4 συμβουλές που θα κάνουν τις διακοπές με τα παιδιά (πολύ) πιο εύκολες

4 συμβουλές που θα κάνουν τις διακοπές με τα παιδιά (πολύ) πιο εύκολες

Πώς είναι οι διακοπές όταν δεν έχεις παιδιά; Ετοιμάζεις τα πράγματά σου, κάνεις πλάνο για τις παραλίες που θα εξερευνήσεις και ονειρεύεσαι τα μεζεδάκια που θα απολαύσεις μετά. Πώς είναι οι διακοπές μετά τα παιδιά; Ετοιμάζεις τα πράγματά τους (όλοι ξέρουμε ότι χρειάζεσαι φορτηγό αντί για αυτοκίνητο), βρίσκεις την πιο kid friendly παραλία του νησιού που έχει όλες τις ανέσεις για τα μικρά σου, πηγαίνεις εκεί κάθε μέρα και αγχώνεσαι για το τι θα τρώτε (όλο μπιφτέκια θα παίρνουν τα μικρά στην ταβέρνα!).

*Φωτογραφία: parents.mdpcdn.com

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά σε γεμίζουν άγχος και σε κάνουν να ξεκινάς τις διακοπές σου κουρασμένη. Για να ξαλαφρώσετε από τα... καλοκαιρινά βάρη που σας περιμένουν, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για πιο ξένοιαστες διακοπές με τα παιδιά.

Οργανωθείτε από πριν: Φτιάξτε ένα πρόγραμμα διακοπών

Είναι αυτονόητο πως δεν θα έχετε πρόγραμμα κατασκήνωσης (ξύπνημα στις 7, συμμάζεμα του δωματίου μέχρι τις 7.30 και πρωινό μέχρι τις 8), αλλά αν οργανωθείτε λίγο παραπάνω θα είστε όλοι πιο ξεκούραστοι. Ειδικά, μάλιστα, αν οι διακοπές σας διαρκέσουν πολλές μέρες, το πρόγραμμα είναι μάλλον απαραίτητο. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να ξυπνάτε πάνω-κάτω την ίδια ώρα κάθε μέρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σηκώνεστε αξημέρωτα, να πηγαίνετε στην παραλία αποφεύγοντας τις επικίνδυνες ώρες, να τρώτε και μετά να απολαμβάνετε τον μεσημεριανό σας ύπνο. Διατηρώντας ένα πρόγραμμα κάπως σταθερό, και τα παιδιά θα γκρινιάζουν λιγότερο και εσείς θα είστε πιο ξεκούραστοι! Για να μην παρεξηγηθούμε: διευκρινίζουμε ότι δεν χρειάζεται να τηρείτε το πρόγραμμα με ευλάβεια δευτερολέπτων (είπαμε, διακοπές είμαστε) αλλά κατά προσέγγιση. Και φυσικά, αν κάποιες μέρες θέλετε να παρεκκλίνετε, έχετε το ελεύθερο να το κάνετε χωρίς τύψεις! 

Φροντίστε να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα στο ταξίδι

Θυμηθείτε λίγο πώς ήταν να πηγαίνετε διακοπές με τους γονείς σας όταν ήσαστε παιδιά. Το ταξίδι, είτε με το πλοίο είτε με το αυτοκίνητο, δεν ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικό, ειδικά αν ήταν πολύωρο. Και όλοι ξέρουμε πόσο ανυπόμονα μπορούν να γίνουν τα παιδιά και πόσο εύκολα εκφράζουν την ανία τους. Βοηθήστε τα, λοιπόν, να μη βαρεθούν κάνοντας πιο διασκεδαστικές τις ώρες μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Δοκιμάστε τα εξής:

- Βιβλία με δραστηριότητες



Καλά τα τάμπλετ και τα παιχνίδια στο κινητό, όμως τίποτα δεν μπορεί να σου κρατήσει καλύτερη συντροφιά από ένα βιβλίο, αρκεί φυσικά να σε «τραβάει». Για να μείνουν τα παιδιά πιο δραστήρια και να απασχολούνται δημιουργικά τις ώρες του ταξιδιού, προτιμήστε βιβλία με δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία και τα γούστα τους. Από την αντίστοιχη σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο, για παράδειγμα, κυκλοφορεί το «Ζωγραφιές και παιχνίδια για ξένοιαστες διακοπές» για τα παιδιά που έχουν ταλέντο στη ζωγραφική ενώ τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά δεν πρόκειται να βαρεθούν με τα «100 παιχνίδια για ευχάριστες ώρες στο αυτοκίνητο».



- Αυτοσχέδια παιχνίδια μνήμης ή παρατηρητικότητας

Προσπαθήστε να εξασκήσετε την παρατηρητικότητά τους μετατρέποντας τα πάντα σε παιχνίδι. «Τι χρώμα ήταν το αυτοκίνητο που μόλις πέρασε δίπλα μας;», «Τι έδειχνε η ταμπέλα που μόλις προσπεράσαμε;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά για να τα κρατήσετε απασχολημένα – και φυσικά όποιος απαντήσει πιο γρήγορα, κερδίζει! Το βραβείο θα είναι κάτι που θα αποφασίσετε εσείς.

... αλλά και στην παραλία

Τα κουβαδάκια, τα φτυάρια και τα λοιπά σύνεργα της παραλίας είναι απαραίτητα όταν έχεις μικρά παιδιά – χωρίς αυτά δεν πας πουθενά! Κάποια στιγμή, όμως, είναι δεδομένο πως, όση ενέργεια κι αν έχουν, θα κουραστούν από το παιχνίδι στον ήλιο και θα αποφασίσουν να κάνουν ένα διάλειμμα. Συμπληρωματικά, λοιπόν, με τα υπόλοιπα παιχνίδια, φροντίστε να έχετε μαζί κάποια βιβλία που θα τα κρατήσουν απασχολημένα και θα τα βοηθήσουν να ακονίσουν το μυαλό τους παίζοντας. Εδώ μπορείτε να πάρετε μία γεύση και να αποφασίσετε μαζί με το παιδί τι θα επιλέξετε τελικά, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την τάξη και φυσικά το τι του αρέσει!

Να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα

Δυστυχώς, ένα από τα ελάχιστα αρνητικά του καλοκαιριού είναι ότι τα τσιμπήματα και τα μικροατυχήματα καραδοκούν και συνήθως έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Από τη μία, δεν μπορείς να ξέρεις σε ποια παραλία θα πετύχεις τσούχτρες ή πότε θα σε χτυπήσει με τα... βέλη της μία σφήκα και από την άλλη, τα παιδιά στις διακοπές επιδίδονται σε ατελείωτο παιχνίδι, κυνηγητό και τρέξιμο με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά να ακούτε το κλασικό «Μαμά, χτύπησα».

*Φωτογραφία: racv.com.au

Είναι δύσκολο να προβλέψεις ή να μηδενίσεις τέτοιου είδους ατυχήματα, μπορείς όμως να είσαι έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις. Μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα που θα κουβαλάτε, λοιπόν, δεν χάνετε τίποτα να έχετε μαζί ένα νεσεσέρ-φαρμακείο με τα απαραίτητα, όπως χανζαπλάστ, βαμβάκι, τζελ για τα τσιμπήματα, σπρέι για τα χτυπήματα και τις εκδορές και ό,τι άλλο κρίνετε ότι θα χρειαστείτε σε περίπτωση ανάγκης. Την κρίσιμη στιγμή θα είστε πανέτοιμη να ξορκίσετε το κακό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v