Fortnite: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Fortnite: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μετά τη «μόδα» των Πόκεμον, όπου μικροί και μεγάλοι κυνηγούσαν ψηφιακά πλάσματα σε δρόμους και σούπερ μάρκετ ένα νέο φαινόμενο έχει συνεπάρει παιδιά και εφήβους που τους καλεί να συμμετέχουν σε έναν αγώνα επιβίωσης που μόνο ένας παίκτης ανακηρύσσεται νικητής. Αν είστε γονιός και το παιδί σας πάει δημοτικό ή γυμνάσιο, τότε σίγουρα κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας για το Fortnite. Μπορεί μάλιστα να μην το έχετε ακούσει μόνο, αλλά και να το έχετε κατεβάσει! Τι ξέρετε όμως στην ουσία γι΄αυτό το παιχνίδι;

Τι είναι το Fortnite;

Πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι επιβίωσης διαθέσιμο σε υπολογιστή, mac, Χbox one και Playstation 4. Υπάρχει και εφαρμογή για iPhone ενώ σε λίγο καιρό  θα κυκλοφορήσει και αντίστοιχη εφαρμογή για τα Αndroid. Το παιχνίδι ξεκινά με 100 παίκτες σε ένα νησί  να ψάχνουν για όπλα με σκοπό να μείνουν ζωντανοί, προσπαθώντας να αποκτήσουν πόρους και να φτιάξουν οχυρώσεις. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έρχονται αντιμέτωποι με αντιπάλους που θα χρειαστεί να εξοντώσουν για να πετύχουν τα παραπάνω. Στο Fortnite ένας παίκτης έχει την επιλογή να παίξει μόνος του ή να συνεργαστεί με άλλους παίκτες (μέχρι 4) σε διάφορες αποστολές.  Όταν οι παίκτες κερδίζουν στις διάφορες δοκιμασίες, δέχονται ανταμοιβές για να βελτιώσουν τον χαρακτήρα-ήρωά τους, τα όπλα τους και μπορούν να αναλάβουν πιο δύσκολες αποστολές. Σκοπός κάθε παίκτη είναι στο τέλος να είναι ο μοναδικός  επιζών.

Σε ποια ηλικία επιτρέπεται;

Τo Fortnite ενδείκνυται για ηλικίες 12 ετών και άνω καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με αγνώστους. 

Πόσο κοστίζει το Fortnite;

Ένας βασικός λόγος που το Fortnite είναι ένα τόσο διαδεδομένο και αγαπημένο παιχνίδι είναι ότι το κατέβασμα του παιχνιδιού δεν έχει καμία χρέωση.

Είναι βίαιο παιχνίδι;

Το Fortnite έχει καρτουνίστικα γραφικά και στις μάχες δεν υπάρχει αιματοχυσία και σκληρές εικόνες βίας. Όταν ένας αντίπαλος εξοντώνεται, είτε εξατμίζεται είτε πέφτει στο έδαφος αναίμακτα. Το μόνο «βίαιο» χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι μόνο ένας παίκτης θα καταφέρει να επιζήσει και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να πολεμήσει εναντίον των υπόλοιπων.

Γιατί to Fortnite είναι τόσο διαδεδομένο;

Αν βάλουμε για λίγο στην άκρη την μηδενική τιμή του παιχνιδιού, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συντελούν στην διασημότητα του παιχνιδιού. Αρχικά, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνεται στην νεότερη γενιά. Τα γραφικά είναι φωτεινά με έντονα χρώματα και καρτουνίστικη διάθεση. Οι χαρακτήρες είναι χιουμοριστικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να έχουν αστεία ντυσίματα και κινήσεις. Η πλοκή είναι  ενδιαφέρουσα και κρατάει σε αγωνία τον παίκτη. Επιπλέον, η δυνατότητα να επικοινωνεί κανείς με τους συμπαίκτες του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι από τα δυνατά «χαρτιά» του Fortnite.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Το Fortnite είναι ένα παιχνίδι που παίζεται online και αυτό δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων είτε χρησιμοποιώντας μικρόφωνο και ακουστικά. Αν το παιδί παίζει μόνο του χωρίς συνεργάτες, τότε δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με άλλους παίκτες. Στην περίπτωση, όμως, που έχει σχηματίσει μια ομάδα συνεργασίας τότε ναι, μπορεί να έρθει σε επαφή με αγνώστους μέσω μηνυμάτων και αυτό φυσικά μπορεί να ανησυχήσει πολλούς γονείς. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, φροντίστε το παιδί να έχει σχέσεις μόνο με άτομα που γνωρίζει στην πραγματικότητα. Παρακολουθώντας με ποιους μιλάει, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι φίλοι του ή άτομα που δεν γνωρίζει.

Μπορεί να «κολλήσει» και να παίζει με τις ώρες;

Όπως όλα τα βιντεοπαιχνίδια, έτσι και το Fortnite δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας. Μπορεί μια πίστα να διαρκεί έως 20 λεπτά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα το παιχνίδι σταματά. Aν αφήσετε τα παιδιά χωρίς έλεγχο, θα πηγαίνουν από την μια πίστα στην άλλη παίζοντας για ώρες. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές όπως το Parental Control  με το οποίο μπορείτε εσείς να καθορίσετε τον χρόνο που περνάει το παιδί παίζοντας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι γονείς να ενημερώνονται για τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, όπως και να τους μιλήσουν με απλά λόγια για τους κινδύνους που παραμονεύουν. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό για τα παιδιά να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο τους και προτού μπούμε στην διαδικασία να απαγορεύσουμε κάτι, να κάνουμε τη δική μας... έρευνα και γιατί όχι να παίξουμε και εμείς μαζί τους!

v