20 μαθήματα ζωής που θέλω να δώσω στην κόρη μου…

20 μαθήματα ζωής που θέλω να δώσω στην κόρη μου…

Πόσο μπορεί να απέχουν οι συμβουλές που θέλεις να δώσεις στην κόρη σου απ’ αυτές που θέλεις να δώσεις στον γιο σου, ακούμε κάποιες φωνές να αναρωτιούνται. Μπορεί να απέχουν τόσο όσο ο βαθμός ταύτισης που νιώθει μια γυναίκα προς μια άλλη (εκκολαπτόμενη) γυναίκα (σε σχέση με τα σημεία ταύτισης που θα νιώσει μ’ ένα αγόρι), απαντάμε.

Μια μαμά και blogger, η Ξένια απ’ τη Θεσσαλονίκη, μας έστειλε ένα πολύ τρυφερό κείμενο στο οποίο περιγράφει όλα όσα θα ήθελε να πει στην 9χρονη κόρη της καθώς εκείνη μεγαλώνει, αλλάζει και ανοίγει τα φτερά της.

«Κοριτσάκι μου,

Είσαι ακόμη μικρή για να καταλάβεις πολλές απ’ τις παρακάτω συμβουλές. Εγώ όμως δεν είμαι πια μικρή. Είμαι μεγάλη. Και σοφή μπορεί να μην είμαι -και να μη γίνω ποτέ- όμως έχω μερικές συμβουλές να σου δώσω, μικρή μου.

Αρχίζω (υποσχέσου μου ότι, όποτε και να το διαβάσεις αυτό, δεν θα βαρεθείς και δεν θα το παρατήσεις στη μέση). 

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε εκφοβίζει, να σε προσβάλλει και να σου ασκεί οποιουδήποτε τύπου βία -βία, μικρή μου, δεν είναι μόνο η χειροδικία. 

Μη φοβηθείς να πεις "όχι", επειδή δεν θες να γίνεις δυσάρεστη ή "πληγωτική"! Το "όχι" είναι "όχι" και πρέπει να γίνεται σεβαστό, όποια αφετηρία κι αν έχει! 

Μην πέφτεις ποτέ στο κρεβάτι χωρίς να ξεβαφτείς και χωρίς να πλύνεις καλά το πρόσωπό σου! Ποτέ! 

Πλένε τα δόντια σου τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα -μεγαλώνοντας θα μετανιώσεις πικρά την εφηβική σου αμέλεια. 

Τα ξυράφια δεν είναι για το δέρμα σου! Κάνε λίγη υπομονή -όταν μεγαλώσεις λίγο ακόμα θα το φροντίσουμε. 

Η ανεξαρτησία σου είναι το δυνατότερό σου όπλο. Πες "ναι" στη βοήθεια και μη φοβάσαι να τη ζητήσεις, αλλά μεγαλώνοντας, πρέπει να μάθεις ότι μόνοι μας χτίζουμε την ευτυχία μας. 

Φύγε απ' το σπίτι, όσο γρηγορότερα μπορείς. Ξέρεις ότι εγώ -εντελώς συναισθηματικά- θέλω να μείνεις για πάντα κοντά μου, όμως όσο μικρότερη μάθεις να ζεις μόνη σου, τόσο το καλύτερο για ΄σένα. 

Ναι, το σώμα ή το πρόσωπό σου μπορεί να έχουν ατέλειες, αλλά μάντεψε... κανείς δεν είναι τέλειος!

Το ζεστό χαμόγελο, η αυτοπεποίθηση και το χιούμορ σου θα σε κάνουν ακαταμάχητη. Άκου τη μανούλα... Ξέρει. 

Μάθε να οδηγείς από μικρή και μην αφήσεις κανένα σεξιστικό σχόλιο απ' τα δεκάδες που θ' ακούσεις στον δρόμο να σε επηρεάσει! 

Σπούδασε, μελέτησε, διάβασε, πήγαινε πολύ σινεμά και θέατρο! 

Να αντιδράσεις και να μου εναντιωθείς όταν μπεις στην εφηβεία -θα είναι ο τρόπος σου να βρεις τον εαυτό σου. Αλλά, σε παρακαλώ, μην χάσεις ποτέ τον σεβασμό σου και μην κλείσεις ποτέ εντελώς τ' αυτιά σου. Κάτι ξέρει η μανούλα... Να την ακούς. 

Κάποτε ίσως αναρωτηθείς "γιατί νιώθω τόσο εξαντλημένη;" ή "γιατί είναι τόσο κακή διάθεσή μου;". Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείς (πριν καταδυθείς στον εσωτερικό σου κόσμο) είναι: τρώω σωστά-κοιμάμαι καλά-φροντίζω τον εαυτό μου; 

Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις: από πρίμα μπαλαρίνα έως πρωθυπουργός! Μην αφήσεις τίποτα να μπει εμπόδιο ανάμεσα σε 'σένα και στα όνειρά σου! 

Προτίμησε τα άνετα, απ' τα σέξι ρούχα. Θα έχεις καλύτερη διάθεση. Στο υπογράφω. 

Αγάπα με όλη σου την ψυχή, χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Ποτέ η αγάπη δεν πηγαίνει χαμένη! 

Φρόντισε οι φίλοι και η σχέση σου να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Διάλεξε ανθρώπους που εκτιμάς βαθιά, όχι που (απλώς) περνάς συμπαθητικά όταν βγαίνεις. 

Γέλα πολύ, προσπάθησε να βλέπεις την αστεία πλευρά των πραγμάτων, μην παίρνεις και τόσο στα σοβαρά τα πάντα! 

Μην υποθέτεις ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο μυαλό σου. Ζήτα βοήθεια, αν τη χρειάζεσαι, πες το παράπονό σου, αν έχεις και, με δυο λόγια, μίλα στους κοντινούς σου ανθρώπους! 

Αγάπα τον εαυτό σου, μ' όλα του τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία, τις στιγμές μεγαλείου και μικρότητας, τα υπέροχα προτερήματα και τα εκνευριστικά ελαττώματα. Μάθε να σε φροντίζεις, να σε αγαπάς και να σε συγχωρείς! 

Ελπίζω, μικρή μου, ότι δεν σε κούρασα. 

Σε φιλώ πολύ, 

Η μαμά»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v