Αρκούδα, δελφίνι, λύκος και λιοντάρι: Τι χρονότυπος είσαι;

Αρκούδα, δελφίνι, λύκος και λιοντάρι: Τι χρονότυπος είσαι;

Τι σχέση μπορεί να έχουν μια αρκούδα, ένα λιοντάρι, ένας λύκος και ένα δελφίνι; Εκτός από το ότι ανήκουν όλα στο ζωικό βασίλειο, το καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει και ένα είδος χρονότυπου. Και τώρα εύλογα θα ρωτήσετε «Τι είναι ο χρονότυπος;». Με δυο λέξεις, είναι το βιολογικό ρολόι του καθενός, δηλαδή το αν είναι πρωινός ή βραδινός τύπος, αν κοιμάται νωρίς ή αν δεν κλείνει μάτι πριν τις 2 τα ξημερώματα κ.ο.κ.

Ο γιατρός ύπνου (ναι, υπάρχει και αυτή η ειδικότητα!), Michael Breus, προτείνει το ιδανικό πρόγραμμα για κάθε χρονότυπο. Ανακαλύπτοντας, λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκουμε, μπορούμε να μάθουμε ποιες ώρες της ημέρας λειτουργούμε καλύτερα και ποιες όχι και φυσικά να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.

Αρκούδα

Υπολογίζεται ότι το 50-55% των ανθρώπων ανήκουν στον χρονότυπο «αρκούδα». Η αρκούδα έχει σταθερό πρόγραμμα ύπνου αλλά νιώθει ότι δεν ξεκουράζεται αρκετά. Τις Κυριακές συνηθίζει να ξενυχτά γιατί το σαββατοκύριακο έχει ήδη αναπληρώσει και με το παραπάνω τον ύπνο που της έλειπε και έτσι αρχίζει την εβδομάδα της εξαντλημένη.

Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία, προσπαθήστε να μην κοιμάστε παραπάνω από 8 ώρες, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, για να μη βγείτε εκτός προγράμματος.

Το ιδανικό πρόγραμμα για τον χρονότυπο αρκούδα

Πρωί: 7 π.μ.- έως 10 π.μ.

-Σηκωθείτε και γυμναστείτε για 8-10 λεπτά. Απολαύστε ένα καλό πρωινό και πιείτε καφέ. Έτσι, δεν θα παραφάτε το βράδυ και θα πάρετε όλη την ενέργεια που χρειάζεστε την υπόλοιπη μέρα.

-Οργανώστε τη μέρα σας φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα και προσπαθήστε να το ακολουθήσετε.

Οι πιο παραγωγικές σας ώρες: 11 π.μ.- 6 μ.μ.

-Αυτές τις ώρες, κάντε πράγματα που απαιτούν πολλή ενέργεια και συγκέντρωση για να τα τελειώσετε νωρίτερα.

-Όσο πλησιάζει η ώρα του μεσημεριανού, θα νιώθετε όλο και πιο κουρασμένοι. Τότε είναι καλή ιδέα να ξεσκάσετε πηγαίνοντας μία μικρή βόλτα. Ο καθαρός αέρας και το περιβάλλον θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την εξάντληση.

-Η ιδανική ώρα για μεσημεριανό είναι στις 12 μ.μ. Μπορεί να σας φαίνεται νωρίς, όμως έτσι θα κρατηθείτε δυνατοί την υπόλοιπη μέρα.

Μετά τη δουλειά: 6 μ.μ.- 10 μ.μ.

-Είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική. Στην αρχή μπορεί να πιεστείτε αλλά μετά θα μπείτε στον ρυθμό.

-Μετά τη γυμναστική, ετοιμάστε ένα ελαφρύ δείπνο, με λίγους υδατάνθρακες αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Βράδυ: 10 μ.μ.- 11 μ.μ.

-Όσοι ανήκουν σ’ αυτόν τον χρονότυπο μπορούν να μείνουν άγρυπνοι μέχρι αργά αλλά την επόμενη μέρα θα νιώθουν πολύ κουρασμένοι.

-Ο καλύτερος τρόπος να μην αποσπάται η προσοχή σας είναι να απενεργοποιήσετε όλα τα gadgets από τις 10 το βράδυ έτσι ώστε να κοιμηθείτε μέχρι τις 11.

Λιοντάρι

Υπολογίζεται ότι το 15% των ανθρώπων ανήκουν στην κατηγορία «λιοντάρι». Έχουν το... ταλέντο να ξυπνούν πολύ νωρίς, ακόμα και πριν βγει ο ήλιος και προτιμούν να φέρνουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους τις πρώτες πρωινές ώρες- όσο για τους άλλους είναι ακόμα πολύ πρωί. Για τον λόγο αυτό, δυσκολεύονται να παραμείνουν ενεργοί από το απόγευμα και μετά. Η κούραση τους καταβάλλει και ακόμα και αν βγουν, δίνουν την αίσθηση ότι βαριούνται γιατί δεν αντέχουν το ξενύχτι.

Το ιδανικό πρόγραμμα για τον χρονότυπο λιοντάρι

Πρωί: 5.30 π.μ. – 10 π.μ.

-Το πρωινό σας πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και όχι σε υδατάνθρακες.

-Μετά το πρωινό, γυμναστείτε.

-Πιείτε τον καφέ σας κατά τις 10 το πρωί.

Οι πιο παραγωγικές σας ώρες: 10 π.μ.- 5 μ.μ.

-Φάγατε πρωινό 3-4 ώρες πριν, επομένως τώρα μπορείτε να πάρετε δυνάμεις με ένα ελαφρύ σνακ: λίγο τυρί κότατζ, ένα γιαούρτι ή μια μπάρα πρωτεΐνης.

-Μην προγραμματίσετε τις σημαντικές δουλειές ή ραντεβού το απόγευμα, αλλά το μεσημέρι.

-Μετά το γεύμα έχετε ακόμα αρκετή ενέργεια. Προσπαθήστε να τελειώσετε με τις περισσότερες υποχρεώσεις σας μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Από τις 3 και μετά, βάλτε στο πρόγραμμά σας πιο εύκολες εργασίες.

Μετά τη δουλειά: 5 μ.μ. – 9 μ.μ.

-Από τις 5 και μετά, θα αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι, γι’ αυτό αποφύγετε τη δουλειά αυτές τις ώρες.

-Είναι η κατάλληλη ώρα γυμναστική, που θα σας βοηθήσει να «ξυπνήσετε».

-Απολαύστε ένα υγιεινό βραδινό.

Βράδυ: 9 μ.μ. – 10.30 μ.μ.

-Αν ακολουθείτε το παραπάνω πρόγραμμα και επικεντρωθείτε στη σωστή διατροφή και την άσκηση, θα έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας.

-Η ιδανική ώρα για να ξαπλώσετε είναι περίπου στις 10 το βράδυ.

Λύκος

Το 15- 20% των ανθρώπων υπολογίζεται ότι ανήκουν στον χρονότυπο «λύκος». Δεν τους αρέσει το πρωινό ξύπνημα, πηγαίνουν για ύπνο αργά και συνηθίζουν να πατούν πολλές φορές το πλήκτρο για την αναβολή αφύπνισης στο κινητό τους. Συνήθως αργούν να πάνε στη δουλειά και πρέπει να πιουν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια καφέ για να καταφέρουν να ξυπνήσουν.

Το ιδανικό πρόγραμμα για τον χρονότυπο λύκος

Πρωί: 7.30 π.μ. – 12 μ.μ.

-Ρυθμίστε το ξυπνητήρι έτσι ώστε να χτυπήσει 2 φορές με διαφορά 20 λεπτών. Την πρώτη φορά θα ξυπνήσετε και τη δεύτερη θα σηκωθείτε όντως από το κρεβάτι.

-Βγείτε στο μπαλκόνι και πιείτε ένα ποτήρι νερό για να ξυπνήσετε πιο εύκολα.

-Είναι προτιμότερο να πάτε στη δουλειά με τα πόδια. Το ιδανικό είναι να περπατήσετε 20-40 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρετε να συνέλθετε από το πρωινό ξύπνημα.

-Στις 11 είναι η ιδανική ώρα για να φάτε πρωινό και να πιείτε καφέ.

Οι πιο παραγωγικές σας ώρες: 12 π.μ.- 8 μ.μ.

-Προτιμήστε να δουλεύετε με στάδια και μην αναλάβετε οτιδήποτε σημαντικό πριν τη 1 το μεσημέρι.

-Από τις 2 το μεσημέρι, είστε πολύ παραγωγικοί. Αν έχετε μια σημαντική υποχρέωση ή δουλειά, επιλέξτε να την κάνετε τώρα.

-Στις 5 είστε ακόμα στο φόρτε σας. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα και συνεχίστε μετά τη δουλειά. Αυτές τις ώρες είστε πιο δημιουργικοί.

Μετά τη δουλειά: 8 μ.μ. – 11 μ.μ.

-Μετά τη δουλειά, πηγαίνετε για γυμναστική.

-Απολαύστε το δείπνο σας κατά τις 8.

Το τέλος της ημέρας: 10 μ.μ. – 12 μ.μ.

Συνηθίζετε να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά. Για να αποφύγετε το ξενύχτι, απενεργοποιήστε τις συσκευές που σας κρατούν ξάγρυπνους κατά τις 11 έτσι ώστε να κοιμηθείτε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Δελφίνι

Περίπου το 10% των ανθρώπων ανήκουν σ’ αυτόν τον χρονότυπο. Κάνουν πολύ ανήσυχο ύπνο, συχνά υποφέρουν από αϋπνίες, γι’ αυτό και περνούν την ώρα τους χαζεύοντας στο κινητό και μιλώντας στο τσατ.

Το ιδανικό πρόγραμμα για τον χρονότυπο δελφίνι

Πρωί: 6 π.μ. – 10 π.μ.

-Ξεκινήστε τη μέρα σας με τρέξιμο (αν έχετε χρόνο) και κάποιες εύκολες ασκήσεις

-Κάντε ένα κρύο ή σκωτσέζικο ντους για να ξυπνήσετε εντελώς.

-Το πρωινό πρέπει να είναι ισορροπημένο και να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ίδια ποσότητα.  

Οι πιο παραγωγικές σας ώρες: 10 π.μ.- 6 μ.μ.

-Προτιμήστε τον καφέ με μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες.

-Μεταξύ 10 π.μ.- 2 μ.μ. βρίσκεστε στο απόγειο της ενεργητικότητάς σας. Τότε, μπορείτε να φέρετε εις πέρας τις πιο απαιτητικές εργασίες και υποχρεώσεις.

-Μετά το γεύμα, αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένοι. Είναι προτιμότερο να βγείτε έξω για μια σύντομη βόλτα για να ανακτήσετε δυνάμεις. 20 λεπτά είναι αρκετά.

-Έχετε αρκετή ενέργεια για να συνεχίσετε τη δουλειά σας μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μετά τη δουλειά: 6 μ.μ. – 10 μ.μ.

-Πάρτε ενέργεια με ένα ελαφρύ σνακ (μια μπανάνα, μια σαλάτα ή μια μπάρα) και πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Αποφύγετε, όμως, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης γιατί δεν θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε το βράδυ.

- Υπολογίστε ότι πρέπει να φάτε το δείπνο σας κατά τις 9. Μπορείτε, επίσης, να αφιερώσετε χρόνο στους φίλους και την οικογένειά σας.

Βράδυ: 10 μ.μ. – 12 μ.μ.

-Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, βάλτε στην άκρη τα κινητά και χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο κατά τις 10 το βράδυ.

-Ξαπλώστε στο κρεβάτι κατά τις 12. Δεν θα σας πάρει αμέσως ο ύπνος, γι’ αυτό αλλάξτε στάσεις μέχρι να βρείτε ποια σας βολεύει περισσότερο.

Πηγή: Brightside.me

v