατικότητα και την εξέλιξη μέσα στην οικογένειά σας. Για να στηριχθεί ο γιος σας στα πόδια του, χρειάζεται πρωτίστως να ξέρει ότι έχει πόδια, έχει δηλαδή δυνάμεις, και αυτή είναι μια διαδικασία που μοιάζει να κάνει τούτη τη στιγμή. Χαρείτε τον και συνεχίστε κι εσείς να προχωράτε.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v