3 συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν πηγαίνουν στην παραλία με τα παιδιά

3 συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν πηγαίνουν στην παραλία με τα παιδιά

Η οικογενειακή εξόρμηση στην παραλία απαιτεί αρκετή προετοιμασία για τους γονείς, αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς τα πράγματα των παιδιών που γεμίζουν όλο το πορτ μπαγκάζ! Είναι λογικό, λοιπόν, με το που φτάνουμε εκεί, να θέλουμε να χαλαρώσουμε - κάτι που ως γονείς κάνουμε σπάνια- και να αφήσουμε και τα μικρά μας να το ευχαριστηθούν. Κάποιες φορές, όμως, επαναπαυόμαστε και ξεχνάμε ότι πρώτο μέλημά μας (ναι, ακόμα και στην παραλία!) πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών και μετά η διασκέδαση ή, ακόμα καλύτερα, ο συνδυασμός και των δύο. Αναγνωρίζοντας τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε οι Έλληνες γονείς στην παραλία, θα καταφέρουμε να τα αποφύγουμε την επόμενη φορά που θα πάμε για μπάνιο, χωρίς να (ξανα)θέσουμε σε κίνδυνο τα παιδιά μας. 

Είναι ελαστικοί με το αντηλιακό

Όλοι ξέρουμε πόσο ανυπόμονα είναι τα παιδιά όταν πάνε στην παραλία και το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να αρχίσουν τα παιχνίδια στο νερό. Γι' αυτό και στο άκουσμα της φράσης «έλα παιδί μου, να σου βάλω αντηλιακό», συνήθως φεύγουν τρέχοντας, αγνοώντας μας επιδεικτικά, και προτιμούν να αρχίσουν τις βουτιές τους στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τους τη «χαρίζουμε» και δεν επιμένουμε ξεχνώντας πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του αντηλιακού το καλοκαίρι και πόσο επιβλαβής μπορεί να αποδειχθεί αυτή η αμέλειά μας για την υγεία τους.

Τι να κάνετε

*Φωτογραφία: momlovesbest.com

Τα παιδιά δεν πρόκειται να δώσουν σημασία σε κηρύγματα για το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αδιαφορία μας. Για να μην αντιμετωπίσετε την ίδια άρνηση την επόμενη φορά, φροντίστε να προετοιμάσετε το παιδί από το σπίτι, κάνοντας την όλη διαδικασία παιχνίδι. Φορέστε τα μαγιώ σας πριν ακόμα ξεκινήσετε για την παραλία και δείξτε του πώς να βάζει μόνο του αντηλιακό και να το απλώνει ομοιόμορφα. Δίνοντάς του την πρωτοβουλία να το κάνει μόνο του, σίγουρα θα είναι πολύ πιο δεκτικό. Σε αυτή την κατεύθυνση και για να κάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού πιο διασκεδαστική, μπορείτε να επιστρατεύσετε κάθε μέσο που θα σας βοηθήσει και η μουσική είναι ένα από αυτά. Πείτε το για παράδειγμα με ένα... τραγουδάκι, που περιγράφει βήμα- βήμα το πώς πρέπει να βάζουμε αντηλιακό, με στίχους και μουσική που σου μένουν στο μυαλό και πρωταγωνιστές άλλα παιδιά, έτσι ώστε να είναι πιο οικείο και ευχάριστο για τα μικρά μας.

Πιστεύουν ότι τα βοηθήματα κολύμβησης αντικαθιστούν την επιτήρηση

*Φωτογραφία: icmedonline.com

Τα μπρατσάκια, το γιλέκο, η σαμπρέλα και το μακαρόνι βοηθούν το παιδί να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντάς του να εξοικειωθεί με το κολύμπι. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να νοούνται ως σωστικά μέσα. Το λάθος πολλών γονιών στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι επαναπαύονται γιατί θεωρούν ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν αν χρησιμοποιούν κάποιο από αυτά τα βοηθήματα. Για παράδειγμα, μία σαμπρέλα είναι πιθανό να αναποδογυρίσει ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά που φοράνε μπρατσάκια, γιλέκο ή χρησιμοποιούν μακαρόνι δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρασυρθούν από ένα θαλάσσιο ρεύμα και να απομακρυνθούν από τα ρηχά, γεγονός που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο. 

Τι να κάνετε

Θα χρειαστεί να θέσετε κάποιους κανόνες. Πρώτον, ακόμα κι αν τα παιδιά ξέρουν καλό κολύμπι, ξεκαθαρίστε τους ότι δεν πρέπει να «ανοιχτούν» στα βαθιά. Για να τους δώσετε το καλό παράδειγμα, θα σας συμβουλεύαμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Δεύτερον, φροντίστε να βρίσκονται πάντα στο οπτικό σας πεδίο -η φράση «μην τα χάνετε στιγμή από τα μάτια σας» δεν θα μπορούσε να περιγράψει ακριβέστερα αυτό που λέμε. Τρίτον, μην απομακρύνεστε από την περιοχή που κολυμπάνε τα παιδιά ή ακόμα και εάν απομακρυνθείτε, αφήστε κάποιον άλλον ενήλικα στο πόδι σας για να τα επιβλέπει. Σε αυτό το σημείο, τονίζουμε ιδιαίτερα ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα μεγαλύτερα παιδιά να προσέχουν τα μικρότερα, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους. Όσο καλό κολύμπι κι αν ξέρουν ή όσο προστατευτικά κι αν είναι, δεν μπορούν πάντα να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να εκτιμήσουν μία κατάσταση.

Αφήνουν το παιδί να φάει όσο και όποτε θέλει

Οι ειδικοί το λένε και το ξαναλένε εδώ και χρόνια: «αποφύγετε το φαγητό 3 ώρες πριν το μπάνιο». Όσο κι αν το επαναλαμβάνουν, όμως, πολλοί γονείς απαντούν σε αυτές τις συστάσεις με το γνωστό «Υπερβολές!». Ένας ενήλικας που πάει στην παραλία μετά το μεσημεριανό για παράδειγμα, μπορεί να χαλαρώνει στην ξαπλώστρα επί 3 ώρες. Ένα παιδί, όμως, που περιμένει πώς και πώς να πάει για μπάνιο, βουτάει αμέσως στη θάλασσα και αρχίζει τα παιχνίδια, πρακτική που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για ένα παιδί που μόλις έχει φάει. Το σώμα κουράζεται πολύ πιο εύκολα για να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια με αποτέλεσμα να καταπονείται και, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι σπάνιο, ο πνιγμός είναι μια έστω και ελάχιστη πιθανότητα που δεν πρέπει να αποκλείσουμε.

Τι να κάνετε

Η κατανάλωση κανονικών γευμάτων καλό θα είναι να αποφεύγεται 3 ώρες πριν πάτε στην παραλία. Στο σπίτι, φτιάξτε για τα παιδιά (αλλά και για εσάς) ένα ελαφρύ πρωινό ενώ όσο βρίσκεστε εκεί, δώστε τους σνακ όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών ή λαχανικά σε στικς και αφήστε τα να κολυμπήσουν κάποια ώρα μετά. 

v