Όταν η σχέση έχει «βαλτώσει»: 7 τρόποι να την ανανεώσετε

Όταν η σχέση έχει «βαλτώσει»: 7 τρόποι να την ανανεώσετε

Τον είδες, σε είδε,  ερωτευτήκατε. Είναι ο φίλος σου, ο αδελφός σου, ο εραστής σου. Είναι ο σύντροφός σου και πλέον η οικογένειά σου. Έχετε χτίσει το δικό σας μονοπάτι και βαδίζετε παράλληλα κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Δεν σας φοβίζει τίποτα πλέον! Γνωρίζετε τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες πλευρές,  όχι μόνο του συντρόφου σας αλλά και τις δικές σας. Έχετε δοκιμαστεί και ξέρετε να ξεπερνάτε οποιαδήποτε δυσκολία προκύπτει. Υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμός. Με άλλα λόγια είναι μια υπέροχη σχέση που σας γεμίζει και δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας χωρίς αυτή.

Τι συμβαίνει όμως όταν η ρουτίνα εισβάλλει απρόσκλητη στη σχέση σας;

Σε κάθε μακροχρόνια σχέση έρχεται η στιγμή που ο ενθουσιασμός εξατμίζεται και ο αυθορμητισμός και το πάθος αποσύρονται δίνοντας τη σκυτάλη σε μηχανικές κινήσεις και στη μονότονη καθημερινότητα. Δεν φταίει κανείς από τους δύο, είναι μάλλον αναπόφευκτο. Μια σχέση -το ξέρουμε όλοι- έχει τα πάνω της και τα κάτω της.

Δεν έχει τόση σημασία να αναλωθούμε στο πότε ξεκίνησε η ρουτίνα, αλλά, στο που αξίζει να επικεντρωθούμε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανανεωθεί μια σχέση. Η συνταγή δεν είναι μία και μοναδική (ωραίο θα ήταν!), το κοινό  συστατικό όμως παραμένει το ίδιο. Θέληση! Θέληση… και μερικές συμβουλές, όπως:

Μιλήστε!

Πολλές φορές μετά από μια κουραστική μέρα, θέλουμε και επιδιώκουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας και να αδειάσουμε το μυαλό μας από σκέψεις που αφορούν τα παιδιά, τη δουλειά και ό,τι άλλο μας κουράζει. Όμως, η δική σας σιωπή οδηγεί και στη σιωπή του συντρόφου σας. Επικοινωνήστε όπως τον πρώτο καιρό. Προτιμήστε να κάνετε διάλογο με τον σύντροφό σας και όχι με τον εαυτό σας. Μην σκέφτεστε «Σιγά μην του πω αυτό, δεν θα τον ενδιαφέρει». Θα ενδιαφερθεί, όταν ενδιαφερθείς. Θα μιλήσει για την ημέρα του, όταν μιλήσεις και εσύ για την δική σου. Καμία πτυχή της καθημερινότητάς σας δεν είναι βαρετή ή λίγη.

Καιρός για δύο!

Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι για εσάς τους δύο; Ένα ταξίδι, μία εκδρομή, ένα ξενύχτι; Αλλά ακόμη και το πιο απλό: να καθίσετε στον καναπέ με το κρασάκι σας στο ένα χέρι και το ποπ κορν στη μέση και να δείτε ταινία, χωρίς να πάρει κανέναν από τους δύο ο ύπνος. Ναι, τώρα που το σκέφτεσαι έχει περάσει πολύς καιρός. Είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια περνούν χρόνο μαζί. Το να αφιερώσετε λίγη (ή πολλή) ώρα στο σύντροφό σας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη σχέση σας.

Μικρές κινήσεις

Τον πρώτο καιρό κρατιόσασταν από το χέρι, ανταλλάσατε φιλιά φανερά ή κρυφά, αγκαλιαζόσασταν και κάνατε φιλοφρονήσεις ο ένας στον άλλο.
Φλερτάρατε! Το «σ’αγαπώ» δεν έβγαινε τόσο εύκολα όσο τώρα, αλλά είχε μεγαλύτερη βαρύτητα. Γιατί όμως να αναπολείς αυτό το στάδιο της σχέσης και να μην το επαναφέρεις στην καθημερινότητά σου; Δεν χρειάζεσαι λόγο και αιτία για να φιλήσεις τον σύντροφό σου, να τον αγκαλιάσεις, να του πεις κάτι όμορφο. Η τρυφερότητα που υπάρχει σε συνδυασμό με την εγγύτητα θα υπενθυμίσει και στους δύο πόσο δυνατή είναι η σχέση σας.

Ένα διήμερο μόνο για εσάς!

Είναι δύσκολο, οι υποχρεώσεις είναι πολλές και ατελείωτες, όμως, αξίζει τον κόπο! Επιστρατεύστε γιαγιάδες (άλλο που δεν θέλουν!) ή -αν έχετε την δυνατότητα- νταντάδες και προγραμματίστε ένα διήμερο σε ένα κοντινό προορισμό ή καταστρώστε σχέδια για έναν μακρινό. Δεν έχει σημασία το πού! Αυτό που χρειάζεται είναι να μπείτε στη διαδικασία να κάνετε σχέδια, όπως κάνατε παλιότερα. Είναι μια διασκεδαστική διαδικασία που αυτόματα σας φέρνει πιο κοντά. Μην χάνετε χρόνο!

Αυθορμητισμός!

*Φωτογραφία: self.com

Μια νυχτερινή βόλτα, μία μη προγραμματισμένη έξοδος θα σας κάνει σίγουρα να νιώσετε πολύ όμορφα. Στείλτε ένα μήνυμα στο σύντροφο σας όταν είναι στη δουλειά και δώστε ραντεβού στο παλιό σας στέκι για ένα γρήγορο καφέ. Μαγειρέψτε το αγαπημένο του φαγητό. Αφήστε του ένα «πονηρό» σημείωμα γεμάτο υποσχέσεις για το βράδυ. Οποιαδήποτε μικρή, αυθόρμητη κίνηση ρομαντισμού είναι αρκετή για να φτιάξετε τη μέρα σας.

Κοινές δραστηριότητες

Τα ζευγάρια που κάνουν μαζί πράγματα δένονται περισσότερο. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως να μαγειρέψετε παρέα ή να κάνετε γυμναστική μαζί. Δεν χρειάζονται εξεζητημένες καταστάσεις μόνο θέληση και προγραμματισμός. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσετε σαν αγγαρεία. Πρέπει να σκεφτείτε τι αρέσει σε σας και τι στον σύντροφο σας.

Ένα ευχαριστώ!

Τίποτα δεν μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας περισσότερο από την αναγνώριση -την αμοιβαία κατανόηση για την προσπάθεια που γίνεται και από τις δύο πλευρές. Μην ξεχνάτε να λέτε «ευχαριστώ» και για τα πιο απλά πράγματα. «Ευχαριστώ που πήρες σήμερα τα παιδιά απ'το σχολείο», «Ευχαριστώ που σιδέρωσες. Το χρειαζόμουν αυτό το πουκάμισο». Είναι κάτι που θεωρείται αυτονόητο και δεν λέγεται συχνά, όμως, μόλις ειπωθεί γαληνεύει την ψυχή μας.

v