«Είναι υποχρέωση των συζύγων μας να κάνουν όσα κάνουμε κι εμείς!»

«Είναι υποχρέωση των συζύγων μας να κάνουν όσα κάνουμε κι εμείς!»

Ας κάνουμε μια υποθετική ερώτηση: η κολλητή σας σας λέει ότι ο άντρας της μαγειρεύει, κάνει δουλειές στο σπίτι, ξυπνάει όταν ξυπνούν και τα παιδιά για να τα ετοιμάσει για το σχολείο κ.ο.κ. Τι θα της απαντούσατε; Αν η πρώτη φράση που σας έρχεται στο μυαλό είναι το κλασικό «Α! Εσύ είσαι τυχερή!», η Chaunie Brausie, σας δίνει κάποιους πολύ καλούς λόγους να το ξανασκεφτείτε.

*Φωτογραφία: savitari.com

«Ο άντρας μου έχει πολλές θαυμάστριες. Τις κόρες μας, τη μητέρα του (αυτό είναι δεδομένο), τη μητέρα μου (ευτυχώς) και τον 17χρονο εαυτό μου, όταν παραλίγο να τραυματιστώ στο μάθημα της γυμναστικής και με έσωσε.

Αλλά ο μεγαλύτερος φαν του είναι η γιαγιά του, που μου θυμίζει πόσο καλός σύζυγος είναι ο εγγονός της, κάθε φορά που τη βλέπω. Νιώθω περίεργα όταν την συναντώ γιατί σκέφτομαι ότι μεγάλωσε 6 παιδιά και ότι τότε οι άντρες τότε δεν άλλαζαν πάνες.

Όλοι αγαπάμε τον άντρα μου για διάφορους λόγους, προφανώς.

Πολύ απλά είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Είναι ευγενικός, περιποιητικός και μπορεί να φτιάξει το οτιδήποτε. Επιπλέον, μαγειρεύει και είναι ο ιδανικός πατέρας.

Αλλά παρά τις αρετές του άντρα μου, οφείλω να ομολογήσω πως νιώθω αμήχανα όταν κάποιος με αποκαλεί “τυχερή” που έχω έναν τέτοιο σύζυγο- τον σύζυγο που σηκώνεται το βράδυ όταν μας φωνάζουν τα παιδιά, που φτιάχνει φαγητό, που είμαι σίγουρη ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με επιτυχία με τα 4 παιδιά μας αν εγώ λείψω από το σπίτι.

Δεν μπορώ να πω ακριβώς γιατί η λέξη “τυχερή” με κάνει να αισθάνομαι έτσι, γιατί εννοείται πως είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που κάνει και για τη ζωή που έχουμε χτίσει μαζί. Είμαι τυχερή, το καταλαβαίνω. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για όλα όσα έχω, αλλά έχω καταλάβει πως με αποκαλούν “τυχερή” γιατί ο σύντροφός μου κάνει όσα κάνω κι εγώ. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες- και οι μαμάδες- έχουν τις λιγότερο δυνατές προσδοκίες από τους άντρες της ζωής τους.

Αν είμαι “τυχερή” επειδή έχω έναν σύντροφο που μπορεί να φροντίσει τα παιδιά μας, αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιποι άντρες δεν μπορούν;

Αν είμαι “τυχερή” επειδή έχω έναν σύντροφο που αλλάζει πάνες, αυτό δεν σημαίνει ότι προσβάλλουμε τους άντρες, ότι θεωρούμε πως και οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να φροντίσουν το ίδιο τους το παιδί, να κάνουν κάτι τόσο βασικό;

Αν είμαι “τυχερή” επειδή έχω έναν σύντροφο που δεν περιμένει ότι θα του πω “ευχαριστώ” επειδή πήγε στο σούπερ μάρκετ, τι σημαίνει αυτό για τις κόρες μας; Τι χαρακτηριστικά θα ψάχνουν στους μελλοντικούς τους συντρόφους;

Έχω συνειδητοποιήσει ότι ο όρος “τυχερή” με έκανε να νιώθω αμήχανα γιατί υπονοεί: πρώτον, ότι οι άντρες είναι ανίκανοι και δεύτερον ότι εμένα μου έτυχε το λαχείο.

Είμαι τυχερή που η πεθερά μου μεγάλωσε έναν καταπληκτικό άντρα, είμαι τυχερή που γεννηθήκαμε τη συγκεκριμένη εποχή που οι άντρες θεωρούνται ικανοί γονείς και που οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται πια μόνο ως εκείνες που κυοφορούν παιδιά και είμαι σίγουρα τυχερή που το 2003 ο άντρας μου με έσωσε από βέβαιο τραυματισμό στο μάθημα της γυμναστικής... γιατί έτσι τον γνώρισα.

Αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό επειδή τον παντρεύτηκα.

Ήξερα ότι θα ήταν όπως είναι: ήξερα ότι θα ήταν πιστός σύντροφος, ότι θα ήθελε να φτιάξουμε μαζί τη ζωή μας, ότι θα σεβόταν τους στόχους μου και ότι θα υποστήριζε τα επαγγελματικά μου “θέλω”. Ήξερα ότι θα γινόταν καταπληκτικός πατέρας.

Δεν ανακάλυψα χαρακτηριστικά του που δεν ήξερα αφότου παντρευτήκαμε, δεν ήταν μια έκπληξη για μένα. Δεν ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι ευγνώμων. Εννοώ ότι δεν ήταν προγραμματισμένος ο γάμος μας. Έμεινα έγκυος, αλλά είχα ήδη μπει από νωρίς στη διαδικασία να σκέφτομαι ποιος τύπος άντρα θα ήταν ο ιδανικός πατέρας και σίγουρα αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφασή μου να τον παντρευτώ.

Ήταν όλο το σύνολο- ερωτεύτηκα τον άντρα που γνώρισα και τον σύντροφο που θα γινόταν και ήθελα να φτιάξω μια ολόκληρη ζωή μαζί του.

*Φωτογραφία: images.fatherly.com

Η Ami Burns πρόσφατα έγραψε ένα άρθρο στο οποίο έγραφε για τις γυναίκες που είναι “τυχερές” επειδή έχουν καλούς συζύγους και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί της. Απαρίθμησε 5 λόγους γιατί δεν είναι “τυχερή” που παντρεύτηκε τον συγκεκριμένο άντρα τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο δικά της, είναι και οι δύο γονείς τους. “Είναι πατέρας, όχι ο ανίκανος σύντροφός μου”, γράφει.

Πιστεύω ότι οι άντρες δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντες ηθοποιοί και πιστεύω επίσης ότι οι γυναίκες δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουν ότι πρέπει να ευγνωμωνούν τη μοίρα τους, αν βρουν έναν άντρα που αλλάζει πάνες.

Οι κόρες μου αξίζουν να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι πρέπει να γνωρίσουν έναν άντρα σαν τον πατέρα τους. Αντί να θεωρούνται τυχερές που τον βρήκαν, πρέπει να θεωρούν τυχερούς ο ένας τον άλλον επειδή συναντήθηκαν οι δρόμοι τους.»

Πηγή: babble.com

v