Πώς να χαρίσετε στα παιδιά τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους

Πώς να χαρίσετε στα παιδιά τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους

Όχι, δεν είναι υποχρέωσή σας να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο. Είναι, όμως, βαθιά επιθυμία σας. Ποιος γονιός δεν θέλει να χαρίσει στα παιδιά του όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις; Ειδικά σε μια εποχή που η ανεμελιά και η ελευθερία με τις οποίες θυμόμαστε εμείς, τα δικά μας καλοκαίρια, τελούν υπό εξαφάνιση! Δεν χρειάζονται πολλά για να χαρίσετε στο παιδί τις καλύτερες διακοπές της ζωής του που θα του αφήσουν αξέχαστες αναμνήσεις. Χρειάζεται μόνο όρεξη και διάθεση να βγείτε για λίγες μέρες έξω από τα συνηθισμένα.

Παίξτε μαζί τους στην θάλασσα

Το ξέρουμε, ανυπομονείτε για τη στιγμή που θα οριζοντιωθείτε σε μια ξαπλώστρα (κι εμείς το ίδιο!). Όμως, αν τα παιδιά μας έπρεπε να διαλέξουν ένα μόνο πράγμα που θα τα έκανε ευτυχισμένα μια οποιαδήποτε καλοκαιρινή μέρα, αυτό θα ήταν το παιχνίδι με τους γονείς τους στην θάλασσα. Οι βουτιές από την πλάτη του μπαμπά, οι τσιρίδες της μαμάς καθώς τρέχει στην παραλία για να αποφύγει τις υδάτινες «σφαίρες» του νεροπίστολου, το κολύμπι και με τους δύο στα βαθιά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το νερό.

Βοηθήστε τα να γνωρίσουν άλλα παιδιά

Θα έρθει και η στιγμή της ξαπλώστρας και μάλιστα μια ώρα αρχύτερα, αν βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν φίλους στις διακοπές. Οι καλοκαιρινές φιλίες έχουν την δική τους χάρη –δεν τις διέπει καμία δέσμευση, παρά μόνο η κοινή διάθεση για παιχνίδι, ενώ αν είναι κανείς πολύ τυχερός, μπορεί να αποδειχτούν… θησαυροί! Δεν είναι, όμως, για όλα τα παιδιά εξίσου εύκολο να κοινωνικοποιηθούν, οπότε πιθανώς να χρειάζεται να τα «σπρώξετε» εσείς λίγο προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους εδώ.

Παραχωρήστε μερικές παραπάνω ελευθερίες

Αφήστε τα να κοιμηθούν λίγο πιο αργά (μπας και ξυπνήσουν και πιο αργά το πρωί!), επιτρέψτε λίγη παραπάνω ώρα στην τηλεόραση (ειδικά μετά το πρωινό και το μεσημεριανό φαγητό, ώστε να χωνέψουν κιόλας καλά πριν το μπάνιο), πείτε «ναι» σε ένα παραπάνω παγωτό… Βοηθήστε τα παιδιά να βγουν για μερικές μέρες από την «πρίζα» του προγράμματος και των υποχρεώσεων. Με λίγα λόγια, χαλαρώστε –το έχουν ανάγκη όσο το έχετε κι εσείς.

Κάντε κάτι… extreme!

Τι πιστεύετε ότι θα περιγράφει στους φίλους του το παιδί σας, όταν επιστρέψετε από τις διακοπές: Πόσο ρομαντική ήταν η δύση του ηλίου από το Κάστρο ή πόσο τέλεια ήταν η «μπανάνα» (φωτο) στην παραλία; Πιστέψτε μας, αυτή η ξέφρενη, περιπετειώδης στιγμή είναι μάλλον το μόνο που θα του «μείνει» από όλες τις διακοπές σας και αυτή που θα τους δώσει τον τίτλο «τέλειες».

Πηγαίνετε μαζί θερινό σινεμά

(φωτο: followme.gr)

Στον αντίποδα, προτείνετέ του και μία λιγότερο… περιπετειώδη ιδέα, η οποία θυμίζει περισσότερο τα δικά σας καλοκαίρια ως παιδιά. Είτε είστε στην Αθήνα, είτε στην εξοχή, αναζητήστε έναν θερινό κινηματογράφο με κάποια παιδική/οικογενειακή ταινία και επισκεφθείτε τον με το παιδί. Παραγγείλετε γρανίτα φράουλα και λεμονάδα, καθίστε στα αναπαυτικά καθίσματα με το διχτάκι και απλά… αφεθείτε στη στιγμή. Όσοι έχετε αντίστοιχες αναμνήσεις με τους δικούς σας γονείς, είμαστε βέβαιοι, ότι τις αναπολείτε με συγκίνηση.

Δείτε εδώ τους καλύτερους θερινούς για να πάτε με τα παιδιά στην Αθήνα.

Συγκεντρώστε αναμνηστικά από το μέρος που θα επισκεφθείτε

Είτε πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο θα βρεθείτε για πρώτη φορά, είτε όχι, ακολουθήστε τα παιδιά σας σε ένα μίνι-κυνήγι θησαυρού, στο οποίο θα αναζητήσετε αναμνηστικά που θα συγκεντρώσετε και θα πάρετε μαζί σας, επιστρέφοντας στο σπίτι. Αυτά μπορεί να είναι κοχύλια σε ένα βάζο ή παράξενα φύλλα και λουλούδια ή ιδιαίτερες πέτρες ή ό,τι άλλο κάνει εντύπωση στο παιδί. Το ζητούμενο είναι, να τα φυλάξει (μαζί με τις αναμνήσεις του) και να τα τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο δωμάτιό του, ώστε να του θυμίζουν όλο τον χρόνο, πόσο ωραία πέρασε στις καλοκαιρινές του διακοπές.

Πηγαίνετε σε μια συναυλία

Έχουν ξαναβρεθεί τα παιδιά σας σε συναυλία; Αν όχι, ευκαιρία να είναι αυτή η πρώτη τους φορά και μάλιστα μαζί σας. Επιλέξτε έναν καλλιτέχνη, τραγούδια του οποίου να γνωρίζουν και τα παιδιά για να μη βαρεθούν, σηκώστε τα στην πλάτη σας, χορέψτε τα, μυήστε τα στη συναυλιακή ατμόσφαιρα και… δείξτε τους πως η ζωή των μεγάλων δεν είναι πάντα τόσο μονότονη!

Κλείστε το κινητό σας

Βόλτες με τα ποδήλατα, επισκέψεις σε νέα μέρη, γνωριμία με νέους ανθρώπους, διαδρομές με το αυτοκίνητο, τραγούδια, παιχνίδια, παραμύθια… χαρείτε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας και επιτρέψτε και σε εκείνα να χαρούν εξίσου, κλείνοντας το κινητό σας!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v