Η 2,5 ετών κόρη μου θέλει να γίνεται συνέχεια το δικό της με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ μας. Πώς θα την κάνω να με ακούσει;

Η 2,5 ετών κόρη μου θέλει να γίνεται συνέχεια το δικό της με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ μας. Πώς θα την κάνω να με ακούσει;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Είμαι μαμά δυο παιδιών, έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και ένα αγοράκι 50 ημερών! Έχω πρόβλημα με την κόρη μου η οποία είναι πάρα πολύ πεισματάρα και αντιδραστική. Δεν ακούει στο όχι και όταν θέλει να κάνει κάτι, θα φέρει τον κόσμο ανάποδα για το πάρει με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ μας για να προσπαθήσω να την κάνω έστω να με ακούσει ή να την ηρεμήσω είτε από φωνές είτε από κλάματα. Τι μου προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ μου με ακούσατε!
Απάντηση:

*Φωτογραφία: auktwb.org

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσουν τα παιδιά σας και να τα χαρείτε! Διανύετε μια πολύ απαιτητική περίοδο κατά την οποία έχετε υποδεχθεί το νέο μέλος της οικογένειάς σας που χρειάζεται τη διαρκή φροντίδα σας και ταυτόχρονα το κορίτσι σας μεγαλώνει και από μια άλλη αναπτυξιακή φάση, ζητά και διεκδικεί. Είναι πράγματι απαιτητική η καθημερινότητα, ωστόσο είναι υπέροχο που είστε παρούσα με έγνοια να φροντίσετε και τα δυο παιδιά.

Ο ερχομός του μωρού σας είναι λογικό να μετακίνησε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας από τις προηγούμενες θέσεις σας. Έτσι, λοιπόν, η κόρη σας, είναι αναμενόμενο να διεκδικεί με περισσότερη ένταση, καθώς τώρα η προσοχή σας δεν είναι αποκλειστικά στραμμένη σε εκείνη. Ο χρόνος, επιπλέον, μοιράζεται. Νιώθει την ανάγκη να φωνάξει ή να κλάψει προκειμένου να την φροντίσετε. Είναι σημαντικό να της δείξετε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται με αυτόν τον τρόπο και ότι είστε εκεί για εκείνη, για να σας μιλήσει, για να την ακούσετε. Χρειάζεται να το επαναλάβετε τόσο λεκτικά όσο και πρακτικά μέχρι να μπορέσει να το καταλάβει σαν τρόπο. Πολύ περισσότερο θα βοηθήσει το να μην φωνάζετε εσείς, αλλά να επικοινωνείτε μαζί της με τον τρόπο που της προτείνετε.

Με καλή διάθεση θα μπορέσει να κατανοήσει τα νέα δεδομένα, και εσείς θα βρείτε τρόπο να χαρείτε τη σχέση σας στη νέα της φάση.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v