Ο γιος μου θα νιώσει ότι τον παραμελώ αν τον γράψω στον βρεφονηπιακό σταθμό;

Ο γιος μου θα νιώσει ότι τον παραμελώ αν τον γράψω στον βρεφονηπιακό σταθμό;
Ερώτηση:
Ο γιος μου τον Σεπτέμβρη θα γίνει δύο χρονών. Σκέφτομαι να τον ξεκινήσω βρεφονηπιακό σταθμό διότι περιμένω και δεύτερο παιδάκι! Υπάρχει περίπτωση να θεωρήσει ότι τον απομακρύνω από το σπίτι λόγω του βρέφους;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι μια υπέροχη διαδικασία που συμβαίνει ανεξάρτητα από τα άλλα νέα δεδομένα της ζωής. Ο γιος σας μεγαλώνει ούτως ή άλλως και έχετε να βρείτε τρόπους να υποστηρίξετε και να χαρείτε το μεγάλωμά του, ανεξάρτητα από το εάν περιμένετε δεύτερο παιδάκι. Αφού συνυπολογίσετε και το ευχάριστο νέο αυτό, έχετε πολλούς περισσότερους λόγους να χαρείτε και όχι να ενοχοποιηθείτε.

Είναι σημαντικό, εσείς πρώτη από όλους, να έχετε ξεκάθαρους στο μυαλό σας τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε να γράψετε τον γιο σας σε σταθμό. Από την εμπειρία αυτήν, και στην αναπτυξιακή φάση στην οποία θα βρίσκεται, έχει πολλά να κερδίσει. Ο σταθμός, πέρα από το πρακτικό κομμάτι το οποίο εξυπηρετεί σε θέμα ωραρίου, το σημαντικότερο είναι ότι προσφέρει ένα νέο πλαίσιο στο παιδί, πέρα από το σπίτι του και την οικογένειά του, για να σχετιστεί, να ενταχθεί, να μάθει. Μετά τη νέα αυτήν εμπειρία, το παιδί επιστρέφει ξανά στο σπίτι του, ώστε να χαρεί τις νέες του δεξιότητες με τους γονείς του, να τις δοκιμάσει και να τις εμπλουτίσει. Έτσι, λοιπόν, οι γονείς προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα να ανοιχτεί στον έξω κόσμο με την ταυτόχρονη αίσθηση ασφάλειας ότι το χαίρονται κι ότι είναι εκεί για εκείνο.

Σε κάθε νέο ξεκίνημα, είναι αναμενόμενο κάθε παιδί να δυσκολευτεί, καθώς πρόκειται για μια νέα εμπειρία που χρειάζεται να κατακτηθεί για να κατανοήσει και το παιδί τι έχει να κερδίσει από αυτήν. Εάν λοιπόν, εσείς νιώθετε ενοχές και έχετε αγωνία για το παιδί σας, τότε η παραμικρή του ένδειξη δυσκολίας θα σας κάνει να επιβεβαιώσετε το φόβο σας. Χρειάζεται να έχετε εκ των προτέρων στο μυαλό σας ότι η αρχή θα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί να το πλαισιώσετε όμορφα κι εσείς από την πλευρά σας έτσι ώστε να λειτουργήσει καλά για τον γιο σας. Αναζητήστε ένα μέρος που θα σας ταιριάζει και συζητήστε με την υπεύθυνη τις ανησυχίες σας. Η εμπειρία της μπορεί να είναι πολύ βοηθητική στο πώς να το χειριστείτε.

Μέχρι τότε φροντίζετε διαρκώς τα όμορφα παιδιά σας και υπερασπίζεστε τη ζωή. Απόδειξη ότι η ζωή προχωράει, είναι η αλλαγή!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v